circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Joan Pera i Ricard Farré aquest dijous al Centre Cultural de Valls

Circdelacultura

dimecres 30 de novembre de 2016

Posen en escena L’avar de Molière
L’espectacle compta amb la Promoció Jove per 3 € per als menors de 30 anys els darrers 30 minuts

«L’avar» de Molière feia vint anys que no es representava en el teatre professional català. Després que fa un any s’estrenà a Barcelona, demà dijous 1 de desembre arriba al Centre Cultural la gira de l’usurer, especulador i vidu sense amics, que aquest cop interpreta el polifacètic Joan Pera. L'avar Harpagon, encarnat per un actor més identificat amb les comèdies de bulevard per a grans públics que amb els clàssics del segle XVII, és un atractiu d'aquesta nova versió de la comèdia que el francès Molière escrigué amb altes dosis d'humor per parlar d'amor, joventut i cobdícia. Alhora en l'elenc l'actor vallenc Ricard Farré continua la seva trajectòria ascendent.

Amb la voluntat que els clàssics estiguin més presents i a l’abast de tothom, sobretot de les generacions que no els han vist, «L’avar» demà dijous aterra al Centre Cultural de Valls a les 21 h. Amb Joan Pera, sota la perilla i el vestit sumptuós d’Harapagon -així es diu en realitat l’avar, el públic quedarà espaterrat. Al capdavall tanca un cicle, perquè en els seus inicis va començar amb els clàssics. Dels primers quinze anys de carrera de Pera -i n’ha complert 50 als escenaris- té al currículum títols d’Espriu, Pirandello, Brecht, Sagarra, Pitarra i Rusiñol, però després del parèntesi dedicat a la televisió als anys 80 i 90, el públic de teatre el recorda per èxits com l’infal·lible La extraña pareja, La jaula de las locas, La doble vida d’en John,o  El joc dels idiotes.

El director de «L’avar», Josep Maria Mestres, assegura que “ha deixat els prejudicis de banda” i creu que Pera estava cridat al paper per edat, bagatge, tècnica actoral i sentit de la comèdia. Per la seva banda, Joan Pera assegura que amb Molière no hi inclourà morcilles, com anomena aquelles improvisacions de collita pròpia marca de la casa. “Ho dic tot, no em deixo ni un punt ni una coma”, remarca.

Una obra d’època perfecta

Pera admet que fer un protagonista de la talla de «L’avar» “és una de les il·lusions que tens a la vida però també és una temença”. “El teatre que sé fer em surt tot sol. Però en aquesta aventura el meu repte és veure com he de comunicar un text d’aquesta categoria i complexitat al públic de la manera directa en què sempre hi he arribat. I sobretot, amb humanitat”, explica Pera, malgrat el menyspreu que pot generar el vell garrepa capitalista i el seu desfici malaltís pels diners, per les faldilles d’una noia jove i per casar els fills amb bons partits.

“És una de les obres més perfectes que he trobat, per la dosificació de la intriga, la psicologia dels personatges i l’equilibri entre comicitat i pedagogia. I mira que n’he fet, de comèdies!”, exclama Josep Maria Mestres. La base de l’adaptació és la traducció que va fer Sergi Belbel per al Festival Grec del 1996, quan va dirigir «L’avar» de Lluís Soler. Si ja estava polida de paraules ampul·loses, el dramaturg encara l’ha acabat de pentinar.

Mestres assegura que el text és tan bo que “la feina és trobar l’estil”. La seva opció ha sigut mantenir l’obra a l’època, amb vestits amb enagos i cotilles, i un espai escènic daurat i ostentós “com un Ferrero Rocher”. “Fer-la contemporània era forçat, perquè comprometia la versemblança de la història”, opina. El director recorda que el subtítol de l’obra és L’escola de la mentida, una frase que “revela les intencions de Molière” a L’avar perquè és un espectacle que també parla “de la família, la il·lusió pels diners i per l’amor, i planteja si una persona es pot comprar”, apunta.

Una jove i nombrosa companyia

Des que Els nois d’història va estrenar el nou Teatre Goya de Barcelona la temporada 2008, s’hi han succeït obres comercials, generalment textos contemporanis -amb l’excepció d’Oscar Wilde i J.B. Priestley- i amb repartiments amplis, en els quals actors joves han trobat oportunitats de destacar. «L’avar» n’és una mostra més: deu actors de dues generacions conviuen a escena, un fet poc habitual que tots han agraït. En la franja veterana, Joan Pera, Manel Dueso i Josep Minguell. En la franja més jove i majoritària, amb alguns d’ells bregats en companyies emergents, hi apareixen Òscar Castellví, Manu Fullola, Alba Florejachs, Xavi Francés, Elena Tarrats, Júlia Barceló, i el vallenc Ricard Farré.

Farré ha participat activament en la campanya de difusió de la representació de l’espectacle a casa seva, així com ha cooperat en la difusió del conjunt de la temporada. El Centre Cultural presentarà una magnífica entrada de públic com mostra d’agraïment i amb el desig de veure’l al costat del monstre Joan Pera.

Els canals de venda

Les entrades es venen a través del web ticketea.com les 24 hores, per telèfon a través del 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal, al carrer Jaume Huguet de Valls. Les taquilles del Principal realitzen l'horari habitual dimecres a la tarda de 18 a 21 h, i divendres al matí de 12 a 13.30 h.  La venda telefònica funciona de dilluns a dijous de 9.30 a 14.30 i de 16 a 18.30 h, i divendres de 9 a 15 h. Demà mateix, dia de la funció, la taquilla del Centre Cultural obrirà des de les 20 h.

Paral·lelament, «L’avar» és dins la Promoció Jove: 3 x 30 x 30 . Per 3 €, els espectadors de fins a 30 anys, podran obtenir una entrada durant els darrers 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle.

Dins les sinergies entre els Teatres de Valls i altres agents culturals locals, la benvinguda al Centre Cultural la realitzaran els alumnes de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard amb el preludi musical, que amenitza l’espera fins a l’inici de la funció.

 

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance