circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Propostes musicals i els actes més tradicionals es fusionen a la Festa Major de Misericòrdia de Reus

Circdelacultura

divendres 29 d'agost de 2014

Foto: Ajuntament de Reus

La festa major de Misericòrdia presenta aquest any una pila de novetats que suposaran un complement molt atractiu als actes més arrelats a la tradició d’aquesta celebració. Destaca el «Matí Gegant» el dia 20 de setembre, una plantada de tots els gegants de la ciutat a la plaça del Mercadal i després de la qual es farà una cercavila pels carrers més cèntrics. El 27 de setembre es viurà, també al Mercadal, un fet insòlit: la trobada d’Àligues d’arreu de Catalunya, un esdeveniment molt significatiu que s’escau en l’any del 300 aniversari dels fets de 1714 (l’Àliga és un element festiu amb connotacions austriacistes a partir de 1712).

En motiu del 25è aniversari dels gegants Negres de Reus, el dia 13 de setembre es viurà una setzena edició de la Trobada de Gegants molt especial: a partir de les 17:00 h s’aplegaran al Mercadal gegants negres d’arreu de Catalunya, que s’afegiran als gegants d’arreu del país també convidats a aquesta diada. A les 18:00 h es presentaran els vestits nous dels gegants Negres, creats gràcies a la col·laboració ciutadana, i tot seguit tots els gegants sortiran en ceravila pels carrers del centre.

Trabucaires i esbarts
En el programa s’inclou també una trobada de colles de trabucaires el dia 4 d’octubre a partir de les 19:00 h a la plaça de Catalunya, organitzada pel col·lectiu reusenc de trabucaires amb motiu del seu cinquè aniversari. La trobada inclourà una cercavila que passarà per carrers del centre i culminarà a la plaça del Mercadal amb una presentació dels grups i les enceses de lluïment.

A més, el mateix 4 d’octubre a partir de les 18:00 h, l’Esbart Santa Llúcia oferirà la vuitena edició de la Trobada d’Esbarts Infantils i Juvenils, amb esbarts procedents de Calafell, Vila-seca i Mollet del Vallès.

Una altra efemèride que s’ha vist reflectida en el programa de Misericòrdia és el bicentenari del naixement del general Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870), al qual el Museu de Reus dedica una exposició a partir del dia 18 de setembre que s’allargarà fins al mes de gener de 2015. En aquesta mostra es podrà conèixer el vessant polític, militar i també personal de la trajectòria del general reusenc, amb peces i documents personals i de l’època en què va viure.

Quan fa 48 anys des de la primera edició, la Colla Sardanista Rosa de Reus continua organitzant a la plaça del Santuari l’Aplec Baix Camp, en el qual aquest any hi participaran entre 200 i 250 alumnes de nou escoles de la ciutat, que ballaran una sardana conjunta. Durant l’Aplec, el dia 21 de setembre, s’han previst tallers i activitats paral·lels per a les famílies que hi assisteixin. El mateix dia, a la tarda a la plaça del Mercadal, es viurà per primera vegada la «Trobada d’elements del seguici fets per tu», una iniciativa amb la participació de Canal Reus TV que permetrà veure les creacions dels ciutadans amb més vocació festiva.

Després de la bona acollida que va tenir la primera experiència per Sant Pere, aquestes festes s’han organitzat noves visites teatralitzades a l’antic refugi antiaeri de la Patacada. Això serà els dies 17, 18, 19, 22, 23 i 24, a les 19:00 h. Les reserves d’entrades cal fer-les a partir del 15 de setembre a la botiga de la festa major, a la Casa Rull.

Propostes musicals
El programa de festes inclou també com a acte previ el festival ArReus – Músiques d’Arrel d’Arreu del Món, una proposta musical de l’Associació per a la Música Creativa i Actual que aquest any portarà el dia 14 de setembre les actuacions de La Colònia i de Balcony Players. L’oferta musical de la festa major serà força àmplia: des de les havaneres al flamenc, passant pel pop rock, la música més popular de les festes majors que se sentirà durant les revetlles o la música d’autor que interpretaran els reusencs Joan Masdéu i Miquel Vilella en els seus respectius recitals. De fet, aquests dos artistes, a més dels seus concerts en solitari, col·laboraran juntament amb altres intèrprets en el concert «Obrim Somriures», a benefici de la Fundació Mossèn Frederic Bara, el dia 2 d’octubre a partir de les 21:00 h al Teatre Bartrina. També actuaran Gerard Marsal, Kandy, Les Lloques, Xavier Macaya i La Colònia.

Una de les activitats que cada any arriba puntual en aquestes dates és l’exposició de bonsais Ciutat de Reus, una mostra que ha esdevingut tot un clàssic després de 19 edicions i que enguany oferirà la vintena edició. Aquest muntatge es podrà visitar als jardins de la Casa Rull, on hi haurà la botiga de la Festa Major, que obrirà del 16 al 27 de setembre, de 10:00 a 13:00 h i de 17:00 a 19:00 h (tancat el dia 25).

Actes més tradicionals
Entre els actes més concorreguts de Misericòrdia hi ha els correfocs pel centre de la ciutat: el dissabte, 20 de setembre, a partir de les 21:00 h, es realitzarà el correfoc infantil, després del qual hi haurà el correfoc d’adults. En tots dos casos hi participaran colles i elements de foc convidats de poblacions d’arreu de Catalunya.

Cal recordar que cada any, en el context de les festes, es fa l’acte de lliurament dels Guardons de la Ciutat, un homenatge públic a la societat civil local. Les mencions honorífiques municipals d’enguany distingiran a Canal Reus TV, el Centro Cultural Extremeño, el Col·legi Sant Pau, l’Escola General Prim, l’Institut Josep Tapiró, la Confraria Nostre Pare Jesús del Calvari, el Centro Cultural de Andalucía i la Colla Gegantera de Reus.

El 20 de setembre es realitzarà al Mercadal la diada castellera, amb els Xiquets de Reus, els Nens del Vendrell i els Castellers de Terrassa. La colla castellera local, com és tradicional, aixecarà castells també a la plaça del santuari de Misericòrdia el dia 25, en el marc de l’actuació dels elements festius.

El dia previ a la festivitat de Misericòrdia, el dia 24 de setembre a partir de les 22:30 h, es portarà a terme un dels actes religiosos més tradicionals, el Rosari de Torxes, des de la plaça de la Pastoreta, tot recorrent el passeig de Misericòrdia fins al santuari. El dia 25 els actes festius i religiosos es concentren al santuari el seu entorn, amb la missa matinal i els diferents actes com la baixada del seguici festiu a partir de les 11:00 h i l’actuació dels elements festius i els balls durant la tarda. Al vespre culminarà la jornada amb la tradicional ballada de l’Àliga, l’encesa de la Víbria i el Drac amb la carretillada dels Diables i la mostra piromusical final.

El dia 25 de setembre hi haurà servei d’autobus urbà amb la línia 20, amb una freqüència d’una hora. La parada de destinació serà Vilafortuny, 1, i la parada de recollida, Vilafortuny, 2, totes dues situades a l’avinguda dels Països Catalans.

Eva Ibáñez, autora del cartell
Pel que fa al cartell de la festa major, en aquesta ocasió ha estat dissenyat per la il·lustradora i dissenyadora gràfica Eva Ibáñez (Barcelona, 1972). Ibáñez ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional a la creació gràfica, especialment per a institucions i empreses de la demarcació. Ha rebut diferents distincions en reconeixement a alguns dels seus treballs gràfics.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance