Els interferòmetres òptics de braços quilomètrics dels detectors Virgo, a Cascina, a prop de Pisa, Itàlia, i LIGO, situats a les localitats nord-americanes de Livingston i Hanford, són experiments dissenyats amb l'objectiu de detectar de manera directa les ones gravitacionals, un fenomen físic predit a la teoria de la relativitat general d'Einstein el 1915. En aquestes col·laboracions participen més de 1.500 científics i científiques d'arreu del món.
Les deteccions recents d'ones gravitacions, possibles després d'un segle d'esforços teòrics, computacionals i tecnològics, han revolucionat la comprensió dels esdeveniments més violents de l'univers. Complementant altres tipus de senyals, marquen el començament de l'anomenada astronomia de multimissatgers, que permet confirmar hipòtesis prèvies i plantejar noves incògnites.
La doctora en Astrofísica Isabel Cordero ens explicarà com funcionen els grans miralls d'aquests observatoris, quins senyals són capaços de detectar i quines noves respostes poden aportar en un futur.
Observatoris d'ones gravitacionals: tecnologia punta per a una ciència fascinant
www.tarragona.cat
CaixaForum Tarragona
Carrer de Colom, 2
Tarragona
Veure Mapa
Ampliar MapaMés informació
Telèfon
977 24 98 71