circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

La Fira de Santa Úrsula de Valls s'internacionalitza

Circdelacultura

dilluns 6 d'octubre de 2014

La Fira de Santa Úrsula acull del 21 al 26 d’octubre el 4t Fòrum Casteller, que passa de tres a sis dies al voltant de la diada castellera del diumenge.  Consulta aquí tota la programació.  La Coordinadora de Colles Castelleres estrena conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Valls. L’obertura del simposi amb un showcooking casteller, els debats sobre la canalla, la relació amb el sobiranisme i l’anàlisi sobre una bombolla castellera, són els temes de la jornada del simposi al Teatre Principal, en què Muriel Casals serà entre una trentena de ponents.  Les torres i acrobàcies del Marroc amb el Groupe Acrobatique de Tànger, també proclamades Patrimoni Immaterial per la Unesco, al Centre Cultural dissabte 25 al vespre, internacionalitzen un esdeveniment que enguany es desplega per primer cop a les vuit escoles de la ciutat i també a la nova Biblioteca Carles Cardó al barri antic. L’estrena de la pel·lícula ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’ és un altre plat fort. 140 activitats i una vintena d’estands al Pati converteixen Valls en l’epicentre casteller.

Amb una vintena d’aparadors tematitzats i oferta de visites guiades amb temàtica castellera, la Fira de Santa Úrsula s’estén enguany de dimarts a diumenge amb 140 activitats al voltant de la mare de totes les diades, en una edició en què la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estrena conveni de col·laboració amb l’Ajuntament vallenc per sumar més suport a les iniciatives que des de la ciutat promocionen els valors del fet casteller i promoure la nova marca ‘Castells’. Dimarts 21 i dimecres 22 d’octubre comptaran amb la nova Biblioteca Carles Cardó que s’estrena com a escenari de presentacions en ple cor del barri antic. La nova joguina del gegantó vallenc Lladrefaves, preparada per Casa Bonifàs, i un quadern d’il·lustració per a infants, del dissenyador Armand, seran protagonistes. Alhora els dos locals de les colles dels Xiquets de Valls també acullen actes per a tota la ciutadania amb les projeccions de dues pel·lícules estrenades aquest 2014. ‘Melting Pot’ amb el món dels govíndes i les torres humanes a l’Índia, i ‘El somni de Pau Casals’ sobre les 25 edicions del Concurs de castells amb la codirecció de la vallenca Raquel Sans, han estat els títols seleccionats. 

El Fòrum Casteller es desplega per primer cop a les vuit escoles vallenques amb una activitat plàstica en què els nens construiran figures basades en el món casteller. Ho faran amb l’argila multicolor JumpingClay i podran endur-se a casa els imans castellers que hauran elaborat. Les activitats tindran lloc dimecres 22 i dijous 23 d’octubre. Dijous serà la jornada d’estrena de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’, del director vallenc Carles Cubos.  Els cinemes JCA acolliran la presentació d’aquest documental en què una quarantena de castellers de les dues colles vallenques mostren la manera de viure i entendre els castells a la ciutat de Valls.  Les projeccions es perllongaran fins al dia 30 dins la cartellera estable de JCA cinemes.

FiraCastells s’obre divendres

La tarda del divendres 24 obriran la vintena d’estands i les activitats de participació adreçades especialment a l’àmbit familiar i al món casteller, ubicades novament al Pati. Enguany s’ha prioritzat l’estrena de productes i activitats, amb la qual cosa es renoven la meitat dels expositors. Per primer cop es comptarà amb una il·luminació escènica suplementària per a les hores del capvespre. Els nens tindran quatre activitats diferenciades per enfilar-se, tres més de l’àmbit de la plàstica –argila multicolor, dibuix, fang-, les del Camp d’Aprenentatge de Tarragona, i jocs diversos a l’espai Plaça Castellera.  Entre les iniciatives que es presentaran i estrenaran durant el cap de setmana, sobresurten el mural casteller que els nens hauran elaborat a les escoles, la nova camisa castellera de l’empresa Elements, la nova APP Aixeca Castells de la Coordinadora de Colles, i els nous premis Baròmetre casteller. Entre les actuacions familiars destacades, la presentadora del programa Quarts de nou de Televisió de Catalunya, Elisabet Carnicé, ens descobrirà un altre dels seus vessants, el de narradora de contes, gràcies a la iniciativa de la Llibreria Roca. Entre els reclams juvenils, el grup Strombers, amb una destacada cançó castellera, signarà cds.

Divendres, l'edifici de la Biblioteca Popular, al passeig dels Caputxins, acull la presentació de les actes del tercer Simposi casteller celebrat la passada Santa Úrsula, editades per Cossetània Edicions, en l’única col·lecció de llibres castellers activa al país. ‘La dona i l’economia al món casteller’ acull les ponències, comunicacions i debats amb participants de Catalunya i d’altres territoris sobre la decisiva influència que ha tingut la dona en el desenvolupament de l’actual escena castellera, i sobre el finançament present i futur de les colles, sense oblidar temes com el vessant patrimonial o la visió dels artistes sobre aquesta expressió cultural.

Canalla, sobiranisme i bombolla

Dissabte 25 el Teatre Principal acull el quart simposi casteller en jornada de matí i tarda i amb accés lliure. El Simposi s’obre amb una activitat ben diferent, el showcooking a càrrec de Xavier Ferraté i Alba Roig, del Restaurant La Bresca de Cambrils. Nominat a cuiner català el  2010 pel Fòrum Gastronòmic, Ferraté conduirà l’elaboració de tres plats en format showcooking,  salpebrat fotogràficament per Albert Villena.  Gastronomia i imatge reinterpreten l’univers casteller.

Les temàtiques de la canalla, al matí, i el paper sobiranista i social de les colles castelleres, a la tarda, seran els eixos dels debats, que es clouran amb una anàlisi sobre l’existència d’una potencial bombolla castellera.  Hi prenen part com a ponents representants de diferents colles, entitats festives, iniciatives pedagògiques, empreses de jocs didàctics, periodistes, i personalitats destacades de l’escena actual com la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la política Montserrat Nebrera, o els opinadors Dánel Arzamendi i Vicent Sanchis.

El patrimoni dels acròbates de Tànger

Si per la Festa Major de Sant Joan Valls convidava la Muixeranga d’Algemesí, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Santa Úrsula acull les altres torres també reconegudes per la Unesco. Es tracta de les torres i acrobàcies del Groupe Acrobatique de Tànger, el millor testimoni de l'antiga escola acrobàtica egípcia de què deriva l'actual magribina, vigent  a la plaça Jamaa el Fna a la ciutat de Marràqueix, Marroc. El 2001 la UNESCO proclamà l'espai cultural d'aquesta plaça Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Procedents de Tiznit i residents a Tànger la família Hammich fou descoberta pel director francès Aurélien Bory, mentre assajaven a la platja, i l'acrobàcia magribina s’integrà al nou circ internacional. L’espectacle que presenten a Valls, ‘Taoub’, ha fet 340 actuacions a 20 països. D’aquesta manera Valls haurà completat en un any el triangle casteller de la Unesco integrat per la Muixeranga d’Algemesí, les torres i acrobàcies marroquines i els castellers catalans.

Diumenge 26 la diada castellera amb les colles Joves Xiquets de Valls i Vella dels Xiquets de Valls serà el cim de la Fira. Abans els geganters vallencs hauran recuperat l’anada a ofici matinal i l’església arxiprestal de Sant Joan haurà inaugurat la restauració de la capella de Santa Úrsula. Altres actes com la trobada de bestiari escolar, el correfoc i la cursa popular seran moments destacats  i molt participatius de la Fira de Santa Úrsula.

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance