circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Valls presenta una Festa Major amb una gran oferta musical que complementa la vessant tradicional

Circdelacultura

divendres 15 de maig de 2015

►Oques Grasses, Aspencat, Zoo, Els Pets, la Dharma, Gertrudis, Reincidentes i Javier Gurruchaga y la Orquesta Mondragón protagonitzen els concerts a l'escenari de l'aparcament del Barri Antic

►Maria del Mar Bonet, The Mamzelles, Big Mama i l'homenatge a Ovidi Montllor actuaran a la plaça de l'Oli, mentre les orquestres Maravella, Montgrins i Marinada portaran les revetlles al Pati

►En la vessant patrimonial, Valls acollirà una mostra de Balls de Vells, Dames i Vells i Malcasats i viurà l'estrena dels nous vestits del Gegantó Lladrefaves i la Gegantona

Valls presenta una nova edició de la Festa Major de Sant Joan que destaca per la gran oferta d’activitats musicals, totes de caràcter gratuït, i el pla de millora del patrimoni immaterial vallenc que comporta que l'històric gegantó Lladrefaves i la seva companya, la gegantona, estrenin vestuari, alhora que l'àliga llueixi restauració en la que serà el seu 25è Sant Joan. Valls també esdevindrà la primera ciutat que acollirà una Mostra de balls de vells, dames i vells, i malcasats, que persegueix posar en valor aquest element festiu. Una seixantena d'entitats i agents culturals vallencs així com vuit grups de treball han organitzat les activitats programades. Durant set dies, entre les 5 de la tarda del divendres 19 de juny i la mitjanit del dijous 25 un acte cada cinquanta minuts marcarà el ritme festiu.

Al Sant Joan vallenc d’enguany s'escoltarà molta música i de molts estils diferents per arribar a tot tipus de públic. Durant els set dies de festa Valls homenatjarà els cinquanta anys de pop en català. Per això el programa inclou noms de tota aquesta trajectòria. Els més actuals Oques Grasses, Aspencat, Zoo, Gertrudis, The Mamzelles o Germà Negre comparteixen escenaris amb històrics com  Maria del Mar Bonet,  la Companyia Elèctrica Dharma en la gira dels seus  40 anys dalt dels escenaris,  o amb l'homenatge a Ovidi Montllor gràcies a la veu d’Artur Gaya, dels Quicos. Entre ambdues generacions, la gira dels 30 anys d’èxits d’Els Pets, amb el seu especial feeling amb Valls, i amb la gran dama del blues fet a Catalunya, Big Mama Montse. Al costat d’aquests noms emblemàtics també hi ha la participació de diferents grups locals com ara  Second Trast, Fool Brains, Fenya rai, Murmur i l'Orquestra Gerhard.

A més de les formacions catalanes el Sant Joan vallenc aplega tres grups bascos de tres generacions diferents. Des de Donostia, la banda sonora de tota una època de reivindicacions democràtiques arriba amb Javier Gurruchaga i l’Orquesta Mondragón. Al seu costat, caminem des d’aleshores fins a l’actualitat, amb Juantxo Skalari & la Rude Band des de Pamplona, i Esne Beltza amb epicentre a Hernani. Els sevillans Reincidentes, tots uns clàssics vius en els festivals independents, completen un cartell molt treballat per la comissió de músiques. Els djs Martin Plan B des de València i els djs del 'Va parir tour' de Flaix FM també es sumen a aquesta oferta musical.Si incorporem, les orquestres Mitjanit, Montgrins, Maravella i la vallenca Marinada, així com  les formacions d'arrel que acompanyen el seguici, hi haurà la participació de 44 grups musicals, distribuïts essencialment en tres espais diferents: l'aparcament del barri antic per a les audiències més àmplies i joves; el Pati per a les orquestres de ballables; i la plaça de l'Oli per a la nit inaugural, els concerts vermuts, els cafès concerts i els concerts més reposats.

La seqüència ritual

Els actes rituals s'obriran divendres 19 amb el reconeixement a la trajectòria de 25 festes majors de tres integrants de la moixiganga,  Manel Escoda, Pep Martínez i Xavier Vivancos, acte al qual seguirà la sortida de l'àliga al balcó, un dels instants més patrimonials de la celebració gran vallenca. El conte que encetarà les activitats de carrer des del balcó de l'ajuntament serà el dedicat al ball de vells, escrit per  Míriam Culleré i Roger Roig, amb motiu dels deu anys de la recuperació d'aquest ball parlat satíric.

Dissabte 20 serà la jornada dedicada a la 17a trobada gegantera organitzada per la colla El Calço-AAEET. Diumenge 21 la 25a trobada de corals vallenques obrirà les portes del Centre Cultural, mentre que els carrers i les places seran ocupats per la Mostra de balls de vells, dames i vells, i malcasats, la primera d'aquestes característiques a Catalunya que reunirà vuit agrupacions en actiu. Al vespre els campanars de les esglésies de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme, seran ocupats pels músics dels ministrers que interpreten 'la música al vol'.

Els gegantons Lladrefaves i la negreta estrenaran els nous vestits dissenyats pel figurinista Amadeu Ferré dilluns 22 a la tarda en un acte a la plaça del Blat en una cita que ja està generant expectació, donat el bon resultat del canvi d'indumentària dels gegants grossos ara fa un any.

La vigília de Sant Joan arribarà la Flama del Canigó a la tarda, mentre a la nit les Completes seran protagonitzades pel ball de l'àliga a l'interior de Sant Joan i l'actuació conjunta del seguici a la sortida.

La diada de Sant Joan començarà amb les matinades, continuarà amb l'anada a ofici i les balladetes del migdia a la plaça del Blat, per seguir amb el Tomb del Poble amb tot el seguici cerimonial al complet i per acabar amb l'Entrada de l'àliga també a la plaça del Blat, enmig d'una ballada conjunta del seguici compassada per focs d'artifici.

Ciutat castellera

A les actuacions de la Nit de Completes i del migdia de Sant Joan, amb sols 12 hores entre ambdues, s'afegeix la presentació del llibre 'Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme, 1936-1960', d'Àlex Cervelló Salvadó, organitzada per Colla Vella dels Xiquets de Valls, així com l'estrena del curtmetratge ‘Camises cap al cel’, amb direcció del vallenc Jordi Ferré Batalla, i la interpretació de Quim Torrell, Violant Llopis, Biel Duran, Joan Martínez, Clara Cervera i Ricard Farré.  Ambdós actes tindran lloc dissabte 20 de juny. El toc dels Xiquets de Valls serà interpretat novament a les Completes la nit del 23 de juny per part de l'orgue de l'església de Sant Joan.

Les visites al campanar més alt de Catalunya (dia 20), l'espectacle de dansa del Jove Ballet de Catalunya (dia 22), l'espectacle de teatre de carrer de la companyia valenciana Xarxa Teatre (dia 22) i el castell de focs de cloenda (nit del 25) disparat enguany per la guardonada Pirotècnia Turís, del País Valencià, una de les més grans i reconegudes del sector coeter, arrodoneixen un programa amb més de 180 activitats.

Marxandatge des de la iniciativa privada

Les mateixes entitats i petites indústries culturals aposten pel marxandatge de la Festa Major vallenca. El ball de vells presenta la tercera peça de la col·lecció de ventalls -el seu element identificador- i la peça d'artesania de l'obrador Boltà; Casa Bonifàs estrena la joguina de goma dedicada al gegant de la porra; la Unió Anelles de la Flama distribueix el retallable del seguici; Cossetània presenta el conte dedicat a l'àliga; i l'il·lustrador Armand ofereix el seu quadern per pintar el seguici i els Xiquets de Valls. 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance