circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Si tens gana menja't la cama

www.reus.cat

La companyia de teatre El Trole, Reus i Tarragona i viceversa ofereix el muntatge teatral "Si tens gana menja't la cama", una adaptació lluire de diversos textos teatrals d'Angelo Beolco dit Ruzante.

De l'autor...
Angelo Beolco, dit Ruzane, dramaturg provocador i actor, va néixer l'any 1502 i va morir el 17 de març de 1542 quan es preparava per actuar a L'academie degli inframmanti en l'obra "La Chance" de Sperone Speroni. Els personatges de les seves comèdies van determinar els arquetípics de les màscares de la Commedia dell'Arte de la qual se'l considera precursor.

De l'obra...
Els elements bàsics del muntatge que presentem pertanyen a "Due Dialoghi in lingua rustica": "El qui torna de la guerra", considerada el moment més representatiu del teatre ruzantià i "Bilora". Ambdues peces estan emmarcades dins el context de les guerres de l'Italià: la Lliga Cambray, la Lliga Santa, les guerres amb França...

Les dues històries se superposen l'una amb l'altra mitjançant vuit cançons procedents d'altres autors: pere Anguera, Bertolt Brecht, Mariano Carinyena, Peter Hacks i Jordi Sarsanedes. La versió i traducció catalana de les mateixes correspon a Feliu Formosa, Antoni Nomen i Carme Serrallonga. El muntatge, a trevés de la mirada irònica dels seus personatges, ens mostra el reflex d'una societat assolada per les conseqüències de la guerra.

"Si tens gana menja't la cama", comèdia i alhora drama, és la dolorosa marxa dels pobres camperols obligats a abandonar la terra i emigrar envers les ciutats. La marxa dels vençuts: misèria, fam i amor.

Antoni Gramsci: "Angelo beolco dit Ruzante fou descobert Maurice Sand, fill de George Sand, que el va considerar no solament més important que Ariosto com a comediògraf, sinó fins i tot que Maquiavel, i el qualifica de precursor de Molière i del naturalisme francès modern".

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance