circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

Les cinc etapes del Camino de Santiago a la vora de l'Ebre

Segur que molts de vosaltres heu fet algun tram del Camino de Santiago. N'hi ha que fins i tot haureu fet complet el Camino Francés, el més popular i concorregut. Igual que la dita que diu que tots els camins porten a Roma, molts camins també porten a Santiago de Compostela, i des de les comarques de Tarragona també. Us proposem que feu el Camí Xacobeu de l'Ebre, que arrenca al mateix cor del Delta i recorre la Vall de l'Ebre fins a l'Aragó.

Són 5 etapes, amb sortida a Deltebre i arribada a Fabara, ja a la comarca del Baix Aragó, amb un recorregut d'uns 120 quilòmetres entre camps d'arrossars, els canals de l'Ebre, el mateix riu, la Via Verda, camps d'oliveres i tot un seguit de paratges naturals d'extraordinària bellesa i enmig d'un ambient de relax i de tranquil·litat.

A diferència del Camino Francés, en aquest tram català del Camino, els albergs són escassos; i per aquest motiu us aconsellem que mireu bé on allotjar-vos després de cada etapa.  Així que ja ho sabeu, calceu-vos bé i comenceu l'aventura. Som-hi.

El Camí Català connecta amb l'Aragó, on enllaça amb el Camino Aragonès, per després incorporar-se al Francés, el més popular.

Etapa 1: Deltebre- Sant Carles de la Ràpita (21 km)

Foto: turismodelebro.es

El camí Xacobeu de l'Ebre comença al Delta de l'Ebre; en concret a Deltebre, el municipi que formen els nuclis de La Cava i Jesús i Maria. De fet, es podria començar uns 15 km abans, just a la mateixa desembocadura del riu, a l'anomenat Cap de Tortosa; i des d'allí emprendre ruta cap al poble de Deltebre, tot i que l'etapa acabaria tenint 36 km i recomanem fer-la en dos dies.

Des de Deltebre, creuem l'Ebre per un pont construït el 2010 per entrar a Sant Jaume d'Enveja. Sortim d'aquesta última població pel seu carrer principal, deixem el cementiri a mà dreta i continuem recte per la carretera TV-3404. A 3,5 km aquesta via acaba en una altra (TV-3405), que seguim a la dreta, creuant una sèquia. En poc més d'1 km girem a l'esquerra per una pista asfaltada, on caminarem envoltats d'extensos camps d'arròs; els quals, depenent de l'època del'any estaran anegats, verds o secs.

Quan s'acaba la pista asfaltada continuem a mà dreta fins arribar a Poble Nou del Delta (km 12,5) ; una antiga colònia reconvertida en destí d'estiueig i seguim per la mateixa carretera TV-3405. Deixarem a mà dreta la llacuna de l'Encanyissada i entrarem a la Ràpita per la zona del Port.

Dificultat: baixa
Durada: 5 hores
 

Etapa 2: Sant Carles de la Ràpita - Tortosa (28 km)

Arribada a Amposta. Foto: Gronze.com

Etapa també absolutament plana en la qual gairebé tot el recorregut transcorre al costat d'un canal. Sortim de La Ràpita per on vam entrar, és a dir, el Port, i immediatament agafem la pista de terra que avança en paral·lel al Canal de la Ràpita, que mantenim a mà dreta.
No deixem el camí i, poc abans d'arribar a Amposta, ens surt al pas l'N-340, que ens obligarà a agafar un camí a la dreta per anar a buscar el viaducte i així passar per sota de la carretera. Entrem a Amposta (11, 5 km) seguint el Canal de la Dreta de l'Ebre.

Deixem Amposta i agafem la carretera en direcció a Tortosa, però per poca estona; ja que a l'altura d'una benzinera, tornem a agafar el camí de servei del Canal de la Dreta de l'Ebre, i que no deixarem fins a l'entrada de Tortosa. Travessarem el poble de Vinallop, poble sense serveis, sense deixar el canal. Passats 2,3 km de Vinallop arribem a la cruïlla amb la carretera C-12. La creuem, amb molta precaució, i seguim 1,8 km més al costat del canal, fins a l'entrada de la Raval de Crist; una pedania del municipi de Roquetes.

Aquí deixem el canal i agafarem la carretera que passa sobre el canal a mà dreta. Finalment, creuem l'Ebre pel Pont de el Mil·lenari i haurem arribat a Tortosa.

Dificultat: baixa
Durada: 6h aprox

 

Etapa 3: Tortosa - Xerta (14,5 km)

Via Verda, entre Xerta i Aldover. Foto: estaciodexerta.cat


Després dels gairebé 30 quilòmetres del dia anterior, aquesta etapa també és plana, és la meitat de curta i, a més, té l'alicient que començarem a gaudir de la Via Verda.
Sortim de Tortosa, tornant a creuar l'Ebre, ara pel pont que hi ha al costat del controvertit monument franquista als caiguts durant la Batalla de l'Ebre, en direcció a Roquetes.
Un cop creuat el riu, arribem a l'avinguda Colom, i la seguim recta fins al final, després girarem cap a l'avinguda Marcel·lí Domingo, a la recerca de la rotonda coneguda com a 'Quatre Camins', des d'on agafarem la carretera C-12 camí fins a Jesús ; una pedania de Tortosa. 
Un cop arribats a Jesús (3,1 km), creuem els carrers Daniel Mangrané i l'avinguda Molins d'en Compte i connectarem a la Via Verda, una antiga ruta ferroviària reconvertida en via verda. Abans d'arribar a Xerta passarem per Aldover, on trobarem diferents serveis, i al cap d'uns 7 quilòmetres arribarem al nostre destí: Xerta. 

Dificultat: baixa
Durada: 3h 15 min

Etapa 4: Xerta - Gandesa (27 km)

Via Verda, de camí cap a la Fontcalda. Foto: circdelacultura.com

Arribem a l'etapa més dura i amb el desnivell més important de tot el Camí de l'Ebre. La comencem a l'antiga estació de ferrocarril de Xerta, on tornarem a agafar la Via Verda i no la deixarem fins al Santuari de la Fontcalda (18 km). Durant aquest tram de Via Verda, contemplarem paisatges d'una extraordinària bellesa, creuarem túnels i passarem per damunt del riu Canaletes.  

Durant aquesta etapa perdrem de vista l'Ebre i no el recuperarem fins a Casp, a l'Aragó, ja que el riu dóna una gran volta cap a l'est per Móra d'Ebre i Mequinensa i que el camí Català esquiva. A poc a poc, d'una manera gairebé imperceptible pels caminants, anirem guanyant altitud.
Abans d'arribar a la Fontcalda passem per les antigues estacions de Benifallet i de Pinell de l'Brai. Més endavant ja arribem a l'esmentada Fontcalda, on el Camí Català i la Via Verda se separen.

La Fontcalda és un lloc bucòlic, molt freqüentat els dies festius pels vilatans. Hi ha el santuari, un bar-restaurant (obert a l'estiu i els caps de setmana) i una zona de pícnic.

Sortim de la Fontcalda per un camí abrupte, seguint el riu Canaletes. Poc després deixem el riu i cal estar pendents de la senyalització, ja que el Camí Català no compta, ni de bon tros, amb tanta senayalítica com el Camino Francés o d'altres. Un cop deixem el riu Canaletes, agafarem un sender a mà dreta en pujada, voregem per una pista una gran casa de camp i arribarem al monument dedicat als pelegrins de Rafael Esteruelas. Es tracta d'una gran silueta metàl·lica de dos peus, inspirada en una pintura d'Antoni Tàpies.

Deixem enrere el monument i seguim la mateixa pista boscosa, per la vall del Frare. És un tram dur, sobretot en dies calorosos, molt solitari i amb extenses vistes a la vall. Deixem a la dreta una formació rocosa coneguda com Bordó de la Pelegrina, i una mica més endavant, arribem a la collada d'en Torner, on prenem contacte amb la carretera de la Fontcalda i que alhora és el punt més elevat de tot el Camí de l'Ebre, amb 475 m per damunt del nivell del mar. 

Seguim la carretera a mà esquerra gairebé 2 km, fins a girar, un altre cop a l'esquerra, i continuar per diferents camins de terra, amb algunes pujades i baixades, en paral·lel a la carretera C-43 que ens conduïrà fins a Gandesa per una pista de terra en suau descens.

Dificultat: Alta
Durada: 6 hores aprox

 

Etapa 5: Gandesa - Fabara (30 km)

Ruta entre camps d'oliveres, entre Gandesa i Fabara. Foto: gronze.com

Arribem a l'última etapa que transcorre per terres tarragonines. El recorregut és llarg, i amb desnivells suaus però freqüents. Sortim de Gandesa per la carretera N-420 i, a la sortida de la població, la creuem per sota. Seguim una pista asfaltada mantenint a mà esquerra la N-420, carretera de la qual ens anem allunyant a poc a poc.
Aquesta mateixa pista asfaltada, que ja ens portarà fins a Batea, creua sinuosament, amb desnivells suaus, boscos de pins i camps de conreu d'arbres fruiters, vinyes i cereals. 

Entrem a Batea per la carretera C-221 i en sortim per la carretera de Nonasp (T-723) que és la continuació de l'avinguda d'Aragó i que voreja el poble per la part baixa. A 1,5 km seguint aquesta carretera arribem a una rotonda i continuem recte per la mateixa carretera 1,4 km més, fins arribar a un bonic creuer conegut com la Creu de la Vall (o Creu Coberta), destruït durant la Guerra Civil i avui completament restaurat.

Aquí deixem la carretera i seguim la pista de terra a mà esquerra, en pujada. A 1,9 km seguim una pista a la dreta i 400 m després, abans d'un mas, una altra a l'esquerra. La anem seguint més de 4 km fins a una cruïlla de camins on hi ha un panell informatiu de la Generalitat: aquí abandonem Catalunya i entrem a l'Aragó. Seguim en baixada per una bona pista de terra i creuem el riu Algars per un petit tram d'asfalt.

Ens queden 5 km de suau pujada per pista, sense pèrdua possible, fins a Fabara, a través d'un terreny amb abundants plantacions d'arbres fruiters.

Dificultat: Mitjana
Durada: 6 h 45 min aprox

3 joies arquitectòniques a prop de Tarragona

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance