circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Tres escenaris musicals i una forta aposta per la cultura popular, a la Festa Major de Valls

Circdelacultura

dijous 25 de maig de 2017

Foto promocional de Ramon Miravet

SANT JOAN PRESENTA LA MILLOR COMBINACIÓ DE MÚSICA, PATRIMONI IMMATERIAL I TEIXIT ASSOCIATIU PER GAUDIR DE LA FESTA MAJOR

La Fundació Pau Casals, nomenada Ambaixador dels Xiquets de Valls 2017
Creix la família del seguici vallenc amb els Cercolets
El seguici petit també s’amplia amb el bou i el Lladrefaves infantils

A les acaballes del mes de maig Valls ja respira Festa Major. El programa del Sant Joan 2017, que començarà oficialment la tarda del 20 de juny amb la ritual sortida de l’àliga al balcó després d’un primer cap de setmana d’activitats prèvies des del divendres 16, proposa continguts ben amplis de mires per a tots els gustos, edats i franges horàries.

Concerts, revetlles, actes per als infants, arts visuals, grafits al carrer, sortides del seguici cerimonial, castells i focs artificials en format piromusical per cloure la celebració, vertebren un programa integrador coorganitzat per 51 entitats i en el qual prendran part 38 grups dins les sortides del seguici adult i 26 en l’infantil. El ball de bastons, en el seu 25èaniversari de la recuperació, tindrà un marcat protagonisme amb la imatge gràfica i també en la programació.

La Festa Major de Sant Joan 2017 anirà des del divendres 16 fins al dilluns 26 de juny. Viurà l’estrena del recuperat ball dels Cercolets, que no sortia des del segle XIX i que serà apadrinat pels de Vilafranca del Penedès, així com les del bou i del Lladrefaves petits, construïts respectivament per l’imatger vallenc Eudald Ferré i el terrassenc Jordi Grau. Comprovarà com el gegant i la geganta han retrobat la seva reencarnació més patrimonial gràcies a l’històric taller d’imatgeria Casserras de Solsona.

Gaudirà d’alguns dels balls de bastons més tradicionals de Catalunya que vindran a fer els honors en els 25 anys de la recuperació dels bastoners locals. La moixiganga obrirà la capella votiva de Sant Joan en l’edifici que havia acollit l’antiga casa pairal de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, a la Muralla del Castell, 39, i alhora realitzarà per primer cop la seva representació completa dins la Festa Major als arcs de l’antic celler del Paborde. També dins la seqüència ritual, el conte d’obertura de Sant Joan serà dedicat als 70 anys del gegant i la geganta, que van ser estrenats el 1947. L’animador i speaker del Barça Pep Callau en serà el conductor dimarts 20. La mateixa tarda la figura del Santjoaner 2017 recaurà en Josep Bofarull Veciana, rector de la parròquia de Sant Joan Baptista. Ha cooperat en tots els aspectes en què el seguici cerimonial i el ritual de la Festa Major es donen la mà amb el vessant religiós. L’impuls de les Completes, els ajustaments horaris dels oficis per facilitar les balladetes i els castells, o la ritualitat dels tocs de campanes no haurien estat possibles sense la seva implicació enorme, com també ho féu en les darreres Festes Decennals i altres moments del calendari festiu anual.

Un dels plats destacats serà la proclamació de la Fundació Pau Casals com l’Ambaixador dels Xiquets de Valls 2017, presidida per la vídua de l’insigne compositor i intèrpret. Pau Casals ha estat considerat un dels grans músics del segle XX i, al mateix temps, un gran humanista, defensor de la llibertat, la justícia i la pau, així com un ferm admirador del fet casteller. Gestà aquesta Fundació com un símbol d’esperança, perquè creia que la música pot contribuir a fer un món millor. Volia que recordés i fomentés el compromís que tots hem de tenir com a éssers humans i somià que seria un centre d’educació per a la joventut del país i de totes les parts del món, alhora que realitzaria activitats rellevants i del més alt nivell artístic per a una difusió i sensibilització més grans de la música i la cultura. Casals posà la seva signatura en una partitura del «toc de castells» titulada «Los Xiquets de Valls», de l’any 1900, i presidí el concurs de castells el 1932 i 1933.

Els gegants recuperen la seva antiga sortida del migdia de la vigília de la festa en la qual es donarà protagonisme al carrer del Carme, per on també haurà passat la mostra de gegants del dissabte previ que canvia el seu itinerari. També inclouen novetats l’acte del Foc del Canigó que sortirà directament des del Pati sense l’anada prèvia des de l’Ajuntament; l’Anada a Ofici a la qual s’hi sumen els ja existents ós i bou tradicional i els retrobats Cercolets; així com el Tomb del Poble que s’empelta del recorregut de la processó extraordinària de l’any passat dedicada a la Mare de Déu del Lledó amb la voluntat de redimensionar l’extensió de l’itinerari. Al Tomb s’incorpora la bandera de la ciutat, portada pel Santjoaner i acompanyada d’una banda de música, que vindrà de Vilanova i la Geltrú.

La diada del Corpus cau dins la Festa Major i l’entitat Comerç de Valls hi ha augmentat els premis del concurs de catifes. Òmnium Cultural de l’Alt Camp pren el relleu en l’organització del concurs de fogueres per la seva implicació directa amb els focs de Sant Joan a nivell nacional. Tres escenaris musicals L’epígraf musical acostuma a concentrar gran part de les mirades, àvides de nit i festa. I és que els tres escenaris del barri antic -la plaça de l’Oli, el Pati i l’aparcament- són uns clàssics en les cites musicals a Valls, una convocatòria anual de bandes de diferents estils que té la virtut de voler satisfer a gairebé tothom.

Des de grups de rock i pop dels Països Catalans de primer ordre, com Aspencat, Animal i Ebri Knight, a la represa de la formació original rumbera de Los Manolos; formacions punteres del panorama estatal com el mestissatge d'Amparanoia, i una picada d'ull a les primeres músiques joves que van arribar amb la democràcia amb el concert del cofundador de Tequila, Alejo Stivel, ara fa 40 anys. Completen el cartell els bascocatalans Green Valley i els contundents Lendakaris Muertos, també d'Euskadi. L'accent del Camp de Tarragona el posarà Roba Estesa amb el seu folk calentó.

La primera gran nit de concerts serà el divendres 23 de juny. L’obrirà l’ex Tequila Alejo Stivel, amb un repertori de grans èxits dels 80, amb cançons seves com “Rock and roll en la plaza del pueblo”, “Quiero besarte”, “Dime que me quieres” o “Salta”, i himnes versionats que han traspassat generacions com “Enamorado de la moda juvenil”, “Qué hace una chica como tú en un sitio como éste” o “Hoy puede ser un gran día”. El seguiran Los Manolos, llegendes vives de la rumba catalana. Tornen a la carretera per commemorar els seus 25 anys de trajectòria que els va llançar a la fama pels Jocs Olímpics de Barcelona, amb la mítica «Amigos para siempre». Han arrencat gira al Festival Viña Rock a Villarrobledo que ha retronat amb «All My Loving» i el seu crit de guerra «Nainoná». Tancaran els concerts del dia 23 Ebri Knight, banda maresmenca que beu de la tradició per reivindicar l’espectacle, dur amb tota l’energia música a cavall entre la memòria i el projecte, entre el passat i el futur, però sempre amb els peus en el present.

Dissabte dia 24 obriran els Animal que, amb singles com «Només amb tu», han arribat amb pocs mesos de vida als número u de les llistes i assolir rècords i milions de visualitzacions a les xarxes. La seva barreja de sonoritats íntimes i contundents amb aires de pop, reggae, soul i mestissatge, conviden sempre a ballar. Els seguiran els valencians Aspencat que es retiren dels escenaris fent cap al Sant Joan de Valls, una de les grans places que els ha vist triomfar i fer-se grans. Tancaran els Green Valley, músics alabesos i catalans que creen un petit ecosistema on creixen el reggae i el dancehall, i a partir d’una sorprenent posada en escena conviuen lletres reivindicatives i missatges positius.

El trio per al darrer dels concerts de Sant Joan a l’escenari del pàrquing del Barri Antic (dia 25) comença amb Roba Estesa, sis joves del Camp de Tarragona que autodefineixen la seva sonoritat com folc calentó, tota una declaració d’intencions que abasten de la dona fins a la lluita i la festa. Seguirà Amparanoia, amb una Amparo Sánchez que compleix 20 anys de l’edició del seu primer i rodó treball discogràfic, convertida en tot un referent musical. El seu CD «El poder de Machín» segueix avui sonant increïblement actual i modern, tant per la vigència de les lletres com per la producció musical. I per tancar el Solsticidi 2017, serà el torn de Lendakaris Muertos i el seu punk ortodox, de gran velocitat, amb temes molt curts i cors continus i amb les lletres iròniques i àcides que combinen l’humor amb la crítica social i política.

La plaça de l’Oli comptarà amb les set actuacions de l’Orquestra Mitjanit (dia 20); el nou disc de la cançó d'autor compromesa de Cesk Freixas (dia 21); el segell del Territori Vallenc de la mà dels combos locals de l’Escola de Música Robert Gerhard (dia 22) i el format acústic de Maria Jacobs presentant el seu disc (dia 23); les versions enèrgiques tribut a Fito y Fitipaldis amb la banda Acabamos de llegar (dia 24); el segon disc de Ramon Mirabet a les portes d’un estiu que el veurà actuar al prestigiós Festival de Cap roig, a Calella de Palafrugell (dia 25); i el folk més amable de La Portàtil FM (dia 26).

Programació familiar i humor

El tercer escenari musical serà al Pati on l’Orquestra La Principal de la Bisbal protagonitzarà la revetlla de Sant Joan. L’espai tindrà un marcat accent familiar la tarda del diumenge 25 quan actuarà la cantant predilecta del públic infantil Dàmaris Gelabert, dos dies abans que torni a fer temporada al Teatre Victòria de Barcelona. Només serà una de les activitats adreçades als més petits i a les famílies que escoltaran música a la plaça dels Alls, podran jugar amb la nova figura de goma dedicada a l’àliga dins la col·lecció que confecciona la històrica Casa Bonifàs dins una fira de jocs al carrer de la Cort, gaudir de les habilitats circenses a la plaça de la Biblioteca, i delectar-se amb contacontes en diferents espais.

Els Teatres de Valls també s’adhereixen a la Festa Major. El Centre Cultural acollirà l'incomparable duet còmic Faemino y Cansado amb el seu nou i darrer espectacle ¡Quién tuvo retuvo! (dijous 22). Capaços de seduir al públic més divers, des del de les programacions més desenfadades fins al de prestigiosos festivals com Temporada Alta de Girona, el muntatge manté els principis inalterables de l'humor psicodèlic de la parella, amb noves històries que els confirmen com l'aposta més interessant de l'humor estatal, tant en la forma com en el contingut. La 27a trobada de corals vallenques ocuparà el mateix escenari diumenge 18 al matí, per evitar la coincidència amb la processó del Corpus de la tarda. En canvi, els muntatges teatrals de Peça seran al Teatre Principal dissabte 18.

S’estrena una campanya de civisme

De l’altra banda, la campanya de sensibilització per a la reducció de riscos de Sant Joan promou la prevenció a través de diferents accions: el treball previ preparat per les diferents comissions participatives, una campanya informativa des del mateix programa de la Festa Major, el foment de la seguretat als actes incidint especialment en l’ús indegut d’artificis pirotècnics en espais públics, el consum responsable d’alcohol i el treball per unes celebracions no sexistes i sense violències. L’objectiu essencial és contribuir perquè la Festa Major continuï sent un punt de referència de cohesió comunitària.

El pressupost municipal serà de 280.000 euros, al qual s’ha de sumar l’enorme esforç econòmic i de voluntariat que realitzen la cinquantena d’entitats organitzadores d’actes.

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance