circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La Tramoia recita el Poema de Nadal a Vila-seca en benefici de la Marató

Circdelacultura

divendres 16 de desembre de 2016

Foto: Amics de Teatre i La Tramoia de Vila-seca.

Ja fa 14 anys que el grup de teatre La Tramoia va emprendre el repte de recitar el Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. Tot va començar un any en què, per diversos motius, es va descartar muntar Els Pastorets, un fet insòlit al teatre del Centru. Per cobrir aquell buit, La Tramoia va estrenar un espectacle poètic-musical, en què els versos de Sagarra eren l’eix central. I el que va començar de rebot, mig per casualitat, mig per necessitat, s’ha convertit en una tradició.

El text

Des de llavors, cada any, durant l’advent, La Tramoia recita el mític text de Sagarra. El Poema de Nadal és un extens poema dividit en cinc cants, que conserva tota la vigència, tot i tenir més de vuitanta anys. A partir de tradicions com l’estrella de l’Anunciació, el pessebre i el personatge arquetípic del rabadà, Sagarra explora el sentit d’aquestes festes, anant molt més enllà de la interpretació estrictament religiosa. Sagarra hi elogia el valor de la innocència, de la capacitat d’il·lusionar-se i buscar l’esperança en les coses simples. Així mateix, carrega contra les mesquineses d’un món egoista, que gira l’esquena a la mirada incorrupta dels nens i que es refugia en els enganys del materialisme. El Poema constitueix, doncs, una crítica profunda a la nostra manera adelerada de viure. D’aquest text també en destaca la seva esfereïdora riquesa lèxica i la capacitat inalterada d’emocionar al lector o espectador.

El muntatge

Durant molts anys La Tramoia havia recitat el Poema acompanyada pel saxofonista tarragoní Xavier Pié. Amb ell, fins i tot, va portar el Poema al monestir de Poblet. Després han vingut anys de col·laboració amb el conservatori de Vila-seca i el Poema s’ha representat a l’església i a l’Auditori Josep Malapeira, acompanyat pel cor Contraveus.

Enguany els versos de Sagarra retornen al seu escenari primigeni: el del Centru i ho fa amb algunes novetats escèniques, pensades per intensificar la seva força i sentit. En aquesta ocasió la música també s’ha escollit per reforçar i complementar el significat dels versos de Sagarra. Així cançons populars, com El Noi de la Mare o el Rabadà, es combinaran amb peces clàssiques d’Eduard Toldrà i Joseph Haydn, entre d’altres. Les interpretaran les sopranos Carolina Fajardo, Marta Rius, Judith Sánchez i Melanie Scolamacchia, totes quatre alumnes del departament de Cant del Conservatori. Les acompanyaran al piano Xavier Amoròs i Heidrun Bergander.

Col·laboració amb La Marató

També com a novetat, en aquesta edició, els diners que es recaptin amb les entrades es destinaran integrament a La Marató de TV3, que enguany se centra en els ictus i les lesions cerebrals i medul·lars. Per a l’entrada s’ha fixat una donació mínima de 3 euros.

Amb el recital del Poema de Nadal es tancarà la temporada de tardor dels Amics del Teatre, que es va iniciar a finals d’octubre amb la representació d’En alta mar i que també ha inclòs la representació de Somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare. En total aquest 2016 Els Amics del Teatre han programat vuit espectacles, entre els cicles de primavera i tardor. Entre aquests destaquen You say tomato i el El Sommelier, a més de l’espectacle de relats eròtics Entrellençols. Enguany s’ha experimentat un repunt important en el nombre d’espectadors. Això ha permès fer el cicle extraordinari de tardor.

 

El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra

Dia i hora: diumenge 18 de desembre a les 19 h

Lloc: Teatre El Centru, carrer Comte Sicart, 2 de Vila-seca

Direcció: Alícia Bescós

Intèrprets: Pineda Badia Graset, Josep Forasté Casas, Jacint Clavé Saltó, Laia Marbà Bordalba, Robert Rodríguez Fibla, Gemma Andreu Magarolas, Anna Plaza Poblet, Xavier Graset Morell, Ester Clavé Saltó, Irene Martín Abellan

Sopranos: Carolina Fajardo Ciria, Marta Rius Llop, Judith Sánchez Giménez i Melanie Scolamacchia Tuset

Pianistes: Heidrun Bergander i Xavier Amorós Gabarrón

Preu: donació mínima de 3 euros, en benefici de La Marató

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance