La Necr?polis/circdetarragona.com
El Dia Internacional dels Museus, es va inaugurar i obrir a la visita pública la nova instal·lació de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, el conjunt funerari tardoromà considerat com el més important de la Mediterrània occidental, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Ara, enn el marc de la festivitat de Sant Magí tindrà lloc una jornada de portes obertes el pròxim 18 d'agost.
Els treballs d’adequació, duts a terme entre els mesos de gener i maig amb una inversió de 225.000 €, finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’han orientat a millorar la conservació i la comprensibilitat de les restes, a renovar el discurs expositiu de l’equipament i a generar una nova proposta d’itinerari pel conjunt.
Al centre es parla de la població romana de Tàrraco i els seus espais funeraris; de les pràctiques funeràries, de les ofrenes i rituals, dels símbols cristians i es fa èmfasi en les excavacions iniciades per Mossèn Serra i Vilaró, als anys 30. També s'hi trobaran objectes d'alt valor documental, entre els quals una nina d'ivori, sarcòfags, estàtues funeràries, làpides... Un cop feta la visita al Centre d'Interpretació, es passa a l'itinerari pel conjunt arqueològic, la part més visible de la Necròpolis, i que s'articula en nou panells informatius implantats al llarg del recorregut i dos plafons que encara estan sense numeració. Un, de lona amb reproducció gràfica de la planta publicada per Serra i Vilaró l'any 1933, i l'altre, amb una vista panoràmica amb la indicació de les diverses tipologies d'enterraments. Pel que fa als panells informatius, són aquests:
1- Ad suburbanum (els afores de Tàrraco)
2- Cases suburbanes
3- Mausoleu de planta central
4- La tomba de Mossèn Serra i Vilaró
5- Tallers, àmbits productius i magatzems
6- La Necròpolis Paleocristiana i la basílica cementirial
7- Les excavacions de Serra i Vilaró i el Museu Paleocristià
En general, les actuacions que s'han dut a terme, que han tingut un cost d'uns 225.000 euros, són quatre:
-Definició i adequació d'un recorregut pel visitant, l'adequació de les restes arqueològiques per a una millor comprensió i posada en valor de les restes de més interès, així com el cobriment i protecció deles restes que no han estat museïtzades. També s'han adeaust els espais que envolten l'àrea del jaciment.