El guitarrista Rafael Aguirre saluda despr?s de la seva interpretaci? amb l'OCM. (FOTO: Mart? E. Berenguer)
El guitarrista malagueny Rafael Aguirre ha guanyat 13 premis internacionals, tot un rècord a l’Estat Espanyol, entre els quals hi ha el Pro Musicis (Nova York) i el concurs Tárrega (Benicàssim)
El programa, dirigit pel principal director convidat de l’Orquestra, Jordi Mora, es clou amb la cèlebre Simfonia núm. 9 ‘del Nou Món’ de Dvořák
L’Orquestra registra amb aquest programa una de les seves millors entrades.
El concert, que va tenir lloc el passat cap de setmana al Palau de la Música i a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, arriba dissabte a les nou del vespre al Teatre Tarragona amb les entrades exhaurides des de Nadal
Amb les entrades exhaurides des de Nadal, el Teatre de Tarragona acollirà el proper dissabte 4 de febrer a les nou del vespre un dels programes de més èxit de l’Orquestra Camera Musicae, acompanyada aquest cop del guitarrista multipremiat Rafael Aguirre (Màlaga 1984). Es tracta de la mítica peça de Joaquín Rodrigo, el conegut Concierto de Aranjuez, que centra el segon dels programes de la 5a temporada de concerts que l’OCM desplega fins el proper mes de maig en aquest equipament de referencia. El passat cap de setmana acollí aquest mateix concert l’Auditori Pau Casals del Vendrell i el Palau de la Música Catalana, marc en el qual es va recrear l’estrena d’aquesta peça reconeguda internacionalment el 9 de novembre de 1940 a la mateixa Sala Simfònica.
En aquella ocasió va ser al costat del director César de Mendoza Lassalle i l’Orquestra Filharmònica de Barcelona, i el guitarrista Regino Sainz de la Maza en va ser el solista. Com era molt habitual a l’època, es va programar un concert amb tres parts: la primera d’elles va incloure la interpretació de la Simfonia núm. 9 del compositor txec Antonín Leopold Dvořák, coneguda com a ‘del Nou Món’; la segona part va concentrar l’estrena de l’obra de Rodrigo i encara es va programar una tercera i última part amb obres de Bach, Sors, Tàrrega (novament amb Sainz de la Maza com a solista) i una segona estrena del compositor italià Alfredo Casella (1883-1947).
‘Avui no és plantejable oferir un concert de tres parts però sí hem volgut apostar per un programa de qualitat adreçat clarament a tots els públics, amb obres molt conegudes i amb solistes de gran vàlua’,assegura Grau. I és que Aguirre ha tocat l’obra de Rodrigo en alguns dels escenaris més importants del món; sense anar més lluny, la passada edició del prestigiós Festival de Verbier va convidar-lo per interpretar aquesta peça acompanyat per la Verbier Festival Chamber Orchestra, dirigits per Lorenzo Viotti -un concert enregistrat per Medici.tv · https://youtu.be/IOCOq1jWf3Y
Aquest dissabte a les nou del vespre serà doncs el tercer cop que s’escolta a Catalunya aquest programa, aquest cop al Teatre Tarragona amb les entrades exhaurides des de Nadal.
Igualment remarcable resulta que aquest programa, que en la seva segona part inclou la cèlebre Simfonia número 9 de Dvořák, el dirigeix el principal director convidat de l’Orquestra Camera Musicae, Jordi Mora, que finalitza d’aquesta manera la seva col·laboració de tres temporades amb la formació catalana.
El mític pianista Stephen Kovacevich, el violoncel·lista Lluís Claret (amb un programa – homenatge a Pau Casals), la clarinetista Sabine Meyer i el tàndem format per Antoni Ros Marbà i Alba Ventura són altres noms propis de la temporada 2016-2017 de l’Orquestra, que inclourà la presentació de dues de les seves produccions a la Sala Sinfónica de l’Auditorio Nacional de Música de Madrid. Seran concretament els programes amb Sabine Meyer i Alba Ventura com a solistes, dirigides respectivament per Tomàs Grau i Antoni Ros Marbà.
Sobre el solista i el programa
El ‘Concierto de Aranjuez’ i la Simfonia del Nou Món
Sabíeu que l’estrena mundial del cèlebre 'Concierto de Aranjuez' de Joaquín Rodrigo va tenir lloc al Palau de la Música Catalana? Va ser el 9 de novembre de 1940, en una d’aquelles propostes tan de l’època en què s’articulaven concerts de tres parts, en el marc de la temporada de l’Orquesta Filarmónica de Barcelona. César de Mendoza Lassalle va ser l’encarregat de dirigir el guitarrista Regino Sainz de la Maza. Per obrir la vetllada, però, la Filarmónica va programar la simfonia ‘del Nou Món’ de Dvorák.
Per recrear l’esperit d’aquella nit, des de l’Orquestra Camera Musicae comptem amb un solista espectacular. Rafael Aguirre ha obtingut 13 primers premis internacionals, tot un rècord a l’estat espanyol, entre els quals el Pro Musicis (Nova York) i el concurs Tárrega (Benicàssim). El guitarrista malagueny és avui un nom de referència, en sintonia amb la tradició que exemplifiquen Andrés Segovia i Narciso Yepes. Ha fet recitals en sales de la importància del Carnegie Hall, el Konzerthaus de Viena, la sala Tchaikovsky de Moscou, el Teatre Nacional de Cuba… El nostre principal director convidat, Jordi Mora, dirigirà aquest concert.
Sobre RAFAEL AGUIRRE
Rafael Aguirre és un músic de renom internacional, virtuosisme enlluernador i immens repertori. Ha tocat en 28 països i ha estat guardonat amb 13 primers premis internacionals (un rècord a Espanya), com el Pro Musicis (Nova York) i el Tárrega (Benicàssim). Aguirre és considerat avui en dia un gran guitarrista de referència, seguint la tradició d’Andrés Segovia i Narciso Yepes.
En les últimes temporades ha tingut l'oportunitat de tocar recitals en sales tant importants com el Carnegie Hall de Nova York, el Konzerthaus de Viena, la Sala Tchaikovsky de Moscou, el Teatre Nacional de Cuba, Filharmònica de Sant Petersburg, Filharmònica de Kiev, St John’s Smith Square a Londres, Théatre Aydar de París, Philharmonie am Gasteig de Munich, Laeiszhalle d’Hamburgo i Palau de la Música de València. Ha tocat recentment com a solista al Concertgebouw d’Amsterdam, Konzerthaus de Viena i ha fet una gira per Japó.
Als 16 anys va fer el seu debut orquestral amb el Concierto de Aranjuez i la Jove Orquestra de Màlaga per Espanya i Marroc. Va ser becat per la Junta d’Andalusia i la Fundació Alexander von Humboldt de Bonn per realitzar els seus estudis a Alemanya amb el professor Joaquín Clerch, on es va graduar amb matrícula d’honor. Més tard va estudiar amb el professor Michael Lewin a la Royal Academy of Music de Londres.
Sobre l’OCM
L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona, fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic atesa la seva tasca de divulgació de la música clàssica entre sectors molt diversos, fent especial atenció al públic melòman i jove. Ha actuat en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i el Teatre Tarragona, entre d’altres. En aquests dos últims equipaments, l’Orquestra desplega les seves temporades estables de concerts de producció pròpia.
Des del seus inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2014-2015 Jordi Mora n’és el principal director convidat. El violoncel·lista Lluís Claret inicia durant la temporada 2016-2017 el rol d’artista resident que abans van exercir el pianista Albert Guinovart i el flautista Claudi Arimany. L’OCM va iniciar el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell durant la temporada 2009-2010, vigent en l’actualitat.
L’Orquestra Camera Musicae ha col·laborat amb directors com Salvador Mas, Salvador Brotons, John Rutter, Manel Valdivieso, Josep Vila i Casañas i José Rafael Pascual Vilaplana; i solistes com Asier Polo, Judith Jáuregui, Massimo Spadano, Daniel Ligorio, Núria Rial, Àngel Òdena, Marta Infante o Elena Copons, entre d’altres.
Tot i realitzar la seva activitat principalment a Catalunya, l’OCM també actua de manera periòdica arreu de l’estat espanyol i ha realitzat una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa. Ha enregistrat els discs Alba eterna (òpera d’Albert Guinovart), Tempesta esvaïda (recuperació patrimonial), De Catalunya al món, Un conte de Nadal i Mediterráneo.