circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

L'església romànica del Pla de Santa Maria es converteix en un retallable per muntar

Circdelacultura

divendres 5 d'octubre de 2018

L’Ajuntament ha impulsat aquest projecte i també un quadern per pintar dedicat a les entitats culturals, socials i esportives del poble
L’estudi vallenc Viñas i Montserrat ha creat totes dues obres, que es presentaran el dia 13 d’octubre, en la inauguració de la Fira del Vent.

Tenir a casa una maqueta de l’església romànica de Sant Ramon del Pla de Santa Maria ja és a l’abast de tothom gràcies al retallable que ha creat l’estudi vallenc Viñas i Montserrat i que ha promogut l’Ajuntament del Pla. Els mateixos autors han donat forma a un llibre per pintar dedicat a les entitats culturals, socials i esportives del poble. Totes dues obres es presentaran en la inauguració de la Fira del Vent.
 
El retallable de l’església es caracteritza per la cura en els detalls. La rosassa i la portalada, els elements més emblemàtics del monument, són d’un realisme fotogràfic que també s’aplica als blocs de pedra, les mènsules o les cicatrius que mostren els murs. D’aquestes, la més remarcable és la de l’esvoranc que hi van obrir les tropes castellanes durant la Guerra dels Segadors.
 
El dissenyador Joan Maria Viñas explica el procés de creació del retallable: “Treballem amb mesuraments, plànols i moltes fotografies de les parets exteriors i dels detalls. A moltes fotos hi dibuixem al damunt. Són tècniques diferents dels retallables a l’ús i que ens serveixen per donar la textura del monument”.
 
També els va ser de gran utilitat el llibre L’església romànica del Pla de Santa Maria, de Joana M. Virgili i Gassol, editat per l’Ajuntament, que recull molta informació sobre el temple. Tot i així, Viñas precisa que és “un treball molt lent”.
 
Les mides de la maqueta, un cop acabada, són 35 centímetres d’amplada, 25 de fons i 22 d’alçada. Muntar-la té una certa dificultat, sobretot per les peces petites o les que fan corba. “És un material pensat per col·leccionistes i està fet d’acord amb el nivell d’exigència d’aquest món”, aclareix Viñas.
 
Tot i no ser un joc infantil, els adults no tindran dificultat per muntar-la i molts planencs estaran encantats de tenir-la. En total hi ha vora un centenar de peces creades amb diferents gruixos de paper. Cadascun dels fulls del retallable conté instruccions i també s’inclou un díptic amb informació de l’edifici.
 
Durant els dies de la Fira del Vent, el retallable es podrà comprar a l’estand de l’Ajuntament a un preu promocional de 15 euros. Posteriorment, es vendrà per 18 euros a les oficines municipals.
 
El llibre Pinta les entitats del Pla de Santa Maria és un quadern per acolorir en el qual hi ha una pàgina dedicada a cadascuna de les entitats que fan activitats culturals, esportives o de lleure al municipi. En total hi ha vint pàgines on apareixen els equips de futbol, el Club Patí, Nexus Teatre, l’Associació de la Gent Gran i moltes altres.
 
L’estudi Viñas i Montserrat havia fet amb anterioritat un quadern de pintar dels elements del seguici popular de Valls i també una maqueta del celler de Barberà de la Conca. Joan M. Viñas explica que “com a empresa, ens proposem treballar amb organismes de promoció del turisme i de la cultura popular”.
 
Tots els nens i nenes empadronats al Pla podran recollir gratuïtament un exemplar del quadern a l’estand de l’Ajuntament de la Fira del Vent. En total, se n’han editat 1.000 exemplars que l’Ajuntament distribuirà també a través de l’escola Sant Ramon.
 
“És ideal per a nens, però la gent que pinta mandales també s’ho pot passar bé”, puntualitza el dissenyador. “Hi ha molt marge per a la creativitat. Cadascú pot triar els seus colors”.
 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance