circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La solidaritat i el patrimoni immaterial, per Nadal a Valls

Circdelacultura

dimecres 22 de novembre de 2017

Valls s’omplirà de solidaritat, patrimoni immaterial i espectacles durant les celebracions nadalenques i de Reis, que començaran divendres 1 de desembre i es perllongaran fins als Reis. Una cinquantena d’entitats, una desena més que en l’edició passada, han organitzat 120 activitats i 9 exposicions. El Ball de Cap d’Any estrena enguany ubicació a la sala Kursaal on hi tocarà la reformada Orquestra New Marabú, llargament vinculada a la ciutat. L’enllumenat ornamental guarnirà 55 carrers, places i rotondes de la ciutat amb un total de 382 motius nadalencs, entre els quals lluiran al Pati figures al·lusives als Xiquets de Valls i al seguici cerimonial.

Els concerts dedicat als valsos de Johann Strauss i el de les serenates de La Principal de la Bisbal, entre els espectacles destacats
Fira d’aviram, Pastorets, Pessebre Vivent, Home dels Nassos, el Fumera, el cant de la Sibil·la, els Mags de l’Orient, el seu carter, i el tió popular, segellen un Nadal molt patrimonial 
El Parc de Nadal es dedica als jocs populars i el Ball de Cap d’Any s’estrena a la sala Kursaal amb l’Orquestra New Marabú


Les activitats solidàries seran especialment importants enguany en el Nadal vallenc. L'enllumenat de Nadal, que s'encendrà a partir de l'1 de desembre, s’obrirà en horari estrictament comercial, fins les 21 h. Després els llums s'apagaran per l'empresonament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural, així com del Govern legítim català. Al peu de l'arbre de Nadal del Pati, hi haurà un llaç groc, així com a diversos accessos de Valls.
 
El Gran Recapte, la campanya solidària de recollida d'aliments, tindrà lloc el primer cap de setmana de les celebracions, entre divendres 1 i diumenge 3, coorganitzada entre la Fundació Banc d'Aliments, Càritas Arxiprestal de l'Alt Camp, l’Assemblea Local de Creu Roja de Valls, el menjador social La Taulada, el Consell Comarcal de l'Alt Camp i l’Ajuntament de Valls. Enguany els aliments que fan més falta són la llet, l’oli i les conserves de peix. Posteriorment es distribuiran a les persones i famílies del municipi que els necessiten.
 
La Comissió Social del Club Bàsquet Valls condueix les accions de cooperació amb la Marató de TV3, dedicada enguany a les malalties infeccioses. Dissabte 2 el Pavelló Joana Ballart acollirà la ja tradicional activitat «Encistella per la Marató» durant tota la jornada. S’hi succeiran partits de les escoles, de colles d'amics i associacions, i de famosos de TV3.  Dijous 14 a Valls genera tindrà lloc la conferència divulgativa sobre les malalties infeccioses, mentre que dissabte 16 serà el moment per al Sopar solidari amb la Marató, al Centre Cultural.
 
Estrenem el concert dels valsos d’Strauss
 
Les celebracions comptaran amb molts concerts d’escoles i corals que portaran als teatres i a les esglésies un ampli repertori de nadales. Destacarà l’homenatge de la Coral Espinavessa als centenari del naixement de mossèn Ramon Muntanyola. Enguany hi haurà també dues formacions especials: l’Orquestra La Principal de la Bisbal i la Strauss Festival Orchestra. La Bisbal, que és la cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, presenta dissabte 23 a les 9 de la nit el concert titulat «Les serenates». Podrem escoltar obres d’ahir, d’avui i de sempre, amb la rigorositat interpretativa que ha convertit aquesta formació en una autèntica referència en el coblisme actual.
 
Junt amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona i l’Auditori de Barcelona, el Centre Cultural de Valls acollirà el concert dels valsos de Johann Strauss dissabte 30 de desembre a les 9 del vespre, protagonitzat per l’Strauss Festival Orchestra i els ballarins de l’Strauss Festival Dance Ensemble. Arriba la producció més famosa d'Europa avalada per 28 anys d'èxits i més de 5 milions d'espectadors a tot el món. El programa, inspirat en la tradicional cita musical que cada any se celebra a Viena, inclou els títols més coneguts del rei del vals, Napolió, Festa de les flors, El vals de l’emperador o Champagne. No falta el vals més cèlebre, el Danubi blau, ni la Marxa Radetzky que, compassada amb el picament de mans del públic, tanca la vetllada. Aquesta producció ha fet estada en teatres i auditoris tan emblemàtics com  el Musikverein de Viena, el Concertgebouw de Amsterdam, la Philarmonie de Berlín, el Musikhalle de Hamburg o  l’Auditorium Parco della Musica de Roma.
 
El costumari nadalenc més complet
 
Si algú vol tastar tots els ingredients del costumari nadalenc català sense cap mena de dubte ha de visitar Valls. Els Pastorets més emblemàtics del Camp de Tarragona amb una orquestrina en directe, el Pessebre Vivent amb el segell distintiu d’un viatge a través de la història, l’única fira d’aviram viu de les contrades tarragonines, l’art popular dels pessebres monumentals a la capella del Roser i a l’Ajuntament i l’art d’avui amb el Grup de Nadal d’Artistes Vallencs, els personatges populars del Carter dels Reis d’Orient, l’Home dels Nassos i el Fumera, els Caga Tió populars, el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal a l’església de Sant Joan, i els Reis d’Orient, vesteixen el tempo festiu. També hi ha accents netament locals com la desenramada de la creu de l’altar major de l’església de Sant Joan, les flors de la qual hi han romàs des de la vigília de Sant Joan i que seran dipositades en el Naixement del temple arxiprestal.
 
El Parc de Nadal és un altre atractiu del Nadal vallenc. D’una banda, des del dijous 28 de desembre acollirà el taller de circ més gran de Catalunya amb 160 metres quadrats d’activitats. La vela de circ de Cia. Passabarret es converteix en un referent del Parc de Nadal i la primera gran proposta que enceta les activitats. La vela es transforma en un espai d'experimentació i aprenentatge on tothom es pot convertir en un artista de circ ocasional i potser professional en un futur. Les activitats circenses van des dels equilibris sobre objectes a les tècniques aèries, passant pels malabars i la manipulació d'objectes, els rulos, diàbolos, xanques, corda fluixa o el cable d'equilibris. Destaquen també les propostes per als més menuts de casa, amb un espai de fins a cinc anys d'edat, amb elements de coordinació i manipulació perquè tothom hi tingui cabuda en aquest circ tan especial. El circ no és exclusiu per als petits, sinó que els pares també estan convidats a posar-se a prova.

La segona proposta del Parc nadalenc es dedica enguany als jocs populars.  Per a la seva preparació  set escoles i dotze entitats han iniciat la recollida de materials reutilitzables, un altre dels trets distintius del parc vallenc. També seran al Mercat de Nadal els dies 16 i 17 de desembre amb un taller i un punt de recollida davant de la capella del Roser. Enguany s’han plantejat vuit tallers basats en el desenvolupament de les habilitats creatives i dues ludoteques, una d’elles especialitzada en el vessant musical. Temàticament, un dels tallers s’ambientarà en el món del teatre, un altre en el dels castells i un tercer en el patrimoni festiu local. Els jocs que es prepararan i en què es podrà participar són el dels palets, el del bolig, el de les anelles, el de les dames, el disc de Newton, el tres en ratlla, les bitlles catalanes i el dels cavallets. Així mateix, tres tallers s’han ideat per a nenes i nens a patir dels tres anys, tres més des dels quatre anys, dos des dels cinc i un altre des dels sis.
 
L’art nadalenc compleix 75 anys

 
El Grup de Nadal d'Artistes Vallencs tindrà enguany una doble cita amb la ciutat. D’una banda, la seva exposició tradicional a la Sala i al Pati de Sant Roc arriba a la 75a edició, una xifra excepcional. Serà inaugurada divendres 22 de desembre al vespre.  Però prèviament divendres 15 presentaran un llibre que deixarà testimoni d’aquest important aniversari.
 
Per Nadal i Reis també es podrà regalar l’abonament als Teatres per a la propera temporada, que es posarà a la venda des del proper dimecres 13 de desembre a la taquilla del Principal i amb un horari especial diari de matí i tarda. 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance