circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Passa el pont de la Puríssima descobrint els secrets i aventures de Picasso a Horta de Sant Joan

Circdelacultura

dissabte 3 de desembre de 2016

Fotografia propietat "El Paisatge dels Genis" i autoria "Josep Capdevila"

Aquest pont de la Puríssima, amb totes les combinacions que permet, és una ocasió ideal per fer una escapada i descobrir les anècdotes i les aventures que Pablo Picasso va viure a Horta de Sant Joan.

Us recomanem començar la visita pel Centre Picasso, que mostra la reproducció facsímil de tota l’obra que Picasso va crear i amb la qual va immortalitzar els paisatges del poble on va viure veritables experiències vitals, com l’aventura de passar un temps als Ports, on dormia en una cova.

Actualment aquesta cova es pot visitar seguint la ruta senyalitzada com a Ruta Cova de Picasso, apta per a tota la família, ja que és una ruta circular de poc més de 3km que té el seu punt inicial a l’àrea recreativa de la Franqueta, una àrea dels Ports, espaiosa i de molt fàcil accés.

A l’Ecomuseu dels Ports us facilitaran mapes i informació sobre les rutes que ofereixen i sobre les activitats d’aventura que es poden dur a terme al Parc Natural dels Ports, com el barranquisme, l’escalada o l’excursionisme.

Els més curiosos no us podeu perdre la visita exterior als indrets freqüentats i pintats per Picasso, tot fent una agradable passejada pel nucli històric d’Horta, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Als més actius us recomanem que descobriu la imponent muntanya de Santa Bàrbara, que tant va pintar Picasso i que presideix el pas de la Via Verda seguint l’antic traçat del ferrocarril. Aquest camí natural, envoltat de paratges feréstecs, es pot recórrer a peu o amb bicicleta.

Us proposem començar la Via Verda a Horta de Sant Joan i contractar el servei de recollida al Pinell de Brai, tot i que podeu arribar més lluny. A Horta trobareu empreses que lloguen bicicletes i ofereixen altres serveis de lleure a l’aire lliure: Esgambi i Montsports.

Al peu de la muntanya podreu admirar el convent de Sant Salvador, també pintat per Picasso i que, juntament amb la muntanya de Santa Bàrbara, està declarat Monument Historicoartístic. Ambdós formen un dels referents visuals d’Horta.

Picasso s’interessava pel món dels oficis, de les feines del camp i dels animals domèstics. El Centre Picasso exposa molts esbossos de dibuixos de temàtica costumista on apareixen persones, paisatges i cabres, alguns dels quals es podrien reviure en l’actualitat, ja que Horta ha sabut mantenir vives moltes tradicions. Cal destacar la fantàstica producció d’oli i vi de la comarca, amb denominació d’origen Terra Alta, que es pot degustar a les cooperatives, cellers i botigues, així com els plats tradicionals i de caça que ofereixen els seus restaurants o els apreciats dolços d’Horta.

“Tot el que sé, ho he après a Horta.”

Picasso va realitzar dues estades a Horta de Sant Joan, acompanyat pel seu amic Manuel Pallarès, fill del poble. En la primera (1898-1899) va arribar malalt, però les vivències en contacte amb la natura verge del massís dels Ports el van omplir d’energia. El 1909, coincidint amb l’inici del moviment cubista, tornà a Horta amb Fernande Olivier. En aquesta època va pintar, inspirat pels paisatges d’Horta, La bassa d’Horta i La fàbrica d’Horta d’Ebre, entre altres.

En la segona ocasió Picasso i la seva parella Fernande Olivier s’allotjaven a l’Hostal del Trompet, situat a la plaça del poble, però el fet que no estiguessin casats escandalitzava la societat tradicional d’aquella època. Picasso es passava tot el dia tancat al taller pintant, el que sabem que no agradava massa a Fernande Oliver gràcies a les cartes que escrivia des d’Horta al vespre els agradava freqüentar el Cafè de Vives fins a altes hores de la matinada.

El Paisatge dels Genis

Què és el Paisatge dels Genis? és una oferta turística basada en la vinculació de quatre artistes universals amb quatre municipis de les comarques de Tarragona on van passar llargues temporades de la seva vida. Es tracta d’Antoni Gaudí a Reus, Joan Miró a Mont-roig del Camp, Pau Casals al Vendrell i Pablo Picasso a Horta de Sant Joan.

La Ruta que està plantejada per a realitzar-la per lliure, en vehicle particular ofereix la Targeta Genial, una multientrada que dona accés als centres culturals de la Ruta, així com a un ampli ventall de promocions exclusives que ofereixen els establiments col·laboradors de la Ruta: visites culturals, allotjaments, restauració, activitats esportives o guiatges, entre d’altres.

La Ruta també ofereix paquets combinats per gaudir de la ruta: excursions d’un dia, cap de setmana, etc.

Punts d’informació

Són punt d’informació de la Ruta a Horta de Sant Joan, el Centre Picasso i l’oficina de turisme del municpi.  

Es pot trobar informació de la Ruta a través del web www.elpaisatgedelsgenis.cat

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance