http://fundaciomutuacatalana.org/noticies/
Les ponències, centrades en la figura de l’emperador August, es podran seguir en directe els dies 26, 27 i 28 de novembre, al Palau de Congressos de Tarragona. El 2on Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic que s’inaugura demà dimecres al Palau de Congressos de Tarragona, oferirà tres confèrencies obertes al públic. L’objectiu d’aquesta iniciativa es popularitzar l’estudi i el coneixement de l’arqueologia entre els tarragonins aprofitant que l’edició d’enguany es dedica a l’emperador August, impulsor de la Tàrraco romana.
El Congrés, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana, es desenvoluparà durant quatre dies, fins dissabte, sota el títol August i Les Províncies Occidentals. 2000 aniversari de la mort d’August.
La primera conferència pública es farà el 26 de novembre, a les 19.00 hores, i porta per títol Una ciutat en adaptació. La nova Roma i la casa d’August. L’acte tindrà com a protagonistes el professor d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, Ricado Mar, i el catedràtic emèrit de la Universitat de Roma La Sapienza sobre arqueologia a les províncies romanes, Patricio Pensabene. Tots dos presentaran el nou estudi i reconstrucció de la casa d'August instal·lada a la colina Palatina, sobre el Fòrum de Roma. L’habitatge, al costat dels temples del deus Apolo i Cibeles, representa l’inici del desenvolupament monumental d'una nova arquitectura del poder que es perllongarà els segles següents, formant el gran conjunt dels Palaus Imperials de la capital.
Dijous, 27 de novembre, també a les 19.00 hores, es farà el segon acte obert al públic, sota el títol August i el paissatge de la ciutat romana. El conferenciant serà el catedràtic emèrit d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Madrid, Manuel Bendala. El professor parlarà de l'organització dels territoris hispans en època romana i la forma com les propietats agràries i les aldees depenien de les ciutats veïnes, comunicades per la xarxa viària.
La tercera conferència es viurà divendres, 28 de novembre (19.00 hores) i tindrà com a ponent el professor adjunt d’Arqueologia de la Universitat de Giessen i segon director científic de l’Institut Arqueològic Alemany a Madrid, Thomas Schattner. L’acte estarà dedicat a explicar el llegat d'August, l'anàlisi dels canvis que la societat romana experimentà sota el seu mandat, el seu reconeixement com a Deu a la seva mort i la forma com el seu record va perdurar a les èpoques posteriors, convertit en el gran legislador i reformador que va portar Roma a viure una llarga etapa en pau.