circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

El refugi, el Castell i els jaciments

Proposat per:Mar Cirera

Sabíeu que a la zona de la Canonja, justament a La Boella hi ha una de les oocupacions humanes més velles d’Europa? Es pot afirmar que a la Canonja hi ha les proves materials de les primeres poblacions humanes de Catalunya, essent un indret de primer ordre per explicar l’evolució humana i els ecosistemes terrestres d’un període temporal anomenat la transició Plistocè Mig que cobreix l’interval que va de 960.000 a 650.000 anys abans d’ara.
 
La història de la Canonja també està en bona part vinculada a la seva situació geogràfica. La Canonja, tant propera al camp d’aviació de Reus la feia sensible als bombardejos de l’aviació nacional i la construcció dels refugis antiaeris cal situar-los en aquest context. A la Plaça de la O trobareu un dels refugis antiaeris i durant les obres a la plaça l’any 2009 es va descobrí casualment l’accés al refugi.

Finalment, el Castell de Masricat, una casa senyorial l’estic gòtic-renaixentista del segle XVI. La construcció és de diverses èpoques. Veureu que a la façana principals s’hi troben carreus, alguns provinents d’estructures romanes.
1

Jaciment arqueològic del Barranc de la Boella

Al barranc de la Boella, al terme municipal de la Canonja, se situa a 5 quilòmetres de la costa i a 50 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Aquest jaciment es va descobrir a principis del segle XX, però no va ser fins l’any 1970 quan el va excavar per primera vegada l’arqueòleg Salvador Vila-seca. Amb aquesta primera excavació es van localitzar restes d’elefant, rinoceront, cavall, cérvol i eines de pedra. Les excavacions…

La Canonja

Jaciment arqueològic del Barranc de la Boella
Veure fitxa
2

Castell Masricart

Casa senyorial l'estructura arquitectònica d'estil gòtic-renaixentista del segle XVI. De planta quadrada amb un pati central, que conté l’escala i organitza les diferents dependències. Durant la segona meitat del segle XVI, va ser quan el castell adquirí la seva forma actual gràcies a les remodelacions portades a terme per les famílies Castellví i Ponç. La construcció és de diverses èpoques i està…

La Canonja

Castell de Masricart
Veure fitxa
3

Refugi antiaeri

Durant les obres de pavimentació de la Plaça de la O, l'any 2009, es descobrí casualment l'accés al refugi que es troba a sota de la mateixa plaça i del carrer Ravaleta. El refugi antiaeri de la plaça de la O, sabem que tenia els dos accessos públics i com a mínim un accés particular. Té una llargada aproximada d'uns 50 metres, el seu túnel interior té una amplada d'uns 2 metres i una alçada…

La Canonja

Plaça de la O
Veure fitxa
4

Església Parroquial de Sant Sebastià

L'any 1753, degut a falta de cabals, els administradors de la fàbrica de la nova església van decidir que els habitants de Masricart també havien de contribuir en les despeses i van realitzar una enquesta per a demostrar que els masricardencs eren feligresos de la Canonja. Aquests últims, per contra, intentaren obligar els canongins a contribuir en les despeses de reconstrucció de la seva pròpia església, fonamentant-se en la seva antiga preeminència.…

La Canonja

Església de Sant Sebastià
Veure fitxa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance