circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La Festa del Pa Beneit de El Vendrell (del 6 al 13 de juliol)

Circdelacultura

dijous 4 de juliol de 2013

La Festa del Pa Beneit és una de les tradicions més característiques i emblemàtiques del municipi. El seu origen és medieval (quan el pa era la base de l’alimentació de la població) i es remunta a la benedicció que antigament es feia de la farina vella abans de segar el blat nou. La celebració es duia a terme a la vuitada de Corpus, ja que era la temporada que coincidia amb la sega. Actualment, la festa s’ha traslladat a la primera setmana de juliol i s'ha canviat una mica la manera de celebrar-la, adaptant-la als nous temps. Fa anys que els diversos barris de la vila gaudeixen d’unes festes plenes de diversió i de competitivitat sana: les Festes del Barri.

Durant una setmana, a cada barri li pertoca un dia per organitzar la seva festa commemorativa, una jornada en què destaca principalment l’emblemàtic pa beneit, l’activitat més relacionada amb els orígens de la festa. Es tracta d’un cercabarri pels carrers de la vila, protagonitzada per diverses parelles que es vesteixen amb els guarniments propis de l’ocasió (pinta, mantellina blanca i clavells vermells al cap i al pit, les noies, i a la solapa, els nois) i que porten a beneir la coca. Així doncs, l’altra protagonista del cercabarri és la coca de sucre, que ha derivat del pa originari i que la noia duu sobre una fusta folrada amb tela blanca i coberta amb una mantellina.

Altres actes lúdics que es realitzen són el repic de campanes i el llançament de coets des del campanar que anuncien l’inici de cada festa, la plantada i la cremada de les originals falles que critiquen els fets més rellevants de l’any, els espectacles infantils que es duen a terme durant el dia, els sopars de veïns de cada barri, els concerts i balls de fi de festa que s’organitzen per a tothom qui vulgui passar una bona vetllada...

Tots els actes tenen la seva essència i les comissions de cada barri s’encarreguen d’organitzar-los tenint en compte cada detall, la qual cosa els permet diferenciar-se dels barris de la competència i guanyar la picabaralla (en el fons amistosa) que hi ha entre ells.

Els barris del Vendrell són, per ordre de celebració, el barri del Serrallo i de la Font de la Menya, el barri de França, el barri de la Carretera, el barri de la Plaça Nova i la Barceloneta, el barri de la Plaça Vella i el barri de la Muntanyeta.

Consulta aquí el programa.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance