circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Inici de la instal·lació del mausoleu del general Prim al Cementiri de Reus

Circdelacultura

dimecres 14 de maig de 2014

L’Ajuntament de Reus inicia aquesta setmana els treballs d’instal·lació del mausoleu restaurat del general Joan Prim i Prats a la seva ubicació definitiva, al Cementiri General de Reus. El mausoleu ha estat restaurat durant els darrers mesos per l’equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i en els pròxims dies quedarà preparat per acollir les despulles del general reusenc. L’Ajuntament ha programat la inauguració del nou mausoleu per al dia 7 de juny. Abans, es realitzarà un acte d’exposició pública de les despulles el dia 31 de maig al saló de plens on la ciutadania podrà expressar el darrer comiat al fill il·lustre de la ciutat. El 27 de maig s’ha previst l’estrena del documental sobre la vida i la trajectòria de Joan Prim.

El mausoleu restaurat recentment és obra de l’artista Plácido Zuloaga, qui la va realitzar a Eibar (Guipúscoa) durant els anys 1874-1875, amb ferro i aplicació de la tècnica del damasquinatge (decoració de garlandes florals i geomètriques en fils d’or i argent). L’escultor francès Émile Hébert és l’autor de totes les parts esculturades del sarcòfag, fetes en bronze i recobertes amb argent.

La intervenció del Centre de Restauració de Béns Mobles ha suposat deu mesos de treball intens, amb un equip de quatre conservadors-restauradors. També s’ha intervingut el taüt de fusta folrada de vellut negre i galons daurats ornamentals, amb creu metàl·lica a la tapa superior, que estava dins del mausoleu i que contenia el taüt de plom.

La Diputació de Tarragona ha assumit el 70% del cost de la intervenció, mentre la Generalitat de Catalunya (a través del Centre de Restauració de Béns Mobles) el 30% restant. El cost total de la restauració és de 80.942,30 euros.

El nou espai on s’ubicarà el mausoleu ha estat condicionat expressament pels equips tècnics de l’Ajuntament de Reus i s’han seguit les recomanacions dels especialistes en conservació del patrimoni.

Joan Prim i Prats

Joan Prim i Prats neix a Reus el 1814 i mor assassinat a Madrid el 1870. És el polític català més important del segle XIX, i ocupava el càrrec de cap del Govern i Ministre de la Guerra en el moment de la seva mort.

Per tractar-se d’un cap d’Estat, el govern va ordenar construir un gran mausoleu en el «Panteón de Hombres Ilustres», junt a la Basílica d’Atocha, on també hi reposen altres polítics.

La ciutat de Reus va sol·licitar, des d’un inici, les restes del seu fill il·lustre, i amb motiu del centenari de la seva mort, les despulles es van traslladar a Reus, juntament amb el gran mausoleu de Plácido Zuloaga. El monument s’instal·là en una placeta entre pins en el Cementiri General de Reus.

El mausoleu

Es tracta d’una de les obres cabdals de l’artista, datada entre 1874–1875, seguint les tendències neoclàssiques i renaixentistes.

Inicialment, el mausoleu té tres parts: el sarcòfag o caixa on reposa el taüt amb les restes, que se sosté per quatre potes i està cobert per la figura jacent del general. Té una decoració central de plafons de bronze i plata repussada, amb escenes de guerres: «Batalla de Castillejos» i «Entrada del General a Madrid»; quatre plafons amb retrats de militars romans; l’escut, esmaltat, i el nom, orlat i damasquinat. En la part inferior, hi ha quatre aplics de bronze, pintats i platejats, amb el rellotge i la calavera. En la resta del sarcòfag, el ferro té una preparació amb ratlles fetes mitjançant una ganiveta molt afilada, que va ser invenció de l’artista, per col·locar els fils d’or i plata més ràpidament i donar més qualitat al treball, al qual s’acabarà donant una capa de pavó negre al ferro.

Amb la mateixa tècnica del damasquinatge, el mausoleu portava un baldaquí sostingut per quatre columnes amb florons i una creu al centre superior. Actualment, es creu desaparegut.

Quan es va portar a Reus, encara s’hi va col·locar la reixa perimètrica, però aquesta desapareix en el moment que es munta l’urna de vidre que el cobreix.

La part actualment exposada es compon d’unes 150 peces, un muntatge peça a peça mitjançant uns 10.000 cargols, amb un pes total de 1.800 Kg.

Restauració i conservació

L’estat de conservació del mausoleu és força estable, en general, però deficient en la part decorativa del sarcòfag.

El ferro oxidat a causa de les humitats que ha patit el mausoleu és la causa principal del deteriorament. Es tracta d’una oxidació superficial intensa, per sobre i per sota del metall noble, que produeix bombolles, aixecaments, doblecs, despreniments i pèrdues de material.

També hi ha diverses alteracions de la plata, amb enfosquiments i llacunes considerables, així com una gruixuda capa de greix.

La intervenció de restauració ha consistit a fer una neteja mecànica dràstica del greix, sobretot en les zones internes; les parts decoratives externes s’han netejat mecànicament i químicament en superfície, així com internament en les zones amb aixecaments, que netes i inhibides han rebut l’adhesió de les parts doblades o aixecades que encara es mantenen a lloc, algunes subjectes per l’oxidació.

Un cop acabat el procés d’inhibició, s’ha aplicat una capa de protecció per preservar-lo dels agents externs que el podrien malmetre de nou.

El muntatge de tot aquest trencaclosques en l’emplaçament de Reus serà laboriós, però ja en la seva fase de desmuntatge es van numerar cadascuna de les peces, tant en l’embolcall com en el croquis, i aquesta numeració resta avui escrita en una etiqueta i lligada a cada peça. També s’ha constatat que cada peça, des d’un origen, porta una numeració, lletra o marca —incisa o pintada— per facilitar-ne el muntatge.

Aquest procés s’ha fet tres vegades: l’any 1875, amb la inauguració a Madrid; l’any 1970, al Cementiri General de Reus, i l’any 2014, amb el bicentenari del naixement de Joan Prim i Prats.
Aquesta restauració s’ha completat amb la del taüt. En el moment de l’extracció de les restes, aquest es va separar la part inferior de la resta del taüt.

Quan es va fer l’estudi forense, es va desvestir la mòmia i es va constatar que damunt de tota ella i de la vestimenta hi havia una capa de cera i olis. La restauració ha consistit a treure aquesta cobertura i condicionar l’uniforme per tornar a cobrir el cos del general.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance