circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

El nou conte del Seguici de TGN dona protagonisme a Magí de les Timbales

Circdelacultura

dimecres 6 de setembre de 2017

Una imatge del Mag? de les Timbales, durant la profess? de Santa Tecla de 2015. Foto: circdetarragona.com

El Magí de les timbales protagonitza el cinquè volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona. El músic a cavall arriba a la celebració del bicentenari de la primera notícia d’un tarragoní anomenat Magí tocant les timbales dins el seguici. El conte infantil servirà per commemorar-ho.

Aquest cop l’autor dels textos és el filòleg i gestor cultural tarragoní Jordi Bertran i les il·lustracions van a càrrec de l’Armand, artista que va dibuixar l’anterior volum dedicat a la cucafera. L'obra està coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i Insitu Comunicació, amb el suport de la Diputació de Tarragona

El títol del nou conte El Maginet de les timbales fa referència al moment històric en què, poc després de la terrible guerra del Francès que destruí Tarragona i en delmà la població, es començà a denominar l’únic genet i timbaler supervivent al conflicte amb el renom de “Magí de les timbales”. L’home es deia Magí Canals. La història proposa un possible origen que va portar Magí a ser el timbaler.
Així mateix, la col·lecció aporta la voluntat de descobrir a les nenes i als nens, però també als seus familiars, detalls poc coneguts de les Festes de Santa Tecla. En aquest sentit, segons els treballs de restauració realitzats en la dècada dels 90 del segle XX per l’artesà Màrius Folch, les timbales encara conservades, podrien ser perfectament anteriors a la guerra del Francès, aspecte que s’imbrica en l’argument del conte. També es fa referència al fet històric que abans del conflicte militar eren tocades per nens de l’ètnia gitana. De la mateixa manera, l’Armand corona el Magí amb un barret de copa, peça original amb què el músic es cobria el cap fins a l’any 1891.

El conte fa una passejada visual per espais emblemàtics de la ciutat de Tarragona com la plaça de les Cols, l’edifici de l’Antic Ajuntament ubicat al capdamunt del carrer Major, o el carreró de Sant Magí, entre les places de les Cols i de Dames i Vells, on la tradició diu que nasqué l’anacoreta. Així mateix, també ofereix visions panoràmiques de la Tarragona de principis del segle XIX.

Com a novetat en aquest darrer volum, dins la pàgina de crèdits trobarem un enllaç que ens permetra accedir als vídeos llibres de la col·lecció. Els vídeos llibres s'han enregistrat als estudis MBG audio sota el suport tècnic de Miquel Àngel Barberan. Els narradors són Joan Rioné, Muntsa Plana, Joan Reverté i Rat Cebrián.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance