circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

El Museu del Port de Tarragona estrena un itinerari 'en femení' pel Dia Internacional de les Dones

Circdelacultura

dimecres 5 de març de 2025

El Museu del Port ha preparat un ‘Itinerari en femení’ per a commemorar el Dia Internacional de les Dones. Aquesta nova proposta autoguiada permetrà a les persones visitants conèixer el Museu i el seu llegat mitjançant peces que tenen alguna vinculació femenina, ja sigui
perquè han pertanyut a dones vinculades amb la mar, perquè han estat investigades per dones o perquè qui ha fet la donació a l’equipament cultural ha estat una dona.

S’han seleccionat un total de vuit peces mitjançant les quals es pot fer un recorregut a tots els espais expositius de l’equipament. L’Itinerari en femení començarà aquest dissabte, coincidint amb el 8M, i es podrà fer fins al 18 maig, Dia Internacional dels Museus.

“La presència de la dona no ha estat visibilitzada en el món portuari, per això, amb aquest Itinerari en femení, volem posar en valor el seu paper al llarg dels temps a partir d’alguns dels objectes que tenim exposats al Museu del Port”, explica la seva directora, Mercè Toldrà Dalmau. En total, s’han seleccionat vuit objectes diferents, que permeten fer un recorregut íntegre a través dels diversos espais que conformen la proposta expositiva del museu. La ruta es podrà fer en català i en castellà.

Entre els objectes seleccionats per aquesta primera edició de l’Itinerari en femení, n’hi ha que estan vinculats amb treballs que feien les dones a terra, però estretament relacionats amb l’activitat marítima. Aquest és el cas de les remendadores, les dones que s’encarregaven
d’arreglar les xarxes de pesca que s’havien trencat, com Dolors Benaiges Fortuny qui coordinava el grup de remendadores dels anys 70. Un altre exemple similar el trobem en els sacs que s’utilitzaven per transportar fruita seca a bord dels vaixells. Les encarregades de cosir-los per a tancar-los eren dones, com Sisqueta Sentís, qui feia d’encarregada del grup de cosidores durant les dècades dels 50 i els 60.

D’altres objectes inclosos en l’itinerari han estat donats al Museu del Port. Aquest és el cas de la fragata realitzada per Josep Carreras i donada per la seva esposa M. del Carme Segarra Ferran; els estudis d’Ernest Vallhonrat sobre el comerciant tarragoní Miquel Ballester, que
van ser compartits i difosos gràcies a la implicació de la seva esposa, Visitación Juárez laíz; o els vestits de passeig dels anys 60 de l’Escola de Marineria del Club Nàutic que van oferir al Museu les germanes Carme i Àngels Barrera Uriarte.

A més, també es posa l’accent en la feina de conservació del patrimoni històric marítim i portuari amb peces com els derelelictes, que es van descobrir a la plaça dels Carros gràcies al treball d’excavació de l’arqueòloga Marta Bru Virgili i que van ser restaurats per la conservadora Cati Aguer Subirós; o la construcció d’embarcacions a escala, com el vapor Mont-sant, que duu a terme Encarna Porcel Villalba, l’artesana que treballa al taller de modelisme del Museu del Port.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance