circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Espais de la repressió franquista a la ciutat de Tarragona

Les tropes franquistes arribaren a les comarques de Tarragona poc després de la desfeta republicana a la batalla de l’Ebre. Entraren per Valls a través del pont de la carretera de Montblanc el dia 14 de gener de 1939 i a Tarragona cap al migdia del dia següent, tot trencant la resistència republicana del pont del Francolí. Aquest fet provocà una gran escalada repressiva dels guanyadors contra qui havia col·laborat amb l’altre bàndol.

Només entre aquell febrer i el juliol de 1940 se celebraren 5.321 consells de guerra sumaríssims, que acabarien amb més de 750 afusellats. Les presons s’ompliren de gom a gom i es feu una depuració del 80% del cos dels mestres i 222 empleats municipals (PIQUÉ PADRÓ, Jordi. "L’entrada de les tropes franquistes a Tarragona", El temps, 1022, València, 2004).

Per fer una mica de memòria, us proposem una ruta per la ciutat de Tarragona en els espais més representatius de la repressió franquista que patí la capital del Camp.
1

Antiga Audiència

El dia 1 de novembre de 1936 es decretava la creació de consells de guerra permanents a les ciutats ocupades per l’exèrcit franquista. Per això, amb l’entrada de les tropes feixistes, Tarragona no en va ser excepció. Un cop acabada la guerra es creà l’Auditoria de Guerra de la IV Regió Militar amb seu a Barcelona i delegacions anomenades auditories de guerra a les capitals, que durà fins el 1948. La façana de l’Antiga…

Tarragona

Antiga Audiència
Veure fitxa
2

Presó de Pilats

El dia 22 de juliol de 1936, com a conseqüència del sollevament militar contra el govern legítim de la República, militants anarquistes de la ciutat, esperonats per milicians armats vinguts de Barcelona, obriran les portes de la presó de Pilats (actualment coneguda com Torre del Pretori) i alliberaran tots els reclusos sense distincions, tant polítics com comuns. Tanmateix, quatre dies més tard d’aquesta acció que simbolitzava la…

Tarragona

Tarragona
Veure fitxa
3

El Convent de les Oblates, la presó de les oblidades

Avui en dia no és visitable, ja que resta habitat per la congregació religiosa, però en podem observar la façana del que va ser la presó de les republicanes oblidades. Sovint es parla de la presó de Pilats, instal·lada a la torre del Pretori, però la realitat és que no fou la única. Degut a la sobrepoblació d’aquesta, es decidí traslladar a les dones al convent, rehabilitat com a presó, durant el juny…

Tarragona

Tarragona
Veure fitxa
4

Monument als afusellats del Camí de l'Oliva

La muntanya o turó de l’Oliva, a tocar de Tarragona, que antigament havia estat destinada, una part, a cementiri, va ser municipalitzada l’any 1933 per l’Ajuntament republicà de Tarragona. Tant durant la guerra, com un cop acabada, fou un lloc comú per portar presoners a afusellar. Les execucions s’allargaren fins l’any 1947. És per això que el gener de 2011 l’Ajuntament de Tarragona inaugurà el monument en homenatge…

Tarragona

Camí de l'Oliva
Veure fitxa
5

Fossa comuna i monument als afusellats del cementiri de Tarragona

La fossa comuna del cementiri de Tarragona va ser dignificada amb una escultura anomenada “Dignitat”, de Salvador Mañosa, donada per l’Associació de Víctimes del Franquisme de Tarragona. En aquesta hi descansen les despulles de 771 persones afusellades, la majoria de les quals al turó de l’Oliva.

Tarragona

Cementiri de Tarragona
Veure fitxa
6

Carrer Unió n.7

La repressió franquista no va cessar ni després de la mort del dictador. El 3 de març de 1976, la transició va deixar els primers cinc morts i més de 150 ferits de bala a Gasteiz (Vitòria), una de les capitals basques, a les portes d’una església. Dos dies després, arriben caminant a Tarragona treballadors de la refineria de petroli de La Pobla de Mafumet, que s’havien declarat en vaga com a protesta per les morts dels obrers…

Tarragona

Tarragona
Veure fitxa

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance