circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

15 coses que els tarragonins fan per Santa Tecla

Circdelacultura

divendres 20 de setembre de 2019

Què fan els tarragonins i les tarragonines per Santa Tecla? Sobretot gaudir de la seva major, i ballar, menjar, beure, disfrutar amb el Seguici, retrobar-se amb amics i familiars, anar de revetlla... però també moltes altres que no surten al programa. Aquí us en deixem algunes. Segur que us venen al cap moltes més... Bona festa major!!!

Per cert, us recordem que podeu consultar tota la programació de Santa Tecla a la nostra web i a la nostra app.

1. Fer una samarreta pròpia

Tot i que és molt habitual que la gent compri la samarreta oficial de la festa major, també és cert que molts tarragonins i tarragonines aprofiten Santa Tecla per exhibir les seves pròpies creacions, fins el punt que des de fa uns anys, un dels actes de la Tecla és, precisament, el concurs de samarretes. Entitats del seguici, col·lectius, associacions, grups d'amics o família... qualsevol excusa és bona per fer-se veure i mostrar l'originalitat durant les festes.

2. Portar got o barrilet sempre al damunt
A ningú se li escapa que portar un got o el barrilet sempre al damunt acaba incitant a beure, ja sigui alcohol o qualsevol altra beguda. El cert és que una de les imatges de Santa Tecla és la gent amb els seus barrilets i ara també amb el got reciclable. Oblidar algun d'aquests dos elements comporta haver de pagar cada vegada 1 euro; una despesa que a molts tarragonins ja els comença a empipar. 

3. Tenir Chartreuse al frigorífic
Parlar de Santa Tecla és també parlar de Chartreuse. Principalment, el groc, de menys graduació, que passa molt millor i que serveix per acompanyar moltes sobretaules, tot i que per festes molts i moltes s'atreveixen a fer un tast del verd. Segur que en moltes neveres tarragonines, el Chartreuse ja hi deu tenir un lloc reservat.

4. Desitjar que els 'poliklins' estiguin nets
Utilitzar-los, de vegades, suposa un sacrifici, ja sigui perquè a dins la pudor és terrible de tanta gent que hi ha passat o perquè ja no hi queda paper, cosa bastant habitual i sempre en horari de matí. Aprofitem per demanar civisme a tothom qui els utilitzi i sobretot també a l'Ajuntament que tingui cura perquè insti a l'empresa contractada perquè els netegin sovint. Ens estalviarem els comentaris dels urinaris masculins; els baixets, que ja són tradició i que molts tarragonins no gosen fer servir. Un consell: en la mesura que pogueu sortiu pixats o pixades de casa, i sobretot no ho feu a la via pública.

5. Trencar la guardiola generada durant tot l'any
Coneixem tarragonins que ho fan, o almenys ho feien. Un cop acabada una Santa Tecla, agafaven una guardiola i l'omplien durant l'any. Una moneda d'euro, una de dos; en ocasions fins i tot algun bitllet, i la calderilla que es porta a la butxaca sempre tenia el mateix destí. Davant l'inici de la festa, arriba l'acte més esperat: trencar-la, per comprovar la quantitat generada i saber que la festa podria ser generosa.

6. Un bon esmorzar de forquilla
Tot i que ja es ve fent durant la resta de l'any, l'arribada de Santa Tecla és el moment culminant per gaudir d'un esmorzar de forquilla com Déu mana. Callos, mandonguilles, botifarra amb ous, 'rabo de toro' o qualsevol altra 'delicatessen' estofada... També n'hi ha que s'atreveixen amb l'espineta amb caragolins. Qualsevol d'aquestes opcions és acceptable si la companyia és bona, cosa que sempre acostuma a passar en aquestes trobades sòcioalimentàries que tant proliferen durant la festa major tarragonina. Acompanyat d'un bon vi, i si s'escau, d'un (o més) xupitos de Chartreuse, i segur que la gana no torna fins a l'hora de berenar.

7. No perdre's Dames i Vells
És un altre dels rituals de Santa Tecla. Dames i Vells porta esmolant els ganivets de la ironia i del sarcasme durant tot l'any per expressar-se durant les festes majors. La vida política municipal, la nacional i l'estatal sota el seu prisma no té preu. Afortunadament per als tarragonins i tarragonines, durant les festes es fan diferents passis en diferents indrets. Tal i com ha anat l'any, els balls parlats d'enguany prometen.

8. Emocionar-se amb els pilars caminant.
Més enllà de la bogeria que es viu actualment pels castells, els pilars caminant del Dia de la Mercè fan posar la pell de gallina i serveixen per comprovar que això sí que és un espectacle que només es pot viure a Tarragona i per Santa Tecla. És el dia en què els colors de camisa no existeixen i en el qual molts agafem consciència del que suposa ser casteller o castellera. 

9. Debatre sobre la ciutat i 'pentinar' els polítics
No és exclusiu de Tarragona, ni molt menys. Per festes, ja sigui en les sobretaules, fent un vermut, pel carrer, en espera d'algun acte, abans d'un dinar de germanor o mentre s'espera el pas de la cercavila, del Seguici o de la Professó, segur que molts tarragonins i tarragonines debatran sobre l'actualitat de la ciutat. El canvi de govern, el descens del Nàstic, la tant qüestionada falta de neteja, la programació de la festa... qualsevol tema sempre és bo per fer petar la xerrada amb la festa major com a rerefons.

10. Sentir pell de gallina amb la Baixada de l'Àliga
Ja fa anys que, amb permís de la Cercavila i de la Professó, la Baixada de l'Àliga s'ha convertit en l'acte més icònic, multitudinari, emblemàtic i segurament també més mediàtic de Santa Tecla. Els tarragonins i tarragonines que opten per unir-se a la multitud i assistir-hi comproven que sentir un Amparito rere l'altre és especial, emociona i fa posar "gallina de piel". Enguany s'ha fet una crida a fer una baixada cívica: #Baixemlabé.

11. No cansar-se de sentir l'Amparito Roca i cantar lo-lo-lo-lo-lo-lo
Quantes vegades sona el pasdoble Amparito Roca durant Santa Tecla? Impossible saber-ho, però centenars, segur i vés que no s'arribi al miler. En qualsevol cas, la banda sonora de la Tecla és indiscutible i tant és que hagi sonat fa cinc minuts, ja que si torna a sonar, els tarragonins la tornem a ballar com si res no hagués passat. Lo-lo, lo-lo-lo, lo-lo-lo-lo-lo-lo-lo-lo-lo...

12. Molts veïns dels barris 'tornen' a la ciutat
Sense la gent que viu als barris, Tarragona seria una ciutat esquifida; amb prou feines arribaria als 80.000 habitants. Per festes majors, principalment per la Tecla, moltes de les persones que durant l'any resideixen als barris i quasi ni s'hi mouen, 'tornen' al centre i a la Part Alta. Aquest és un dels motius pels quals durant la festa major tarragonina els carrers del centre i el nucli antic bullen d'activitat i gairebé no s'hi cap. La pregunta és obligada: On és tota aquesta gent la resta de l'any?

13. Afartar-se de castells
Els tarragonins i tarragonines amants i seguidors dels castells estan d'enhorabona amb l'arribada de Santa Tecla: Tres diades en només onze dies. La del primer diumenge de festes; la del dia de Santa Tecla, amb les quatre colles de la ciutat, i la de l'endemà, el dia 24, també amb les quatre colles locals i que clou amb l'espectacle dels pilars caminant. Si li sumem la Diada de l'Onze de setembre, llavors la mitjana puja: Quatre en quinze dies.

14. Anar de vermut
Un dels clàssics de la festa major tarragonina. Durant totes les festes se'n celebren més d'una desena, en diferents indrets de la ciutat, per a tots els gustos, i amb totes les varietats musicals. Donem les gràcies als creadors de 'Vermouth electronic' perquè van ser ells els pioners d'aquesta moda que tant agrada als tarragonins.

15. Un cop s'acaba la Tecla, hivernar fins a Carnaval
Tarragona és una ciutat de contrastos, i com asseguren molts empresaris de bars i restaurants, després de la Tecla Tarragona entra en un extrany període d'hivernació. La propera cita per tornar a sortir als carrers és el Carnaval.

 

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance