circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Acte inaugural 'Els Jocs de Nemea'

www.tarragona.cat

A càrrec de THALEIA Grup de reconstrucció històrica de Tarragona, amb la participació de l'Istituto Ars Dimicandi.
  • Recreació històrica. Idioma: català. Edat recomanada: + 7 anys

Quatre són els jocs panhel·lènics de l'antiguitat: Olímpics, Ístmics, Poseidonis i Nemeus. L'origen d'aquests jocs, com tots els celebrats a l'Hèl·lade, sorgeix en temps mitològics. En el cas dels Jocs Nemeus, seria el mite d'Hèracles quan ha de lluitar contra el lleó de Nemea.

Els Jocs Nemeus eren bianuals, i se celebraven el mes de juliol. Encara que són els més desconeguts, sabem que es feien al santuari de Zeus-Meneu, molt a prop d'Argos, i reunien tota una sèrie de competicions, fins i tot femenines a partir del segle I aC. Incloïen proves atlètiques (pentatló, pancraci, pugilat i lluita), hípiques i musicals. Es dividien en tres tipus de categories: adults, nens i joves. Els vencedors eren coronats amb branques d'api verd. 

En el seu origen es tractava de llocs fúnebres i els jutges vestien de color negre. Van ser fundats l'any 1251 aC (segons la crònica de Paros). Segons Eusebi de Cesarea, les competicions es van iniciar l'any 573 aC, data en la qual es considera que van adquirir un caràcter panhel·lènic. El segle IV aC es va construir un temple al déu Zeus i els jocs es van consagrar a la seva figura. 

Sabem pel geògraf Pausànias que també es feien uns jocs d'hivern, concretament el dia 30 de desembre. Neró va competir (i va guanyar tots els primers premis) l'any 67 dC i Adrià va visitar la zona l'any 124 dC. Sabem que a l'emperador no li agradava participar en els jocs, però sí gaudir-ne. Per aquest motiu, és raonable deduir que Adrià els va presidir aquell any i va recuperar una cursa eqüestre d'efebus.

La representació preparada vol mostrar l'acte d'inici d'aquests jocs a Nemea amb la presència de la família imperial i el seu seguici. S'explicaran les diferents competicions i detalls del desenvolupament d'algunes. Volem donar una visió d'aquests jocs en una època en què han perdut el sentit unificador i de treva. La influència romana hi ha introduït canvis importants.

Venda d'entrades:
  • Per internet, a l'enllaç de la pàgina web (a partir del dia 8 de maig)
  • A Casa Sefus en horari de tarda, de 17 h a 19.30 h (a partir del dia 11 de maig)

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance