circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Txarango i la cultura popular, protagonistes de la Festa Major del Vendrell

Circdelacultura

dijous 20 de juliol de 2017

Txarango. Foto: www.txarango.com/instagram

Els encarregats d’organitzar la Festa Major són els sis administradors de Santa Anna, que s’escullen anualment a través d'un Consell d'Entitats, de la Confraria d'Administradors i de sol·licituds presentades a l'Ajuntament.
D’altra banda, cada any es nomenen quatre portants d'honor per fer un reconeixement a veïns i veïnes del Vendrell per les seves aportacions a la cultura del municipi. Aquests portants d'honor tenen un lloc d'honor en els actes de cultura popular i tradicional de Santa Anna.
La Festa Major se celebra al llarg de quatre dies: del 25 al 28 de juliol. La festivitat de Sant Jaume (dia 25) és el primer dia i correspon a la vigília de la festa gran. Comença amb una espectacular inauguració i, de nit, un magnífic castell de focs fa de preludi del ball. Consulta al Circdelacultura tota la programació. 

Els concerts més destacats
Txarango és música festiva, de qualitat i amb missatge, una enorme capacitat de comunicar i d’emocionar. La seva poesia y la seva fusió de música caribenya, llatina i mediterrània amb denominació d’origen, unida a l’energia i l’entrega que desborden, és el que els fa connectar immediatament amb el públic. Txarango és el grup en català amb més projecció internacional del moment.
Finalitzada la gira del 2015, el grup del Ripollès es va allunyar dels escenaris i es va dedicar a recolzar les persones refugiades per reclamar a la Comunitat Europea l’obertura de les fronteres, entre moltes altres causes que han defensat. 
 

Hora del Joglar
Són una de les bandes amb més present de la música festiva i així ho reivindiquen amb el seu segon disc, titulat precisa- ment Present (RGB Suports), que els si- tua com un dels noms de l’any. La seva és una proposta musical expansiva i rica en matisos, amb mestratge i sentit. Una aposta clara per marcar per l propi dins de la nodrida escena del mestissatge amb una combinació única de sonoritats explosives d’arreu del món.
La seva música ens transporta a gran velocitat del centre d’Europa al Carib, passant per la Garrotxa, la comarca d’on són originaris. És un viatge transoceànic, a base de swing, balkan, reggae, ska i el latin que encén els escenaris on to- quen, animant la gent a gaudir i ballar. És una actualització de la gura del joglar, aquell músic errant de qui lleven el nom, que anava de poble en poble oferint la seva música i aportant optimisme i vitalitat a la gent. 

Làgrimas de sangre
Lágrimas de Sangre (LDS) és una banda de rap combatiu-alternatiu que beu d’estils més enllà del hip-hop, com el rock i el reggae, i s’allunya de tòpics d’herència nord- americana. Ara presenten Viridarquia (New Beats/Kasba 2016), un àlbum compost per quinze noves cançons amb una producció molt més acurada, amb una presentació de luxe i la col·laboració de membres dels grups Glaukoma, Zoo i Itaca Band, a més de Chalart58 o la cantautora Silvia Tomás. La formació catalana s’inspira en l’anhel primitiu d’encaixar, de respirar, d’aportar, de sentir i d’experimentar amb l’ecosistema. Es presenten amb el color de les plantes com a bandera i la grandiositat de la vida en si mateixa com a missatge en última instància 
 

Els actes populars i tradicionals
El dia 26 és la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila, i és el dia gran de la Festa Major. De bon matí, surten els grallers anunciant l’inici de la festa; aquesta cercavila es coneix com les matinades i es fa des d’uns temps immemorials. Al migdia desfilen pels carrers i les places de la vila tots els grups de cultura popular que, a mesura que van arribant a la plaça Vella, actuen davant de Santa Anna i de totes les autoritats polítiques que es troben al balcó de l’ajuntament. Seguidament, es fa l’actuació castellera a càrrec dels Nens del Vendrell. A la tarda es pot escoltar el concert ofert pel Cor-Orfeó Parroquial a l’església i, quan es comença a fer fosc, l’olor de la pólvora, el retruny de coets i el toc dels timbals omplen els carrers: és la magnífica cercavila de foc. La cercavila s’acaba amb la carretillada del Ball de Diables del Vendrell a la plaça Vella (només un parell de colles a tot Catalunya ofereixen aquesta actuació, l’origen de la qual es perd en la foscor dels temps). El punt final és una encesa del campanar.

L’endemà, 27 de juliol i dia de Santa Anneta, continuen diversos espectacles dels quals cal destacar la cercavila popular, en què participen tots els balls populars, a més dels castellers (Nens del Vendrell), els Diablons i el Ball de Diables del Vendrell, que a la tarda ofereixen l’espectacle de l’acte sacramental a la plaça Nova.

I per últim, la festa s'acaba amb el dia 28, el Dia del Gos; aquí hi destaquen, com a actes principals, l’actuació del Ball de Malcasats a diferents carrers i places de la vila i la presentació dels Administradors de Santa Anna de l’any següent, que són els que encenen la traca.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance