circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Valls presenta la Festa Major de Sant Joan amb més de 160 activitats

Circdelacultura

dijous 22 de maig de 2014

S'amplia el nombre de dies festius i de concerts amb una programació que inclou noms com Peret, Mishima, Txarango, la Pegatina, Gatillazo o DeuDeVeu, entre altres. 
La Muixeranga d'Algemesí visita Valls en el marc d'una festa de Sant Joan en què els Gegants de la Ciutat estrenaran vestits i que enguany inclou també la celebració del dia de Corpus.
El Gegantó Lladrefaves, protagonista del cartell, encendrà la tronada inaugural el dijous 19 de juny, mentre la Pirotècnia Valenciana tancarà les festes el 25 de juny amb el castell de focs final. Consulta aquí tota la programació.

La Festa Major de Sant Joan 2014 de Valls tindrà un caràcter marcadament popular i gratuït perquè pugui arribar a tothom, amb els trets patrimonials que li són propis, i adreçada a audiències plurals. Comprendrà del dijous 19 de juny amb l’inici del conte dedicat al drac fins al dimecres 25 amb la cloenda del castell de focs. Peret, Txarango, La Pegatina, Mishima, Blaumut, Teràpia de schock, Sisa, DeuDeVeu, Gatillazo, la Raiz, la comèdia ‘El crèdit’ i David Guapo dibuixen un programa de set jornades, vertebrades per 8 grups de treball i 40 agents culturals que ofereixen un total de 165 activitats i actuacions.

Amb Sant Joan arriba l’inici de la temporada castellera tradicional, per la qual cosa aquest serà un dels eixos essencials de la celebració. A les dues actuacions destacades que realitzen en menys de dotze hores les dues colles dels Xiquets de Valls en les completes i el migdia del dia 24, s’afegeix enguany el reconeixement a la pionera de les dones castelleres Aurora Batet Riello, i la visita de la Muixeranga d’Algemesí, declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, com els castells.  Nascuda el 23 de desembre de 1936, Aurora Batet va pujar en castells importants de l’època, els de set pisos i el pilar de cinc, i hi va ocupar diverses posicions de compromís. Va actuar entre 1947 i 1951 amb les agrupacions Colla dels Xiquets de Valls, Colla de la Muixerra dels Xiquets de Valls, Colla dels Xiquets de l’Eramprunyà de Gavà i Colla Vella dels Xiquets de Valls, en els llocs d’aixecadora, dosos i quarts. De manera paral·lela, dissabte 21 de juny, des del País Valencià, 

arriba al bressol dels castells el ball de valencians en estat originari, per part de la gent que l’ha mantingut ininterrompudament durant segles. La Muixeranga d’Algemesí –antecedent dels castells- forma part de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, declarades, com els nostres castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Pel carrer de la Cort i fins a la plaça del Blat realitzaran el seu ‘ball’ així com diferents figures religioses, torres i pinets.

La festa estarà especialment dedicada a l’escultor que més ha contribuït més a la difusió del món casteller, el vallenc Josep Busquets, de qui es celebren 100 anys del seu naixement. Fou autor dels monuments ‘El Casteller’ i de ‘Als Xiquets de Valls’.  Busquets i Valls van ser els primers en construir un monument sobre el món casteller el 1951.  El mateix dia que va néixer, el 19 de juny,  se li ret l’homenatge descobrint una placa commemorativa al carrer on va néixer.

Els gegants, d’estrena

Els aspectes del seguici cerimonial també tenen un pes important en la Festa Major 2014. A més de les seves sortides tradicionals, uns dels personatges més estimats per les nenes i nens, els gegants estrenaran indumentària. Amadeu Ferré és el creador dels nous vestits per al gegant de la porra i la geganta.  És un professional de llarga trajectòria que ha treballat al Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Lliure, amb companyies com Dagoll Dagom, Vol Ras o Toni Albà, amb directors com Josep M. Flotats, Mario Gas, Lindsay Kemp, Adolfo Marsillach, Josep M. Pou o Calixte Bieito, amb el ballarí Rafael Amargo, en programes de televisió com ‘Força Barça’ o ‘Crónicas marcianas’, en equipaments com el Museu de la Ciència i la Fundació Joan Miró, alhora que ha estat el realitzador de la mascota del personatge Gerónimo Stilton per a empreses editorials. El nou vestuari manté la identificació de les figures, dels personatges i de l'època que representen, i introdueix millores tècniques i en els materials. Els dissenys i l’ornamentació estan inspirats en elements arquitectònics i decoratius de la ciutat de Valls i també estan documentats  tant en la forma com en el color i textures  de l’edat mitjana. Els colors i tons també tenen un significat simbòlic. En el gegant, el vermell de la capa fa referència a l’escut de la ciutat, mentre que en el de la geganta el blau al·ludeix al color lluminós del cel i el daurat de la faldilla al de la llum de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

Un dels altres personatges protagonistes serà el gegantó Lladrefaves, en aquest cas per la llegendària atribució del seu origen a l’escultor Lluís Bonifàs i Massó, ara fa 250 anys.  Ha estat sotmès a una intervenció de restauració per part de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa, que l’ha deixat en perfectes condicions. És el protagonista de la imatge gràfica d’enguany i serà l’encarregat d’encendre la tronada inaugural.

Els dimonis burlescos del ball de vells estrenen vestuari gràcies al treball d’investigació i creació del Grup del Teatre Principal. Estan basats en un antic vestit de diable, encara conservat, i que va ser usat als Carnavals de principis del segle XX pels diables que cremaven carretilles en grup amb les societats vallenques.

Entre els nous atractius d’enguany també destaca la creació del pòster del ‘rotllo’ del seguici cerimonial, amb un marcat caràcter familiar i infantil. Valls és la primera ciutat de Catalunya a recuperar el costum de dibuixar el seguici en format de renglera com el veiem avançar pels carrers. S’anomena ‘rotllo’ perquè s’enrotllava per conservar-lo. Aquest és un antic costum conegut en les celebracions més notables del cicle del Corpus i de les festes patronals i que adquireix una dimensió familiar i infantil gràcies a la implicació del reconegut il·lustrador vallenc Lluís Albert.

La integració de la diada del Corpus dins la Festa Major ja que s’escau diumenge 22 de juny, la incorporació de la mulassa a l’anada a ofici del dia 24 al matí, el desglossament del correfoc en dos versions –l’adulta i l’infantil-, i els ajustos horaris de 15 minuts d’avançament en les anades a completes i a ofici, són altres aportacions al programa 2014.

Espectacles populars

La Festa Major programa la gran majoria d’espectacles en format popular perquè puguin arribar a tothom. A nivell musical es disposaran tres escenaris: el de l’aparcament del barri antic, amb les músiques per a grans audiències, amb un quart concert, un més que en edicions anteriors;  el de la plaça de l’Oli, amb músiques més recollides també amb una nit més, en aquest cas cinc ; i el del Pati, que serà l’espai per a les orquestres i els ballables.

El programa té un accent marcadament nacional que s’ha volgut sintetitzar amb la participació de Peret, un dels protagonistes indiscutibles i més aplaudits del concert per a la Llibertat al Camp Nou, ara fa un any. Peret obrirà els concerts a l’escenari gran dissabte 21 de juny. En el cartell de Sant Joan, en aquest cas a la plaça de l’Oli, també figuren noms històrics com Jaume Sisa o la revisió del disc ‘Viatge a Ítaca’ de Lluís Llach per part de Joan Reig.

De rabiosa actualitat són les actuacions de Mishima, Miqui Puig, Gatillazo, La Raíz, Txarango, Blaumut, Teràpia de schock, La Pegatina i els guanyadors del concurs ‘Oh Happy Day’, DeuDeVeu. Els djs de FlaixFM/Ràdio Flaixbac desembarquen amb el seu Vaparir tour, mentre els grups locals seran ben representats per Murmur, Extracto de Lúpulo, King Morru i diversos djs. 

En l’àmbit teatral, la comèdia ‘El crèdit’, amb els actors Jordi Bosch i Jordi Boixaderas i la direcció de Sergi Belbel, obre les actuacions al Centre Cultural dijous 19 de juny. Donades les possibilitats tècniques, finalment s’ha pogut ampliar l’aforament d’aquest espai que ja tenia pràcticament exhaurides les entrades inicialment posades a la venda. L’humor del monologuista David Guapo arriba un dia després al mateix Centre Cultural amb el seu nou espectacle. El tercer espectacle dins aquest àmbit serà la gala solidària de circ per recaptar fons per al projecte Pallassos sense fronteres, promoguda per Passabarret i la Circoteca, dissabte 21 al migdia.  En aquest cas l’accés serà lliure i s’hi podrà realitzar un donatiu. També mereixen una atenció especial les nombroses accions de teatre de carrer que ha preparat el col·lectiu La Peça i que tindran lloc en alguns dels espais festius.

La Festa Major d’enguany presenta tres articles preparats per diferents entitats i agents culturals: el ventall del ball de vells, el domàs dels elements de la UAF, i  el conte casteller de Cossetània Edicions. Els actes es clouran dimecres 25 de juny amb el castell de focs de Pirotècnia Valenciana, una de les quatre empreses que dispara a l’escenari principal de les Falles de València.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance