El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (www.museudelvidre.cat) iniciarà a partir del proper mes de novembre nous tallers participatius, en aquest cas dedicats a la vitrofusió i adreçats a les famílies. Els tallers es duran a terme els dos primers caps de setmana de cada mes i els impartirà la vimbodinenca Noemí Blanco, amb formació acadèmica en les tècniques de vitrall contemporani, vitrofusió i joieria en vidre, a la Fundació Centre del Vidre i a l’Escola Massana, a Barcelona, i el Taller Aleph, a l’Hospitalet de Llobregat.
La vitrofusió és una tècnica consistent a fondre dos o més vidres amb la finalitat de confeccionar una peça. A partir de la superposició de capes de vidre o d’elements decoratius fets amb aquest material, es creen objectes decoratius originals i únics. Per a la pràctica de la vitrofusió, o fusing, és imprescindible disposar d’un forn d’alta temperatura, d’entre 800 i 890ºC.
Els tallers, d’una hora de durada, es realitzaran al Museu i Forn del Vidre, prèvia reserva. Els preus tenen un cost d’entre 15 i 25 €, segons es tracti de famílies amb dos membres, monoparental o nombrosa, i inclouen una demostració del mestre vidrier Paco Ramos, la visita al Museu i, per als nens i nenes, el conte “la llegenda del matrimoni”. Tots els participants hauran de portar una ampolla buida de vidre transparent, de la mida d’un refresc. Aquest recipient serà la base sobre la qual ells mateixos elaboraran la peça, que després es podran endur a casa dos dies després d’haver-la fet, un cop ja s’hagi refredat del tot. A banda del vessant creatiu i artístic, aquests tallers potencien el vessant mediambiental, atès que incideixen en el reciclatge del vidre i la seva reutilització com a element decoratiu.
Per a informació detallada dels tallers, els interessats a assistir-hi en trobaràn més informació a www.museuvidrevimboditallerfusing.blogspot.com. Per concertar reserves, cal adreçar-se al correu electrònic museuvidretallerfusing@gmail.com, o als telèfons 697 566 122.
Una tecnica mil·lenària
Els orígens de la vitrofusió es remunten a l’any 2000 a. C. Pobles com l’egipci ja treballaven aquesta modalitat artesanal, que va tenir la seva màxima expansió segles més tard, a l’Imperi Romà. Oblidat durant segles i segles a causa de la popularització del vidre bufat, el fusing va renéixer a mitjan segle XX als Estats Units.