circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Fontscaldetes

Al terme municipal de Cabra del Camp, a l’Alt Camp, hi podreu trobar les restes del poble abandonat de Fontscaldetes, als peus del puig Cabdells, a la serra Voltorera. Recordeu que aquest indret ha sobreviscut al pas dels anys i, si hi anem, hem de fer el possible per deixar-lo tal i com està.

Hi podrem accedir a per la carretera que va des del Pla de Santa Maria a Cabra del Camp, passant per Mas Vicenç, en direcció a la urbanització Miralcamp. Aneu amb compte un cop a dins del poble, ja que algunes de les cases es troben enrunades.

A finals del segle XII s’hi fundà una de les primeres granges del monestir de Santes Creus, poc després de l’arribada dels frares al riu Gaià. Ho trobem documentat en una butlla papal de l’any 1186, amb el nom de “granja de Fontscaldetes”. De fet, avui en dia, encara podem percebre el que era el camí fins al monestir.

Aquestes granges funcionaven autònomament a les ordres d’un capatàs, que s’encarregava de buscar els camperols que es cuidarien de les terres en forma de jornalers. Sembla ser que, alguns d’aquests jornalers, podrien haver esdevingut, amb el pas del temps, propietaris d’algunes de les terres.

La dependència de Fontscaldetes respecte Santes Creus acabà a finals del segle XVIII i, segurament, les últimes possessions les van perdre per les desamortitzacions de principis del segle XIX. Les terres i les cases passaren a mans particulars, i l’església i el cementiri, juntament amb els carrers, passaren a mans de la parròquia i l’Ajuntament de Cabra.

L’any 2008 es creà l’Associació d’Amics de Fontscaldetes, a Cabra del Camp, amb l’objectiu de dur a terme una recuperació del poble, que s’havia integrat al seu terme municipal als volts dels anys 1960. Les principals obre que han fet ha sigut l’apuntalament de les cases que amenaçaven en enrunar, arreglar la Font de Fontscaldetes i condicionar-ne l’espai, la restauració de la teulada i l’estructura externa de l’església de l’Assumpta, així com la seva façana. El seu projecte és seguir restaurant-la, així com mantenir en condicions la resta del poble.
  • Fontscaldetes

    ?Fontscaldetes

    Cabra del Camp

    Veure Mapa

    Ampliar Mapa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance