Santa Tecla és la festa de les festes, la festa major per excel·lència. Una festa popular i participativa que es remunta al 1321 i que l'any 1996 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, una de les distincions més importants en l'àmbit de la cultura popular del país.
Santa Tecla és una de les tradicions populars més riques i vives de tot l'Estat. Les festes duren dues setmanes, del 15 al 24 de setembre. Són molts els actes que s'hi duen a terme, i és pràcticament impossible seguir-los tots. El model festiu combina el Seguici Popular, que creix any rere any, amb tota una diversitat d'actes amb noms propis molt importants dins del món de l'espectacle. Però també destaquen les manifestacions castelleres o el correfoc, entre d'altres. Els espais històrics de la Part Alta són els més requerits per a tota mena d'actes musicals, folklòrics, teatrals, culturals, infantils, gastronòmics o pirotècnics.
Destaca la Baixada de l'Àliga, un acte que any rere any ha anat agafant més volanda fins a convertir-se en una cita obligada. La nit del 21 de setembre, des del Pla de la Seu, l'Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i els Gegants Moros apareixen sobtadament, portats no pels seus portadors titulars, és a dir, els que ballaran durant les jornades del 22 i 23, sinó per tota una munió de festers. Així aprofiten el breu trajecte des del Pla de la Seu a la plaça del Rei i després fins a la porta de l'ajuntament per eternitzar els moments efímers en què podem, un cop l'any, fer ballar aquests elements. És la Baixada del Seguici i les Bandes. Quan arriben a la plaça del Rei, l'orquestra que els espera no deixa d'interpretar l'"Amparito Roca".
La Diada de Santa Tecla, el dia 23 a la tarda, el Seguici Popular es passeja pels carrers de la Part Alta (casc antic) obrint pas a la relíquia de Santa Tecla. Destaca l’entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral amb el ball conjunt dels elements tradicionals, els pilars de les colles castelleres, el repic de les campanes i els focs d’artifici.
El dia 24, jornada castellera de la Mercè, amb la participació de les colles de la ciutat que exhibeixen els singulars pilars caminant.
Som-hi!