circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Doble respresentació del Misteri de la Selva (dijous 14 i divendres 15 d'agost)

Circdelacultura

dijous 14 d'agost de 2014

Cedida

Tot és a punt i res no queda a mercè de l’atzar en una nova edició, la trenta-cinquena, del Misteri de la Selva, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica, que es representa ininterrompudament des de 1980. Hi participaran més d’un centenar de persones entre actors i actrius (tots els personatges estan representats per gent del poble o per gent que hi està vinculada d’alguna manera) i responsables de la posada en escena, tot i que en l’esdeveniment n’hi implicades directament o indirecta unes 200 incloent-hi des dels maquilladors i operaris diversos fins a les dones que porten les plantes aromàtiques a l’església, uns automatismes que són simptomàtics del grau d’arrelament que aquesta joia del teatre medieval en català ha aconseguit al poble. A la Selva, a l’església de Sant Andreu Apòstol, on es representarà un cop més l’obra com és tradicional els dies 14 (a les 10 de la nit) i 15 d’agost (a les 8 del vespre), entre les dues sessions es calcula que unes 800 persones podrien veure enguany les representacions. Com sempre hi ha preparats dos solistes per a cada paper principal, per si de cas. Un fa la representació el dia 14 i l’altre el dia 15, en què el tret distintiu és la processó pel poble prèvia a la posada en escena, una processó que no es fa en la sessió nocturna del dia abans. Aquest dimarts s’ha fet l’últim assaig general a la mateixa església.

El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d'Agost i el tema central de l'obra, l'Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, és però un exemple de la llarga tradició existent als Països Catalans sobre el fet de l’assumpció de la Mare de Déu al cel, quan, en canvi, segons els responsables actuals de l’obra, en la majoria de textos medievals no era un dogma creure en l’assumpció de la Mare de Déu. Sigui com sigui, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri. I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l’església medieval que hi havia a l’amfiteatre que toca a l’actual platja del Miracle. Sigui com sigui, la gent de la Selva se l’ha fet seu al llarg d’aquests més de 30 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.

El fil argumental del Misteri porta Maria des de casa seva, lloc de la seva mort, fins al indret on és sepultada i finalment, fins a la glòria celestial. Cadascun dels dos grans passos de l’acció dramàtica (mort i sepultura, resurrecció i glorificació de Maria) és assenyalat per una baixada de Jesucrist des del cel, acompanyat d’àngels i de sants. L’obra permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a capella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original. Pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma i Jerusalem.

Preu de l'entrada: dijous 14 a les 22.00h, 11€. Comprar entrada.
Preu de l'entrada: divendres 15 a les 20.00, 20€. Comprar entrada.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance