circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Valls dona el tret de sortida a la temporada de Tres Tombs

Circdelacultura

dimarts 9 de gener de 2018

Valls acollirà diumenge 14 de gener la 39a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni, des de la seva recuperació, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l'any i atresora un veritable museu viu del transport amb cavalleries i de la guarnicioneria, que abandona els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible en les places i carrers.

Els actes principals seran el 14 de gener, i enguany com a novetat es recupera el dinar de germanor al restaurant El Tast. Des de la Societat de Sant Antoni es considera aquest dinar una bona manera de cloure els actes alhora que serveix per establir llaços amb els amants d’aquesta tradició que cada any venen a Valls.

Els Tres Tombs a Valls tenen una llarga i gran tradició i presenten una de les millors col·leccions de carros de treball de tota Catalunya. Entre aquests cal destacar el carro gran de la Societat de Sant Antoni, que passeja pels carrers de Valls des de l’any 1987 i que es va restaurar completament l’any 2011.

Així, diumenge a partir de les 11:30 tornaran a ser més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries els que recorreran els principals carrers de la ciutat. El moment més esperat arribarà al final, quan en el tercer tomb, els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com a tombs de l’ajuntament.

Un dels altres moments esperats del recorregut és el pas de la comitiva pel carrer de Sant Antoni, durant el segon tomb. Allí, amb l’església oberta i el Sant a la porta, i amb el toc manual de campanes, el mossèn farà la ritual benedicció dels participants. Un cop finalitzat el pas de la comitiva per aquest indret, el mossèn també beneeix totes les bèsties que es congreguen a les portes de l’església.

Entre les activitats prèvies cal destacar que el dissabte 13 de gener, i com a acte de vigília, diversos cavalls i carros recorreran la ciutat anunciant la festa de l’endemà.

La junta de la Societat de Sant Antoni es mostra il·lusionada per l’organització d’aquesta nova edició on es recuperen tradicions com el dinar de germanor i es presenta el cartell i el programa en un acte oficial. El president de l’entitat, Josep Maria Buqué, explica “La festa la fan possible tots els socis, sòcies i simpatitzants que col·laboren en l’organització dels Tres Tombs. L’èxit de la cita també és gràcies a tot el públic que any rere any omple els carrers de Valls i fan bullir la plaça del Blat quan els carros superen els tombs de l’Ajuntament. La implicació de la ciutadania és la que ens permet mantenir la tradició viva i adaptar-la als nous temps mantenint l’essència dels Tres Tombs. ”

El tarragoní Octavi Torné és l’autor del cartell del Tres Tombs d’enguany

Un dels objectius des de la Societat de Sant Antoni de Valls és millorar la imatge gràfica entorn els Tres Tombs vallencs. És en aquest sentit que aquest any s’ha encarregat el disseny del cartell a l’ Octavi Torné, il·lustrador tarragoní. Torné, molt vinculat a la cultura popular sobretot de Tarragona, ha estat autor del Cartell de la Baixada del Pajaritu del 2013, de la imatge i cartell oficial de les festes de Carnaval de Tarragona del 2016 o del 27è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona.

L’autor ha volgut unir al cartell els tres elements que fan únics els Tres Tombs de Valls. El conjunt de carros i carruatges que s’hi poden veure, el recorregut pel centre històric i la gran quantitat de gent que any rere any treballa per organitzar-los.

Així, en primer lloc la voluntat de l’autor ha estat vincular els Tres Tombs amb un dels elements més distintius de la ciutat com és el seu campanar. De fet, són diversos els indrets del llarg recorregut dels Tres Tombs vallencs en què es pot veure el campanar, però se’ns dubte és el pas pel carrer de la Cort i els Tombs de l’Ajuntament és un dels més esperats.

També ha volgut que el protagonista fos el carro gran de la societat de Sant Antoni, el que tanca la comitiva i el més esperat als tombs de l’Ajuntament. Alhora, el tercer element indispensable és la gent que ho organitza i els traginers i tragineres. “Creia interessant que poguéssim homenatjar tota la gent que fa possible aquesta celebració, per això he volgut que hi hagués una persona al cartell”, rebla l’autor.

La devoció vallenca a sant Antoni Abat

Com és habitual en l’orde de sant Antoni Abat, el seu convent i hospital estaven situats prop d’un portal de la muralla que tancava la localitat, el del camí de Montblanc, que portava també el nom de Sant Antoni. S’ignora la data de la seva fundació, però molt probablement fou a començament del segle XIV. L’any 1723 els antonians van demanar el trasllat del convent a causa de l’estat ruïnós en què es trobaven els edificis. Així el 1735 es va posar la primera pedra del nou establiment intramurs, que és el que encara coneixem avui, i l’any següent ja es va beneir. Els frares s’hi van estar fins l’extinció de l’orde, el 1787, quan els seus béns van passar a l’hospital de Sant Roc, mentre que l’església esdevindria parroquial. Avui des de la seva porta es realitza la benedicció de les cavalleries i altres animals domèstics.

L'any 1879 situem la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 trobem la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.

La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener se seguí oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls. 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance