circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

L'exili sanitari femení 1939

www.tarragona.cat

Les dones han tingut un paper molt important en la conservació de la salut de les persones i en el benestar de la societat en totes les cultures i a través dels segles. No obstant això, la seva contribució en l'aspecte científic o assistencial de la medicina ha estat poc valorat per la història i poc conegut per al públic en general.

En aquesta conferència, es vol posar de manifest la seva tasca. Es presenten dades biogràfiques i professionals d'un grup de dones sanitàries catalanes que, en la primera meitat del segle XX, es van veure forçades a prendre el difícil i dolorós camí de l'exili l'any 1939 després de la Guerra Civil espanyola. Aquestes dones van patir un doble oblit pel fet de ser dones i del bàndol perdedor.

El final de la Guerra Civil va originar un èxode de milers de persones cap a França, i uns mesos després, coincidint amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, el seu desplaçament cap al continent americà. El col·lectiu de professionals sanitaris, en particular els metges, fou important en quantitat i qualitat, tal com han posat en relleu diversos estudis. Però en aquests estudis, les dones quasi no hi apareixen mencionades.

En aquest col·lectiu oblidat hi trobem metgesses, farmacèutiques, llevadores o infermeres que amb una excel·lent formació i experiència pràctica de treball en condicions adverses, van fer una valuosa contribució a la sanitat dels respectius països d'acollida durant les dècades centrals del segle XX. La seva feina va servir per millorar la formació del personal sanitari autòcton, donar assistència sanitària a les poblacions rurals, fomentar la recerca biològica o crear indústria farmacèutica local.

Organitzat per:
Col·legi Oficial de Metges de Tarragona
  • Col·legi Oficial de Metges

    Via de l'Imperi Romà, 11

    Tarragona

    Veure Mapa

    Ampliar Mapa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance