circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La direcció literària d'edicions Proa a l'exili

Veus cambrilenques, amb la presentació del llibre La direcció literària d'edicions Proa a l'exili d’Oriol Teixell Puig, autor del llibre i professor del Departament de Filologia Catalana de la URV.Organitza: Campus Extens de la URV, Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.

Aquest acte forma part del XIVè Cicle de memòria de tardor de Cambrils. Aquest any es titula “1939: Retirada i exili”. Les activitats de difusió d’aquest episodi se celebraran entre el 21 de setembre i el 21 d’octubre

A més de les activitats de difusió, el cicle obrirà noves línies de recerca al voltant d’aquest episodi històric i la recuperació de la memòria de les persones de Cambrils que van patir la repressió. En aquest sentit, el Museu d’Història i l’Arxiu Municipal treballen per seguir la pista de dos cambrilencs que van acabar en camps de concentració a Alemanya i per estudiar a fons les memòries inèdites de Joan Viladrich, cedides per la família Vidal-Barraquer.  

La catorzena edició del cicle es dedica a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938. Va ser el trencament de les darreres esperances de la II República de resistir. L’inici de l’ofensiva final franquista sobre Catalunya al 23 de desembre de 1938, va reblar el clau contra un exèrcit desorganitzat, en retirada i una població completament desmoralitzada i sense recursos, abocada a l’esforç de guerra i acollidora de milers de persones que havien fugit de la guerra.

Les tropes franquistes van arribar al Camp de Tarragona ràpidament. Baixant de Montbrió, van ocupar Cambrils el 15 de gener de 1939. Aquí s’hi havien refugiat durant tot el conflicte, prop d’un miler de persones procedents de Madrid, Andalusia, País Basc, Astúries, País Valencià, Terres de l’Ebre i l’Aragó. Aproximadament un terç eren nens i nenes menors de 14 anys. La seva arribada va ser progressiva d’acord a l’avanç del front de guerra. 

La tragèdia aquell gener de 1939 va ser gran quan milers de persones es van trobar la frontera francesa tancada. A final de mes es va permetre el pas de dones i nens. A principis de febrer ho van fer els ferits i malalts. S’estima que el 6 de febrer de 1939 havien passat pel pas fronterer del Pertús 50.000 soldats republicans. A la tarda del dia 9 de febrer les tropes franquistes ja controlaven la frontera. A partir d’aquell moment tots els passos pirinencs quedaven tancats per les tropes franquistes i qualsevol fugida hauria de ser clandestina.

El cicle de Memòria de Tardor està organitzat conjuntament el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils, en coordinació amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils  que, any rere any, contribueix a investigar i divulgar el patrimoni històric més recent del municipi.
 
  • Sala d'actes del Centre Cultural

    Carrer sant Plàcid, 18-20

    Cambrils

    Veure Mapa

    Ampliar Mapa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance