circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Gran cap de setmana prenadalenc amb espectacles a Valls

Circdelacultura

dimarts 13 de desembre de 2016

El Royal Russian Ballet arriba dissabte al Centre Cultural abans de visitar el Teatre Nacional de Catalunya amb El llac dels cignes

L’espectacle musical El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra serà diumenge a la tarda al Teatre Principal

Valls entra aquest cap de setmana en un dels moments més intensos de la programació nadalenca. La Fira de Nadal amb el mercat d’aviram viu als carrers més cèntrics es veu realçada amb la programació de dos espectacles amb l’inconfusible segell d’aquestes dates. Dissabte 17 a les 21 h el Royal Russian Ballet amb l’espectacle de dansa per excel·lència El llac dels cignes portarà els compassos del gran compositor universal Txaikovsky al Centre Cultural amb alguns dels moviment més coneguts del món. Diumenge 18 a les 18 h un altre dels grans clàssics de les programacions d’aquests dies, El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra, pujarà a l’escena del Teatre Principal amb l’actor Joan Massotkleiner i la música i guitarra de Toti Soler.

El Royal Russian Ballet, amb una quarantena de ballarins, arriba a Valls durant la gira d’hivern que al llarg d’un mes realitza per l’Estat espanyol i que el porta al Teatre Nacional de Catalunya a Barcelona, on ha ampliat les funcions inicialment programades, i també al Kursaal de Donostia-San Sebastián,  Madrid o Pamplona, entre d’altres ciutats. La companyia es creà el 2008 a Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, amb artistes propis i de Bielorússia, Moldàvia i Rússia. Amb la direcció del reconegut ballarí i coreògraf Anatoliy Kazatskiy, procedent de la Kharkiv National Academic Opera and Ballet House, ha passejat la dansa clàssica per tot el món i obtingut premis internacionals.

La captivadora història d'amor de El llac dels cignes  transcorre entre l’amor i la màgia, enllaçant l’eterna lluita entre el bé i el mal. Protagonitzada pel príncep Sígfrid, enamorat d’Odette - la jove esdevinguda cigne per l’encanteri del malvat Von Rothbart - i Odile el cigne negre, filla del bruixot, la converteixen en una experiència única amb un entorn romàntic i una coreografia esplèndida. Amb més de 40 ballarins, captura la bellesa i el drama del ballet romàntic, un clàssic atemporal que captiva totes les generacions.

El llac dels cignes és el primer dels tres ballets  que va escriure el compositor rus Piotr Ilitx Txaikovski, a petició de l'Òpera de Moscou. Originalment es va estrenar al Teatre Bolxoi d’aquesta ciutat l’any 1877.  En aquell moment no va ser gaire acceptat però, uns anys després, el 1895,  es va reestrenar amb una nova coreografia, aquesta vegada de Màrius Petipà, que va assolir el gran èxit definitiu al Teatre Mariïnski de la ciutat de Sant Petersburg. En l’actualitat sens dubte aquest ballet és dels més coneguts i populars del món per la seva concepció, la seva admirable coreografia i la meravellosa música de Txaikovski.

Del classicisme rus al català

Josep Maria de Sagarra va ser un dels escriptors catalans més prolífics i més populars del segle XX. La popularitat li va venir precisament a partir dels seus versos de El Poema de Nadal i del teatre majoritàriament en vers. Quan l’any 1931 Sagarra va estrenar, recitant-lo ell mateix, el text nadalenc al Palau de la Música a Barcelona, va haver de repetir-ho l’endemà per donar satisfacció al nombrós públic que s’havia quedat al carrer.  Des d’aleshores ha esdevingut un clàssic nadalenc que puja a molts teatres catalans. Diumenge 18 a les 18 h ho farà a Valls amb dos esplèndids intèrprets: l’actor Joan Massotkleiner i la música i guitarra de Toti Soler.

Però Josep Maria de Sagarra s’havia donat a conèixer literàriament l'any 1913 amb el poema Joan de l'Ós , Englantina d'Or dels Jocs Florals, i el fet de sovintejar la penya literària de l'Ateneu Barcelonès el va esperonar a pitjar l'accelerador creatiu i estrenar-se amb Primer llibre de poemes (1914) i El mal caçador (1916) al mateix temps que escrivia la seva primera obra de teatre, Rondalla d'esparvers (1918) i una novel·la, Paulina Buxareu (1919).

Durant la dècada dels 20, Josep Maria de Sagarra va compaginar l'escriptura vertiginosa d'obres de teatre -que gaudien d'una acceptació notabilíssima-, la creació poètica i la crítica teatral i l'articulisme, exercits en tribunes com La Publicitat i Mirador , amb seccions tan seguides com L'aperitiu i Cafè, copa i puro. Al costat de la prosa dúctil, llaminera i emocionant de Sagarra, destacà en dos poemes llargs confeccionats al cim de la  seva popularitat: El comte Arnau (1928), èpic i monumental, i precisament El poema de Nadal.

Només un any després, el 1932, Sagarra va publicar la seva novel·la més coneguda, Vida privada , retrat de l'engrunament econòmic i moral d'una família de la burgesia barcelonina, els Lloberola, que més d'un conegut de Sagarra va llegir amb la desagradable sorpresa de reconèixer-s'hi.

Abans de l'aturada inevitable que suposaria l'esclat de la Guerra Civil, Sagarra encara va tenir temps d'estrenar un grapat més d'obres de teatre, com ara La rambla de les floristes i El cafè de la Marina. Acabat de casar amb Mercè Devesa, Sagarra va emprendre un llarg viatge per la Polinèsia, experiència que va recollir al llibre de viatges La ruta blava. Viatge a les mars del Sud , que seria publicat en versió castellana l'any 1942 i en català 22 anys després, a títol pòstum.

El Sagarra més tropical i viatger donarà pas al vessant com a traductor d’obres cabdals com La Divina Comèdia , de Dante Alighieri, i Antoni i Cleopatra , de William Shakespeare. L'últim gran poema sagarrià i el més extens de tots, Montserrat, fou publicat per primera vegada -encara que en versió censurada- l'any 1956.

Els canals de venda

Les entrades d’ambdós espectacles es venen a través del web ticketea.com les 24 hores, per telèfon a través del 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal, al carrer Jaume Huguet de Valls. Les taquilles del Principal que, a partir d’aquest dimecres, realitzen l’horari especial de Nadal. De dilluns a dissabte obren de 12 a 14 i de 18 a 20 h. Per a la funció de diumenge la taquilla obrirà des de les 17 h.

Paral·lelament,  El Poema de Nadal és dins la Promoció Jove: 3 x 30 x 30 . Per 3 €, els espectadors de fins a 30 anys, podran obtenir una entrada durant els darrers 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle. 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance