circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Exposició 'Heroísmos. Història d'un nitrat (1922) La recuperació més excepcional del cinema tarragoní'

És una exposició temporal que inclou metratge inèdit d’Heroísmos, una pel·lícula rodada a Tarragona l’any 1922. La mostra, organitzada per l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i la Xarxa Santa Tecla, comissariada per Maria Roig Alsina i Joana Zapata Pérez, amb producció de S. Morris Produccions, recupera els orígens d’una proposta cinematogràfica excepcional amb documents originals i ho fa en el marc de les antigues dependències d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla, que van estar actives fins a l’any 2001 i que se situen a l’edifici de l’antic hospital, construït l’any 1588. A més, inclou un documental que contextualitza el film i l’època, i que amplia detalls de la seva recuperació. Una exposició immersiva en què l’espai expositiu forma part de l’experiència cultural.

Heroísmos

La pel·lícula, estrenada el 7 d’abril de 1922 al Saló Modern de Tarragona, va rodar-se per recaptar fons en benefici d’un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits procedents de la Guerra del Marroc. L’artífex del projecte va ser l’industrial i mecenes Lluís Bonet Amigó, que va comptar amb el suport del metge i responsable de la Creu Roja de Tarragona, Lluís Soler i Cañellas, i de la secció provincial de Dames de la Creu Roja. El guionista fou el periodista tarragoní Lluís de Salvador i Andrés.

És dels pocs films que es conserven del primer quart del segle XX que, a més, resulta singular pel seu caràcter amateur i benèfic, i és únic per exemplificar com era la pràctica mèdica de l’època a Catalunya. El film, pioner en la història del cinema català, va estar perdut durant dècades.

Dues conferències per ampliar el context

Paral·lelament a l’exposició, se celebraran dues conferències que permeten ampliar aspectes relacionats amb la pel·lícula:

“A l’Àfrica, minyons! La Guerra del Rif i el Desastre d’Annual”, del doctor en Història i professor del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, Jaume Camps Girona (dimarts 6 de juny, de 19 a 20 h).
“Tarragona hospitalària. La pràctica mèdica a Tarragona a través del film Heroísmos“, del doctor en Antropologia, historiador de la medicina i professor del Departament d’Infermeria de la URV, Josep Barceló Prats (dijous 8 de juny, de 19 a 20 h).
  • Hospital de Santa Tecla

    Rambla Vella

    Tarragona

    Veure Mapa

    Ampliar Mapa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance