circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Poble Vell de Corbera d'Ebre

Al poble de Corbera d’Ebre, sobre un turó, hi trobareu el que fou, en altres temps, el nucli de la vila. Situat a la vall del riu sec, entre les serres de Cavalls i de la Fatarella, en un indret estratègic avui abandonat, l’anomenat el Poble Vell de Corbera d’Ebre, és un espai de memòria històrica molt recent. Però, primer, recapitulem.

Els primer assentament fou iber, anterior a la conquesta romana. Tot i això, apareix per primera vegada per escrit l’any 1153 com a “castrum” de Corbera, en la carta de donació del castell de Miravet de Ramon Berenguer IV a l’orde del Temple. Es poden observar avui encara algunes de les restes del desaparegut castell, com ara alguns capitells decorats amb la creu dels templers.

La seva situació estratègica el feu blanc de diverses destruccions al llarg de la història. El 1463, en la guerra contra Joan II fou reduïda per l’arquebisbe de Tarragona “amb la força de les armes”. Novament, durant la guerra dels Segadors i, finalment, l’any 1707 patí les conseqüència de l’entrada de les tropes felipistes i la derrota en la guerra de Successió.

Segurament, però, entre totes destaca la que patí l’any 1938, durant els 115 dies de l’anomenada Batalla de l’Ebre (25 de juliol-16 de novembre de 1938) en la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). El poble formava part de l’avançada de l’exèrcit republicà. El 3 de setembre es trencà el front de Corbera, fet que provocà gairebé la destrucció total del poble per part de l’exèrcit franquista. A mesura que es va anar degradant el casc antic, els veïns que l’habitaven es van anar desplaçant a la part baixa del poble, esdevenint el poble vell un símbol de la resistència republicana. Tot un espai per no oblidar la barbàrie del feixisme.

Avui en dia podem contemplar les cases enrunades, destacant-ne l’església de Sant Pere, que ens mostra els horrors de la guerra, com els forats de bala i metralla a la façana. De la mateixa manera, li falta gran part de l’estructura interior.

Recordeu que aquest indret ha sobreviscut al pas dels anys i, si hi anem, hem de fer el possible per deixar-lo tal i com està. També aneu amb compte, ja que algunes de les construccions es troben enrunades.

Per tal de conservar l’espai i la memòria que l’habita, va néixer l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre que, avui en dia, gestiona l’espai i s’encarrega del seu manteniment. L’espai es troba museïtzat des de 1995. L’any 2000 s’hi erigí el “Monument a les Brigades Internacionals”, de José Luís Terraza. L’any 2011 s’inaugurà l’última fase de la rehabilitació de l’església de Sant Pere.

El 2018 s’inaugurà l’obra de Mar Hernàndez Pongiluppi que rememora al comandant Robert Hale Merriman de la brigada internacional nord-americana, popularment coneguda com Batalló Abraham Lincoln, en homenatge al seus esforços i sacrifici en la ja anomenada Batalla de l’Ebre.

El cost de l’entrada ajuda al manteniment de l’espai, per tal de poder-lo conservar molts més anys i no deixar que resti en l’oblit. Consulteu la seva pàgina web per a més informació: http://www.poblevell.cat/ca/visites.html
  • Poble Vell de Corbera d'Ebre

    Carrer Hospital

    Corbera d'Ebre

    Veure Mapa

    Ampliar Mapa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance