circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Cambrils homenatja als pioners de la restauració dins les jornades del romesco

Circdelacultura

dilluns 5 de maig de 2014

La Sala de Plens acollirà un acte de reconeixement a les famílies dels restaurants amb més de 40 anys d’història i excel·lència gastronòmica 
La recepció s’emmarca en el programa de les jornades del romesco
També es projectarà el documental i s’inaugurarà l’exposició “Sol, marinada i romesco (1970)”

Cambrils retrà homenatge aquest dimarts els pioners de la restauració i de la divulgació de la gastronomia cambrilenca en el marc del programa de les Jornades del Romesco. L’acte de reconeixement, que girarà al voltant del lema turístic històric “Sol, marinada i romesco”, començarà a les 19 hores amb una recepció a les famílies dels restaurants amb més de 40 anys de trajectòria i excel·lència gastronòmica.

La segona part de l’acte serà la projecció del documental  “Sol, marinada i romesco (1970)” i a la presentació d’una exposició amb el mateix nom al vestíbul de l’Ajuntament, que es podrà visitar fins el 30 de juny.

Els antics concursos de mestres romescaires

Tant el documental com l’exposició inclouen imatges antigues dels concursos de mestres romescaires que es van començar a organitzar a Cambrils a la dècada dels 60.  

Aquests mestres romescaires eren pescadors (en actiu o jubilats), que sortien a mostrar en públic el ranxo que habitualment feien a bord de les embarcacions. Un ranxo que preparaven amb el producte fresc acabat de pescar a la mar de Cambrils, i que era el fruit d’una tradició de treball i alimentació elaborada durant segles.

A mitjan segle XX, quan Cambrils estava experimentant una gran transformació econòmica, social, demogràfica i urbanística, la feina dels romescaires va ser considerada un símbol de les arrels tradicionals a partir de les quals s’estava configurant la nova oferta turística del municipi. És en aquest context que es va organitzar el Concurs de Mestres Romescaires i va néixer el lema Cambrils. Sol, marinada i romesco.

En primer lloc, es projectarà la pel·lícula amateur de 23 minuts de durada filmada per Joan Baptista Ferrando Massagué entre 1968 i 1970 amb panoràmiques de diferents parts del municipi i imatges de tot un any de la vida de Cambrils, pensades per ser vistes dins i fora de cas a nostra.

Dins i fora perquè, d’una banda, el documental recull espais assenyalats del paisatge urbà, que ràpidament reconeixereu: l’ermita de la Mare de Déu del Camí, el port, l’estació, les platges, el Parc del Pescador, el camp de futbol… També hi veureu els moments més significatius del cicle anual: la benedicció de la Palma, la Fira, les festes majors, l’estiu, Nadal, Reis…

Però, d’altra banda, és un documental pensat per al turisme de curta i mitja distància. La narradora (en la veu de Montserrat Piera Fabregat) explica tots aquests moments de la vida cambrilenca per tal que els puguin identificar i comprendre les persones de fora de Cambrils i es puguin sentir motivades a visitar el municipi.  La pel·lícula ensenya de quina manera Cambrils ja estava responent a la demanda turística amb la creació d’infraestructures com el Centro de Iniciativas y Turismo o l’organització del ral·li de cotxes antics, del concurs de castells de sorra o del concurs de mestres romescaires.

Per tot això, “Cambrils. Sol,  marinada i romesco” és una mostra deliciosa de cinema amateur i, alhora, un document valuosíssim de com Cambrils s’ensenyava enfora en un moment en què el turisme ja havia eclosionat i s’havien consolidat algunes iniciatives per atreure’l i atendre’l.

El passi d’aquesta pel·lícula serà possible gràcies a la digitalització que en va fer el mateix Joan Baptista Ferrando Massagué i a la seva cessió a l’Arxiu Municipal.

L’exposició

A continuació, s’inaugurarà l’exposició, produïda per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, que ofereix un tast de les diferents edicions del Concurs de Mestres Romescaires que es van organitzar a Cambrils durant la segona meitat del segle XX (en diverses etapes des de la dècada de 1960 fins al 1998) a través d’una vintena de fotografies i d’una selecció del ressò a la premsa.

Una part de les fotografies de l’exposició procedeixen del fons de l’Arxiu Municipal de Cambrils, i altres han estat cedides per particulars.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance