circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Arriba la Santa Tecla més llarga que mai a Tarragona

Circdelacultura

dimarts 30 d'agost de 2022

La Santa Tecla més llarga, excepcional i esperada ja és aquí. Després de 2 anys sense poder viure les festes d’una manera habitual, enguany s’allargaran del 12 al 25 de setembre, 3 dies més, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona.  Consulta aquí tota la programació.

La festa major de Tarragona, al territori català

El Patronat de Turisme se suma a la celebració de Santa Tecla 700 i ha desenvolupat una campanya de comunicació pensada per situar la festa major de la ciutat al conjunt del territori català. Així, i sota el lema “Santa Tecla, la Major Festa de Catalunya”, es posiciona una festa major d’origen medieval que s’ha perpetuat al llarg dels anys sense perdre de vista els seus orígens, tradició i modernitat.  

Un inici i un final extraordinaris

De manera excepcional, com ja s’havia anunciat, aquesta Santa Tecla tindrà una durada superior a l’habitual. Començarà dos dies abans de l’habitual, el dia 12, amb l’espectacle inaugural i commemoratiu d’aquests 700 anys d’història Setembre, de la mà dels tarragonins Marc Chornet i Roger Conesa. La cita serà a la TAP a les 20 h i oferirà una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig. 

També com a excepció, el Correfoc del dia de la Mercè no posarà punt i final a les festes d’enguany, que acabaran un dia més tard, el 25 de setembre. L’escenari per cloure no només aquesta Santa Tecla sinó també la commemoració dels 7 segles de l’arribada de la relíquia de la patrona a la ciutat serà, com ho va ser ara fa 700 anys, la Catedral de Tarragona, que embolcallarà so i relat en un concert extraordinari de cloenda de la commemoració dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i on s’interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país. La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So,  i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present.

La Crida s’apropa a la ciutat

Seguint els passos del Pregó que va canviar el seu format al 2019 passant a celebrar-se al balcó de l’Ajuntament de cara a la ciutat, la Crida també s’adapta enguany i s’apropa encara més a la ciutadania deixant de celebrar-se a l’interior del Palau Municipal i prenent com a escenari la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d’honor mantenint el ritual del balcó del Palau pel que fa al toc d’obertura i Crida i a l’encesa de la primera tronada de festa major. 

I aquest mateix vespre de Crida, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar tota la ciutat d’olor a pólvora per anunciar aquest inici de la Santa Tecla més esperada.   

Pel que fa al Pregó, per quart any consecutiu mantindrà el seu format pronunciat des del balcó del Palau Municipal enguany sense restriccions d’aforament a la plaça de la Font i afegint una novetat, i és que per primera vegada, la pregonera Danae Boronat, serà acompanyada per esportistes tarragonines.

El Seguici de Tarragona, d’enhorabona: recuperació del Ball de Titans al Seguici Popular

El Seguici de la ciutat està d’enhorabona aquest 2022 ja que, per fi, torna als carrers i les places amb total normalitat després de les tandes de lluïment excepcionals de l’any passat a sobre de l’escenari de la plaça de la Font. A més a més, enguany recupera un ball nou: es tracte del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera noticia, el Gremi de Marejants proposa tornar a formar part del Seguici Popular de la ciutat tal com havien fet des del s.XIV i fins a principis del s.XIX. Es tracta d’un element clarament diferent a la resta i que no es troba documentat en altres poblacions del país. 

La Cercavila del Convit del 700, una Mostra de Folklore Viu única i irrepetible als Països Catalans

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans amb una Mostra de Folklore de luxe i mai vista enlloc. Per commemorar Santa Tecla 700, l’acte vol esdevenir un homenatge als principals seguicis populars dels Països Catalans a partir d’una selecció d’elements participants  d’algunes de les principals festes majors triades pel seu valor i singularitat i pel fet de disposar d’un homòleg en la festa major tarragonina. En concret, la Mostra comptarà amb la participació del Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font. 

Una professó excepcional 

També, en commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, la professó del 23 de setembre serà extraordinària, doncs es veurà embolcallada en tot el seu recorregut per la llum de 7.000 espelmes que es distribuïran entre la ciutadania que la segueixi al seu pas per les places i carrers de la ciutat.  

Els castells 

Després de la magnífica diada de Sant Magí, la ciutat recupera també en la seva plenitud tot el calendari casteller habitual de les festes de Santa Tecla. El 18 de setembre a la plaça de la Font tindrà lloc, després de dos anys d’absència, l’habitual Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 tornarà la diada de Santa Tecla amb els castells, torres i pilars de les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I finalment, el dia de la Mercè la ciutat viurà un retorn també molt esperat: la diada de la Mercè a la plaça de les Cols i els Pilars Caminant, que pujaran els vint esglaons de la Seu, els baixaran i enfilaran com és tradició el carrer Major fins a la plaça de la Font i al balcó de l’Ajuntament. 

Les celebracions de les entitats 

Com és habitual, diverses entitats celebren actes, molts d’ells commemoratius. És el cas de l’Esbart Santa Tecla, que per commemorar els seus 50 anys oferirà una ballada especial al Teatre Metropol en què els seus ex dansaires posaran en escena moltes danses ballades durant aquestes cinc dècades. També el Bou de la ciutat està d’aniversari i per celebrar els seus 30 anys organitza una cercavila especial amb la participació d’altres bous convidats. Altres celebracions d’aquesta Santa Tecla són els 35 anys de la Mulassa i els 20 de la Mulasseta, l’ homenatge i presentació del nou vestuari dels portants dels Gegants Moros i Negritos, el IV aniversari de la Geganta Frida o la festa del 10è aniversari de l’Associació Ambraçats.  

Dames i Vells es traslladen als barris de Ponent 

Per primera vegada en la història de la festa, el Ball de Dames i Vells es representarà enguany als barris de Ponent, en concret a la plaça de la Constitució de Bonavista, per oferir la seva particular visió de la ciutat i el món als veïns i veïnes d’aquesta zona de la ciutat.  

La Santa Tecla dels concerts

Aquestes festes també seran les del retorn dels grans concerts. Més de 50 actuacions musicals repartides per tota la ciutat i per a tots els gustos i, la majoria, gratuïtes. Els grans noms d’aquesta Santa Tecla seran Manel, que actuarà de manera gratuïta el dia 18 a la plaça Corsini; el dia abans ho faran Baron Rojo i Viuda Negra a l’Anella Mediterrània, les formacions Auxili i Germà Negre ho farà el mateix 17 a plaça Corsini, i els Pets ho faran a la TAP el dia 24 de setembre. 

No faltaran a la cita altres propostes tant tarragonines com la BUMT que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart l’espectacle Amparito.cat, Rambla Music presentant La Salseta de la Plateria, un concert homenatge a aquestes orquestres que es farà al Teatre Tarragona; el concert de Santa Tecla dels Ministrers del Consell Municipal amb motiu del seu 20è aniversari a la Catedral; així com altres actuacions musicals més intimistes com el concert de Claudia Crabuzzaamb motiu del 50è aniversari de l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer; o el concert de música de banda a la plaça de la Pagesia amb la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la BUMT.  

A tot això, se sumaran moltes altres propostes de la mà d’iniciatives consolidades ja de la festa com són la Terrasseta, que del 14 al 21 oferirarà al Parc Saavedra música, teatre, circ, espai de trobada i reflexió feminista, projectes solidaris, cinema i restauració per a tots els gustos. Alguns dels seus caps de cartell d’enguany són Maria Jaume i Joan Colomo, que sens dubte faran les delícies dels seus seguidors assistents. Altres noms destacats arribaran de la mà del col·lectiu Barraques, que tornarà a omplir de bona música el passeig de les Palmeres les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb actuacions com Svetlana o Ganjanights. Tampoc faltaran el Sona9, els Teclautors i el JazzClub de la Tecla Capsa, a la Capsa de Música de la mà de l’Associació de Músics; les propostes de La Música del Diable amb El Jardí Sonor amb Eva Fernández i 2UT; així com les moltes iniciatives familiars que oferirà l’associació Tecletes.  

El teatre, la dansa, el circ i la màgia de Santa Tecla  

Teatre, dansa, màgia i circ també hi seran molt presents en aquestes festes de Santa Tecla. La Sala Trono presenta dues propostes teatrals per aquestes festes: Els dies 22 i 23 es podrà veure a la Sala Trono Armanyà Les bones intencions, de Marc Artigau; i divendres 23 i dissabte 24, Les coses excepcionals, de Duncan Macmillan.  

Com ja es va anunciar, també la dansa formarà part de la commemoració de Santa Tecla 700 i ho farà en clau femenina i contemporània de la mà de la companyia tarragonina la Imperfecta Dansa, que portarà el dia 15 al Teatre Tarragona l’espectacle Constància invicta. La companyia planteja per a l’ocasió una aproximació en el personatge històric de la Tecla a través del cos i el moviment.  

Dins els actes commemoratius de Santa Tecla 700 també s’emmarca la proposta teatral de les Forques Teatre, de Constantí, que ens transportaran 700 anys enrere amb el seu espectacle El Trasllat del Braç de Santa Tecla, dilluns 18 a la plaça de la Pagesia.  

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance