circdelacultura

CIRCDELACULTURA

Guia cultural per gaudir del temps lliure

Prova la nova Cerca ràpida

Població

Selecciona...

Categoria/es

Selecciona...

Quan

Avui
Demà
Cap de setmana

Extres

Recomanats
Gratis
Buscar
Alcover
Altafulla
Cambrils
El Catllar
El Morell
El Pla de Santa Maria
El Vendrell
Els Pallaresos
La Canonja
La Pobla de Mafumet
Pratdip
Querol
Reus
Riba-roja d'Ebre
Roquetes
Salou
Tarragona
Torredembarra
Tortosa
Valls
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Vila-seca
FET
Esports
Música
Teatre
Activitats familiars
Gastronomia
Tradicions i festes
Literatura
Visites guiades
Guia de festes
Cinema
Altres
Exposicions i museus
Llocs d'interès
Patrimoni

El port i el Serrallo, l'experiència marinera de Tarragona

El barri mariner de Tarragona, a tocar d’un dels ports marítims més importants de la Mediterrània, té una gran activitat gastronòmica, cultural, associativa, i econòmica centrada, principalment, en la pesca i la mar des de temps immemorials. 
El Port de Tarragona és també Vila Marinera, una distinció que atorga l'Agència de Turisme de Catalunya.

Un barri pescador autèntic
Tradició gastronòmica vora el mar

El barri mariner de Tarragona, el Serrallo, s’ha convertit en un punt de referència gràcies a l’oferta gastronòmica que presenta i la seva privilegiada situació, a tocar del mar. L’activitat comercial del barri arrossega una trajectòria gairebé centenària. Pares, fills i nets de pescadors han seguit la tradició professional dels seus avantpassats per mantenir l’essència marinera serrallenca als seus restaurants i comerços.

Els historiadors certifiquen que Tarragona té una llotja de pescadors des del 1928, tot i que s’han trobat documents que acrediten que és més antiga. Aquí hi podeu trobar les espècies més selectes de peix blanc com la gamba vermella (autòctona de Tarragona), el popet, l’escamarlà (gadegang de Tarragona), la maire, el lluç, el rap, la galera, la gamba blanca, pop, calamar… I de peix blau, destaquen la sardina, el seitó i el verat. També s’hi captura lluç de palangre, llenguado, pop, i tonyina vermella, i emperador, si n’és temporada.

Un suquet de moixina amb patates negat amb all i oli, una romescada… Són alguns dels plats típics de la cuina tradicional del barri, que, sobretot, fa olor i té gust de mar. La salsa per excel·lència és el romesco, a base de pebrots secs escaldats, tomaques i alls escalivats, ametlles i avellanes, oli d’oliva i un rajolí de vinagre. Els restauradors són hereus d’aquesta cuina marinera que podeu tastar a la majoria de restaurants del barri.

 

1. Moll de costa, un mar de cultura

Moll de Costa (Manel Antolí)

Arribar-hi, actualment, és molt més fàcil i ràpid. La passarel·la del Port, inaugurada el 2018, de 300 m lineals, connecta el centre urbà de la ciutat amb el mar (la platja del Miracle, el passeig marítim del Miracle, el Port Esportiu i la zona ludicocultural del Port de Tarragona) en només 7 minuts i trenca amb l’impediment històric de les vies del tren per accedir-hi.

També hi trobareu dos ascensors, a més d’una rampa d’accés en direcció a l’estació de viatgers a la zona del passeig d’Espanya.

2. Els Tinglados

Tinglado 4 (Manel Antolí)

Al Tinglado 2 s’hi poden veure exposicions amb una línia conceptual molt marcada, que mostra referents de l’art contemporani.

Al Refugi 2, s’hi va instal·lar el Museu del Port. Aquí hi podreu fer un recorregut per la història del Port, des que els romans hi van desembarcar fins a l’actualitat. A partir de visites guiades i propostes educatives de lleure familiar, hi podreu conèixer tots els aspectes de l’activitat del Port, les embarcacions… Fora de la zona del museu, teniu l’oportunitat de fer la Ruta Patrimonial del Port de Tarragona, que coneixereu seguint uns plafons que us indiquen una dotzena d’elements de patrimoni portuari, en un recorregut de 4 km des del Museu del Port fins al Far de la Banya, a l’extrem del dic de Llevant. La ruta es pot fer a peu o en bicicleta.

Al Tinglado 4, temporalment, hi ha una exposició de síntesi de la història de Tàrraco amb les peces més representatives del Museu Nacional Arqueològic de la plaça del Rei, actualment, en obres. Hi podreu veure la Nina d’Ivori, la Medusa, l’Antínous, l’emperador Luci Ver. Som-hi!

3. El Teatret del Serrallo

Pòsit de Pescadors (Manel Antolí)

Integrat dins l’edifici de l’antic Pòsit de Pescadors, és un equipament, gestionat pel Departament de Port Ciutat del Port de Tarragona, que acull esdeveniments culturals, socials, educatius i institucionals vinculats al barri i a la resta de la ciutat de Tarragona.

Hi podreu veure concerts (dins el Festival Ja Veus o concerts independents de tots els estils de música), projeccions de cinema independent (dins el REC, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona), convencions, xerrades, festes de swing amb músics i ballarins, etc.

4. Arquitectura singular per completar la visita

Conjunt escultòric a les fonts del carrer Trafalgar (Manel Antolí)

Només posar els peus a l’entrada del barri, us hi trobeu el carrer Trafalgar, el remodelat passeig emblemàtic del Serrallo, ple de terrasses per seure-hi i prendre-hi el vermut al migdia, dinar o prendre alguna cosa al vespre i acabar-hi sopant.

El 2007, any de la inauguració de la renovació del passeig, també es va inaugurar un conjunt escultòric únic i de primer ordre de la prestigiosa escultora Béatrice Bizot en unes fonts que esdevenen un espectacle visual de llums de colors i aigua quan es fa de nit.

Al bell mig del barri, és obligatori aturar-se a l’església de Sant Pere Apòstol de Tarragona, l’església del Serrallo. Està dedicada a sant Pere, patró dels pescadors, i és un edifici d’estil neogòtic. Es va inaugurar per la festivitat de Tots Sants de l’any 1880 i des d’aleshores sempre s’hi han celebrat cerimònies religioses.

El rellotge modernista
Si travesseu la zona de les terrasses de l’emblemàtic carrer Trafalgar, passegeu per la zona dels tinglados i arribeu al final de tot, de camí als fars, hi descobrireu un rellotge d’estil modernista, el rellotge del Port, que es va instal·lar al dic de Llevant del Port de Tarragona l’any 1922. L’enginyer Francisco García de Membrillera el va dissenyar i el joier i rellotger Josep Rigau en va dissenyar el templet i la maquinària. La localització no és casual, es va agafar com a eix el carrer d’Apodaca, així es podia veure l’hora, fins i tot, des de la plaça dels Carros. El rellotge substituïa els tocs de trompeta que un trompeter feia per indicar l’hora d’inici i de fi de la jornada laboral.

A l’extrem del dic de Llevant, es divisa el far de la Banya, que es va construir al delta de l’Ebre amb el disseny de Lucio del Valle de l’any 1860. És un testimoni únic dels fars metàl·lics instal·lats a la desembocadura del riu Ebre. El far, que també feia d’habitatge del torrer, va entrar en funcionament el 1864 i va estar en actiu fins el 1978, quan se’n va construir un de nou, de formigó. L’any 1984 es va traslladar al Port de Tarragona per protegir-lo de l’enderroc i, finalment, restaurar-lo. I el 2003 es va reconvertir en Museu de Fars, extensió del Museu del Port de Tarragona. Actualment està obert per a visites concertades.

Visites guiades: 977 259 434 / museuport@porttarragona.cat

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar
Programador web APP girona freelance