circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Diluns comença la Fira de Santa Úrsula a Valls

Circdelacultura

divendres 14 d'octubre de 2016

►Un emotiu audiovisual de Jordi Ferré descobreix els fons fotogràfics del Museu Casteller de Catalunya, anteriors a 1936

►40 nenes i nens integren la Colla Castellera de la Canalla Lectora, iniciativa impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

►Durant el cap de setmana es doblen les activitats familiars permanents a la FiraCastells al Pati

►El 6è Simposi Casteller analitza l’impacte dels equipaments culturals i la durada de les diades castelleres

►El show cooking basat en les pàleo receptes, obertura del Simposi, és a càrrec de l’equip dirigit per Eudald Carbonell

►L’actor Fermí Fernández porta «El sommelier» al Teatre Principal

►La mostra de bestiari escolar passa al divendres a la tarda

►Els gegants retroben la “volta” del migdia de la vigília i el correbous s’estrena dins Santa Úrsula dissabte a la tarda

►L’ofici religiós s’avança a les 11 h del matí

Valls viurà la Fira de Santa Úrsula i el 6è Fòrum Casteller de Catalunya entre dilluns 17 i diumenge 23 d’octubre, amb el doble d’activitats permanents adreçades al públic familiar al Pati. Consulta aquí tota la programació.

Per primer cop l’entorn del Museu Casteller de Catalunya, que s’aixeca a la plaça del Blat núm. 5, mostra part dels seus fons fotogràfic amb imatges anteriors al 1936 amb un audiovisual breu i emotiu projectat en una gran pantalla. Alhora diversos actes commemoraran el centenari de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular impulsada per la Mancomunitat de Catalunya al passeig dels Caputxins. Finalment, l’ofici religiós del diumenge s’avança a les 11 h del matí per millorar la conciliació entre les balladetes del seguici i l’actuació castellera. La mostra de bestiari escolar passa al divendres a la tarda, els gegants retroben la “volta” del migdia de la vigília i el correbous s’estrena dins Santa Úrsula dissabte a la tarda.

El programa, elaborat per les comissions participatives dels Xiquets de Valls i d’actes rituals, ofereix noves propostes per celebrar la Fira de Santa Úrsula i el 6è Fòrum Casteller, que tindran el seu punt àlgid diumenge 23 d’octubre amb la mare de totes les diades castelleres a la plaça del Blat. L’oferta familiar dobla les activitats permanents a la FiraCastells al Pati, passant de vuit a quinze propostes, que incentiven les sensacions més atrevides i audaces amb una àmplia zona d’aventura amb arnesos en un itinerari amb nou tipus d’experiències diferents, com els gronxadors verticals o les xarxes d’escala. Per primer cop es munta una tirolina de llarga recorregut, un “selfie point” per fotografiar-se amb la que va ser la primera escultura dedicada a un casteller a Catalunya, o un taller de ràdio.

Estands que fins ara no havien estat dinamitzats com els de dues colles dels Xiquets de Valls o el del festival de titelles Guant compten per primera vegada amb activitats creatives permanents, en què les nenes i nens podran fer-se els fermalls amb una silueta castellera o un titella de tija. Per regular els fluxos participants en les activitats més sol·licitades, s’han previst unes polseres a un preu simbòlic de 2 o 3 euros per jornada. D’altra banda, els expositors arriben a 23 distribuïts en els blocs de jocs, entitats, mitjans de comunicació, llibreries i editorials, artesania i marxandatge.

S’albira el Museu Casteller

El Museu Casteller de Catalunya, ara mateix en construcció al quilòmetre zero casteller, descobreix part dels seus fons amb un audiovisual breu i emotiu que es projecta de manera contínua en una gran pantalla en l’entorn del nou edifici a la mateixa plaça del Blat. Permet contemplar part dels fons fotogràfics anteriors a 1936, inventariats per l’historiador Pere Ferrando, i presentats en un muntatge visual dirigit pel vallenc Jordi Ferré Batalla. Es projecta dijous 20, divendres 21 i dissabte 22.

També en aquest àmbit audiovisual de la Fira JCA cinemes estrena la versió completa per a festivals internacionals de la pel·lícula sobre la colla castellera dels Xiquets de Hangzhou, El jardí de les flors del presseguer, d’Oriol Martínez i Enric Ribes, coproduïda per La Lupa Produccions i TV3.

Centenari de la primera pedra de la Biblioteca

La Santa Úrsula 2016 commemora el centenari de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya, realitzada per Santa Úrsula de 1916, precisament el dia 23 d’octubre, data que enguany coincideix amb la jornada central de la Fira. Fou la primera de les biblioteques de la Mancomunitat.

Amb aquest paraigua es realitza una nova activitat impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: la Colla Castellera de la Canalla Lectora. Es tracta d’una innovadora proposta per promoure de forma lúdica la lectura i la cultura castellera entre els més petits. A una quarantena de nenes i nens vallencs se’ls ha repartit els dies previs a la Fira un conte casteller, que serveix com a base d’un joc participatiu i amb premis que té lloc a la capella del Roser del carrer de la Cort els dies 17, 18 i 20.

L’altra activitat al voltant del centenari de la primera pedra de la Biblioteca Popular serà un acte que aglutina llibres, noves tecnologies i un brindis amb el Cava Casteller dimecres 19. El conduirà el periodista Rac1, Benet Iñigo. Els llibres seran representats per un nou volum de la col·lecció castellera L’Aixecador de Cossetània Edicions amb les Actes del Simposi Casteller de l’any passat. Les noves tecnologies les aporta el projecte “A Valls, castells”, per part de l’Escola Baltasar Segú de Valls, guardonat amb el tercer premi mSchools App Awards 2016, premis a la creativitat tecnològica dels alumnes catalans en la categoria Mobile History Map, sobre continguts geolocalitzats per a primària. La iniciativa és impulsada per Mobile World Capital Barcelona.

Cuina i enologia protagonistes

El 6è Simposi Casteller, al convent del Carme dissabte 22 d’octubre al matí, compta amb un show cooking inaugural molt especial, a càrrec de l’equip dirigit per l’arqueòleg i investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) Eudald Carbonell, internacionalment reconegut pel seu projecte al jaciment d’Atapuerca. Es vincularan els esmorzars castellers i les Pàleo receptes, coescrites amb la periodista Cinta S. Bellmunt. Els encarregats de preparar-les i servir-les en un esmorzar popular al convent del Carme seran Agustí de la Rica i Rico Ponti, dos cuiners barcelonins arrelats a l’Empordà. L’esmorzar popular servirà per tastar el resultat del show cooking.

La Santa Úrsula 2016 recorda la vinculació històrica del temps de les veremes i dels castells. Per això, l’actor Fermí Fernández i el seu espectacle tast al voltant del vi El Sommelier, amb tres funcions, ocupa l’escenari del Teatre Principal on pujaran els espectadors el 21 i 22 d’octubre. Amb la cooperació del Consell regulador de la D.O. Tarragona, Fernández converteix l’espai escènic en una classe magistral amb el millor sommelier del món. Els espectadors no sols provaran un gran vi sinó que el maridaran amb aquesta funció teatral.

Durades i impactes econòmics

El 6è Simposi Casteller, l’àmbit d’anàlisi sobre el món casteller, debat un eix més tècnic com són les durades de les actuacions castelleres, i un altre vinculat a l'economia i les polítiques socials centrat en l'impacte dels equipaments i programes culturals. El debat sobre la durada de les actuacions ve precedit d'un seguit de mesures ja portades a terme a les places en les diades més multitudinàries en localitats com Vilafranca del Penedès o Tarragona. En el mateix àmbit, es posa damunt la taula el nombre idoni de colles participants en cada jornada. Participaran diferents especialistes i castellers, procedents de Barcelona, La Bisbal del Penedès, Vilafranca i Tarragona, així com la mirada externa des del món televisiu.

L'àmbit de l'impacte econòmic i social dels equipaments i programes culturals s'aborda a partir dels treballs que la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya impulsen i realitzen actualment a la capital de l'Alt Camp per construir el nou Museu Casteller de Catalunya. Aquesta taula compta amb experiències d'altres ciutats vinculades a la construcció de nous edificis culturals així com al desenvolupament de projectes concrets, alguns dels quals amb clara vocació de projecció internacional. El comitè organitzador ha manifestat l'interès tant en l'impacte en termes econòmics com en el potencial revulsiu social. El Museu Guggenheïm de Bilbao, la Fira de teatre al carrer de Tàrrega, el cas del Raval de Barcelona o els estudis universitaris realitzats per la Fundació Universitària del Bages i la Universitat Rovira i Vigili, hi aportaran els continguts.

El 6è Simposi Casteller ofereix una cloenda protagonitzada pel debat entre els caps de colla de la Joves i la Vella dels Xiquets de Valls, fórmula reeixida en la darrera edició.

Canvis de dies, horaris i itineraris

La Mostra de bestiari escolar que fins ara s’havia realitzat dissabte a la tarda s’ha avançat a la del divendres, per acord de la comissió de treball que integren els centres educatius, les AMPES i l’Ajuntament. Així mateix, es reimpulsa l’acte tot reestructurant-lo. Per això, s’estableixen dos itineraris que, sortint dels passejos dels Caputxins i de l’Estació, desembocaran davant del Centre Cultural per realitzar-hi les ballades finals i un berenar per als participants.

També en l’àmbit educatiu la Santa Úrsula a les escoles es dedica enguany al 25è aniversari de la recuperació de la moixiganga, que esdevé l’element protagonista de les activitats creatives que es desenvoluparan als centres educatius vallencs.

L’Ofici solemne del diumenge de Santa Úrsula avança el seu horari de les 11.30 a les 11 h per a una millor conciliació amb les balladetes dels gegants i la mulassa, l’entrada de les colles dels Xiquets de Valls i l’inici de l’actuació castellera a la plaça del Blat.

Noves activitats en el vessant patrimonial

La veterana casa Bonifàs, del carrer de la Cort, obre els actes ursulins dilluns 17 amb la presentació d’una nova joguina de goma de la sèrie dedicada al seguici cerimonial vallenc. En aquest cas, és la dedicada a la geganta, que fa parella amb el preexistent gegant de goma. Una sessió de contacontes al vestíbul del Principal per part del narrador Carles Alcoy, servirà com a estrena de la figura.

D’altra banda, els gegants retroben la “volta” del migdia de la vigília, indicada novament pel repic general de campanes efectuat des de l’església de Sant Joan, i el correbous, coorganitzat per l’associació el Bou de Valls, la Turba i l’AAEET, s’estrena dins Santa Úrsula dissabte a la tarda. Hi prendran part alguns dels bous més significatius del país.

L’exposició d’una quinzena de fotògrafs dedicada als moments més difícils de les actuacions castelleres amb el lema “Fort!”; la nova revetlla de versions amb fanfarres de metall i percussió dissabte a la nit a la plaça de l’Oli, després de la bona experiència de la de gralles ara fa un any; els aparadors amb temàtica castellera; els assaigs castellers del divendres a la nit; els tradicionals esmorzars de forquilla, i la magna diada de Santa Úrsula del diumenge broden un programa amb aroma a renovació.

Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l'Ajuntament de Valls coorganitzen el conjunt d'activitats de la setmana castellera més transversal.

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance