circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La Ribera d'Ebre, t'hi voldràs quedar

Circdelacultura

dilluns 22 de març de 2021

Una imatge del poble de Miravet; un dels més encantadors de la Ribera d'Ebre. Foto: Consell Comarcal de la Ribea d'Ebre

La Ribera d’Ebre és una comarca definida pel riu, que creua el territori i es desplega entre meandres, illes fluvials, encaixat entre muntanyes. És una terra de contrastos entre serres — Cavalls, de Pàndols, de Cardó — i una riquíssima horta amb grans llençols d’arbres fruiters, d’oliveres o de vinya. Per això és una de les zones de Catalunya on els paisatges agraris despleguen uns dels espectacles cromàtics més bells. Una terra coneguda per un tipus de turisme de proximitat i de baixa intensitat, per la tranquil·litat i l’espectacularitat dels seus espais naturals.

Turisme actiu a la natura

Una terra per navegar amb Lo Roget, una reproducció d’un antic llaüt museïtzat i amb audioguia, que fa el recorregut entre els embarcadors d’Ascó, Móra d’Ebre i Miravet; per descobrir el riu Ebre amb piragua o caiac, remant sempre al vostre ritme. Una comarca per recórrer senders —a peu o amb bicicleta— resseguint trams del camí que usaven els antics sirgadors per estirar els llaüts riu amunt; o per enfilar els senders de la Serra de Llaberia, un espai natural protegit amb una extensa xarxa de camins preparats per a excursionistes i amants de la BTT amb diversos nivells de dificultat. Els amants la pesca, podreu relaxar-vos gaudint del riu a l’embassament de Riba-roja d’Ebre.

Entre els espais naturals més notables en destaca la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, on s’hi conserva un bosc de ribera gairebé intacte i hi podeu contemplar com les cigonyes viuen en simbiosi amb els cavalls de la Camarga francesa als aiguamolls, entre d’altres activitats. Dins de l’espai de la Reserva hi trobareu també el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga, un espai museïtzat que immortalitza el record dels sirgadors i llaüters.

Un gran patrimoni històric

La Ribera d’Ebre és una comarca amb un gran patrimoni cultural i històric. El poblat del Castellet de Banyoles, a Tivissa, que compta amb un centre d’interprestació al poble de Tivissa i el de Sant Miquel, de Vinebre, formen part d’aquesta ruta dels Ibers que aplega els principals jaciments de Catalunya. Ja en època medieval, els templers van conquerir poblacions amb gran importància estratègica, com Tortosa i Miravet. A la nostra comarca hi trobareu el castell de Miravet, que forma part de la ruta dels principals castells dels dominis templers a l’antiga Corona d’Aragó.

En ple segle XX, la comarca de la Ribera d’Ebre va viure un dels episodis més cruents de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre. Entre juliol i novembre de 1938 es va produir la que és la més dura i sagnant batalla de la guerra. Actualment, s’han recuperat sis espais històrics, els quals formen part de la Xarxa d’Espais de la Batalla de l’Ebre: el refugi antiaeri de Benissanet; el refugi antiaeri de Flix; les trinxeres de Berrús, a Riba-roja d’Ebre; el búnquer dels Reguers, i el campament del XV, d’Ascó. A més a més, el castell de Miravet i el castell de Móra d’Ebre, fortaleses històriques que han viscut molts conflictes al llarg de la història, també en formen part.

Pobles amb encant

Si veniu a la Ribera d’Ebre no podeu deixar de visitar nuclis històrics com el de Miravet, un entramat de cases que pengen sobre el riu i que s’enfilen per la muntanya, amb l’església vella al centre, o el de Tivissa, de caràcter medieval, que és un dels nuclis més atractius i ben conservats. Ascó destaca per conservar una gran moreria, i Vinebre, conserva vestigis de les tres cultures: morisca, jueva i cristiana, destacant Ca Don Joan, un gran casalici renaixentista.

A Flix podreu visitar l’església, la plaça Major, l’edifici del molí d’Oli Flix o les façanes fluvials, entre d’altres actius. El de Móra d’Ebre és un nucli antic amb carrers estrets i sinuosos que s’articulen al voltant del castell, i el de la Palma d’Ebre destaca per tenir un magnífica església romànica. Riba-roja d’Ebre és un nucli configurat entorn a les restes de l’antic castell i el de Ginestar destaca per tenir grans casalicis i una església vella templera.

Tampoc podeu deixar de visitar el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, en un recorregut que aproxima els visitants a la realitat històrica del món del ferrocarril en un espai que ha estat rehabilitat i museïtzat i que compta ab recursos interactius i multimèdia. A l’exterior de l’edifici es poden visitar el pont giratori i diversos vehicles ferroviaris restaurats.

Una artesania ben singular

La comarca compta amb un col·lectiu molt ampli d’artesans. Entre aquests destaquen dos oficis que han mantingut arrels molt vives: l’ofici de canterer, lligat a Miravet i la seva ceràmica, i l’ofici de llatar, lligat a Rasquera i a l’artesania de la pauma.  La majoria dels canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, són a la Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX. Hi trobareu set tallers en actiu, restes d’antics forns i hi podreu comprar ceràmica, veure com treballen i, en algun d’ells, fer tallers de treball al torn.

L’artesania de la pauma té al municipi de Rasquera un dels reductes més importants de les nostres terres. La majoria de persones que mantenen la tradició són dones. En algunes cases del municipi de Rasquera hi podreu veure treballs fets amb pauma i comprar peces elaborades per aquestes artesanes.

Gastronomia que abraça tots els gustos

La clotxa és el plat tradicional per excel·lència de la Ribera. Diu molt dels orígens de pagès de la comarca i posa de relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia. És un plat habitual en moltes festes populars i en trobades d’amics i familiars. La Ribera d’Ebre té unes condicions climatològiques que proporcionen als productes locals unes característiques diferenciades que fan que no pugueu deixar de provar-los: l’oli, les olives, el vi, el vimblanc, el formatge, la fruita dolça, la mel, les baldanes i la cabra blanca.

Tampoc podeu deixar de tastar les especialitats dolces: els pastissets, en totes les seves varietats (cabell d’àngel, taronja o xocolata), els carquinyolis, les ensaginades o les capsetes. Tots aquets productes els podeu tastar els restaurants i comprar als comerços de tots els municipis de la comarca

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance