circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Mateu Montserrat: Hem de saber gaudir de la Festa Major del Pla amb prudència

Circdelacultura

dimarts 11 d'agost de 2020

Arriba la Festa Major del Pla de Santa Maria 2020. És un any especial i difícil i cal anar amb molt de compte, però el Pla de Santa Maria no vol renunciar a la seva celebració anual. El programa té pocs actes, la majoria en espais oberts i en alguns casos amb aforament limitat. Hi haurà música al carrer, cinema a la fresca, la tradicional missa en honor de la Verge de l’Assumpció, un espectacle infantil i castell de focs.
Entrevistem a l'alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat.

1. Aquesta festa major serà molt diferent respecte la d’anys anteriors. Ha estat una decisió difícil de prendre tirar-la endavant?
Ha estat molt complicat i hem hagut de valorar molts factors. Finalment, hem optat per un programa de petit format, amb pocs actes i posant l’accent en les mesures de seguretat.
 
2. Hi ha molts municipis del voltant que han decidit suspendre-la i d’altres que la van començar i al cap d’uns dies l’han hagut de cancel·lar. Què ha estat diferent al Pla?
Fins ara mateix, al Pla no hi ha hagut cap rebrot. Cada cap de setmana hem organitzat una “terrassa musical” en un dels bars del poble i hem comprovat que, si es fan les coses bé i amb compte, es poden mantenir alguns actes.
 
3. Quines mesures s’han pres per tenir una festa segura?
Reduir el nombre d’actes, organitzar-los en espais exteriors grans, limitar els aforaments i assegurar que es mantinguin les distàncies i l’ús de la mascareta.
 
4. Suposo que també han fet i faran una crida a la responsabilitat individual.
Per descomptat. És molt important que tothom sigui conscient del risc i estricte en complir les mesures de seguretat. Tots ens hi juguem molt.
 
5. Hi ha efemèrides, com el centenari dels Capgrossos del Pla que no es podien cancel·lar. Hi ha hagut molts canvis respecte la proposta inicial de celebració?
Farem una celebració lluïda més endavant i estem preparant un conte per a infants amb els capgrossos com a protagonistes. A la festa major volíem convocar altres colles de gegants i capgrossos, però no podrà ser. Ni tan sols podrem fer la cercavila tal com ens hauria agradat.
 
6. Enguany la festa major sí va adreçada exclusivament a la gent del poble.
En aquells actes que tenen l’aforament limitat hem de prioritzar la gent del nostre poble. Ens sap greu, perquè la festa major sempre és un moment per al retrobament i per a convidar amics i familiars, però aquest any caldrà limitar-ho molt.
 
7. Com preveu l’impacte econòmic de la festa entre els comerços del poble? Menor que en d’altres anys, però també cal fer girar la roda, oi?
Aquest és un dels factors que vam tenir en compte a l’hora de decidir mantenir la festa major. Els establiments ja van patir molt amb el confinament i creiem que, encara que no serà igual que altres anys, el moviment que crea la festa sempre serà benvingut.
 
8. Com a alcalde no podrà dir allò de que vol una festa major participativa. Quin missatge dóna als planencs i planenques?
Que sàpiguen gaudir de la festa amb prudència. I que encara que aquesta festa major és diferent, si tot va bé l’any vinent podrem tornar a fer grans actes, a ballar i a fer tot de coses que enguany no podem fer.
 
9. Veient que el programa d’actes és reduït a causa de la pandèmia, creu que alguns que tenien inicialment previstos es podrien traslladar a la Fira del Vent?
Això si tira endavant, és clar. Falten només dos mesos per a la Fira del Vent i, veient com ha evolucionat la situació en les darreres setmanes, això no serà possible. Més aviat hem de pensar quins actes de la Fira es poden mantenir i quins caldrà ajornar.
 
10. El pregó és una picada d’ull als sanitaris?
És un reconeixement al doctor Àlex Moreno, que fa molts anys que té cura de la salut dels planencs i que continua al peu del canó malgrat que ja ha arribat a l’edat de jubilar-se. I, naturalment, a través d’ell volem fer també un homenatge a tot el món de la sanitat, que està jugant un paper tan important en aquesta situació.
 
11. En un any normal, li preguntaria quins actes destacaria del programa. Ara suposo que celebrar actes ja serà un triomf.
Com que el programa és tan curt, és fàcil destacar tots els actes: el ball de gegants i l’homenatge als capgrossos, el pregó, la missa solemne, la música a l’aire lliure, el cinema a la fresca, l’espectacle infantil i el castell de focs.
 
12. Malgrat tot segur que la Festa Major del 2020 serà recordada i passarà a la història.
Segurament recordarem el 2020 per moltes coses. Esperem que algunes, com la festa major, seran positives.

Consulta aquí tota la programació de la Festa Major del Pla de Santa Maria

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance